Lipin panel stručnjaka kontrolirat će Vladine mjere

Autor: Darko Bičak , 25. veljača 2020. u 21:59
Davor Huić uime udruge predstavio barometar konkurentnosti

Jedan od prvih izvještaja ovog panela je onaj o radu nedjeljom gdje se protive uvođenju zabrane.

Udruga poreznih obveznika Lipa predstavila je jučer svoj projekt “Barometar konkurentnosti” kojim žele unaprijediti način na koji se u Hrvatskoj donose odluke o ekonomskim politikama.

Kako pojašnjavaju iz Lipe, panel stručnjaka ocjenjivat će vladine mjere prema tome doprinose li povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva ili ne, i to prema metodologiji Svjetskog ekonomskog foruma (WEF). “Hrvatska zaostaje za drugim usporedivim zemljama i nijedna Vlada ne bi smjela imati luksuz donositi politike koje usporavaju naše približavanje EU prosjeku.

Naš cilj mora biti dostizanje 80% EU prosjeka do 2030.”, komentirao je Davor Huić, predsjednik udruge Lipa. Projekt će provoditi tri stručnjaka ekonomista i politička ekonomista – Dagmar Radin, profesorica političke ekonomije na katedri za javne politike Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu (FPZ), Ivica Brkljača, nezavisni ekonomist te Kristijan Kotarski, profesor političke ekonomije na FPZ-u.

Jedan od prvih izvještaja ovog panela je onaj o radu nedjeljom gdje se protive uvođenju zabrane. Njihova analiza pokazuje kako bi ponovno uvođenje restrikcije rada nedjeljom negativno utjecalo na poziciju Hrvatske na Indeksu globalne konkurentnosti gdje bi zbog uvođenja zabrane pala sa 63. na 64. mjesto. Zaključuju da zabrana rada nedjeljom u svakom slučaju smanjuje konkurentnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close