Linić i Vrdoljak: Nema sukoba oko Ine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. veljača 2013. u 13:41
Ivan Vrdoljak i Slavko Linić (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)

Posao svakog člana Vlade je, dodao je Linić, da proba ocijeniti zašto neki zakon ide, ima li ili nema osnova za taj zakon.

Ministar financija Slavko Linić i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak opovrgnuli su danas neke medijske napise po kojima između njih postoji sukob vezan uz izmjene Zakona o privatizaciji Ine, naglašavajući da proces donošenja svakog zakona podrazumijeva iznošenje mišljenja, pa i različitih, ali da to ne znači da postoji sukob i nerazumijevanje.

"Ministar Vrdoljak i ja odlično surađujemo , ali o mnogim predmetima mislimo različito i, s obzirom na to da dobro surađujemo, znamo se usuglašavati", rekao je Linić kojeg su pred ulazom u Banske dvore novinari upitali postoji li sukob njega i ministra Vrdoljaka oko izmjena Zakona o privatizaciji Ine.

Posao svakog člana Vlade je, dodao je Linić, da proba ocijeniti zašto neki zakon ide, ima li ili nema osnova za taj zakon.

"Posao Ministarstva financija je da da mišljenje svojih stručnjaka i to ćemo dati. Mislimo li mi drukčije ili ne – u fazi usuglašavanja su vrlo često toliko različita mišljenja", kaže Linić.

Istaknuo je kako trenutno devet zakonskih prijedloga u Ministarstvu financija čeka da bi ušlo u vladinu proceduru.

"Čeka zato što su suprotna mišljenja mnogih ministara. Znači li to sukob, svađu, nerazumijevanje? Ne. To znači da radimo svoj posao", istaknuo je.

"Prema tome, različito mislimo, različito se postavljamo, različite argumente imamo i zato postoje vladine koordinacije i sjednica Vlade. Ali, očito da je medijima, nažalost ovaj put moram reći, nekim medijima bitno reći da se svađamo", kazao je ministar financija.

I ministar Vrdoljak ističe da nema nesuglasica. "Zašto bi bilo?", upitao je Vrdoljak koji također napominje da je prijedlog izmjena Zakona o privatizaciji Ine u proceduri.

"Nikad ni jedna glava nije pametnija od dvije, kakva god da je ova druga. Znači, onda svi zajedno raspravimo, nađemo najbolje rješenje i sve što je u najboljem interesu ove Vlade i Ine tako će biti. I ako bilo tko ima prijedlog, ne znači da smo se sukobili", rekao je Vrdoljak.

Prema najavama nekih medija, pripremaju se izmjene Zakona o privatizaciji Ine kojima bi se država, u sklopu pridruživanja EU, odrekla posebnih prava u Ini sadržanih u članku 10., odnosno iz Zakona bi se izbrisao taj članak koji govori o zaštiti interesa i sigurnosti Republike Hrvatske, a takva bi odredba stupila na snagu pristupanjem Hrvatske EU.

Ministra financija novinari su upitali i o tijeku razgovora s misijom MMF-a koja boravi u Hrvatskoj. Radi se o redovitom posjetu delegacije MMF-a koja će dati svoje izvješće o proračunu za 2012. godinu, rezultatima koje su dale proračunske politike vlade, te ocjenu ovogodišnjeg proračuna, objasnio je Linić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

NASTAVAK RASPRODAJE INE PREMA SDP-HNS ZAKONU IZ 2002.:

Vlada će uskoro u proceduru pustiti izmjene Zakona o privatizaciji Ine.
Kako je potvrdio Siniša Petrović, predsjednik NO Ine za portal Energetika-net, država će se odreći prava iz članka 10. kojima je štitila svoje interese.
Taj članak daje RH specijalna prava “zlatne dionice”, od kontrole nad promjenama u vlasništvu do prava veta na određene odluke Uprave, kao i pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine u slučaju likvidacije tvrtke.
Petrović pojašnjava da država mora ispoštovati ono što je ispregovarano s EU, a ta prava, tvrde u Vladi, nisu u skladu s pravnom stečevinom EU.
Tvrdi se i da Petrović i šef Državne uprave za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović već mjesecima vode i pregovore s Molom, no o pregovorima nema detalja.
PD

Nakon što su 2002. SDP i HNS prodali MOLU 25 % INE za siće od 505 miliona (za 10 % vrijednosti) nastavlja se rasprodaja INE .
I nitko za to nije još odgovarao !

New Report

Close