Linić i Čačić proračunu osigurali dodatnih 300 milijuna kuna

Autor: Bernard Ivezić , 15. listopad 2012. u 22:00
HT i Vipnet predali ponudu Hakomu, Tele2 odustao

Činjenicu da Šveđani nisu predali ponudu ni u HT-u ni u Vipnetu jučer nisu željeli komentirati.

Ministri Slavko Linić i Radimir Čačić osigurali su dodatnih 300 milijuna kuna u proračunu do kraja godine, doznaje Poslovni dnevnik. Toliko će, naime, ukupno morati uplatiti za dozvole za digitalnu dividendu Hrvatski telekom i Vipnet. Oba operatera potvrdila su nam da su predala ponude, dok je treći izazivač odustao u posljednjem trenutku čime je de facto izigrao plan Vlade da kroz javni poziv za digitalnu didvidendu nadomjesti novac koji je izgubila ukidanjem nameta od 6 posto na mobilne komunikacije.U Vladi su nam u ponedjeljak bili nedostupni za komentar, dok HT i Vipnet nisu željeli komentirati odustajanje Tele2. Jednako tako nisu željeli komentirati ni poziciju u kojoj su se našli gdje je teret proračunskih očekivanja pao isključivo na njihova leđa. Valentina Junaci, voditeljica odnosa javnošću Tele2 kaže da se nisu prijavili.  "Naš je stav kako je trenutačno još uvijek prerano za puno pokretanje 4G mreže u Hrvatskoj.", pojašnjava Junaci.

Sjednica ovaj tjedan

U regulatoru telekomunikacijskog tržišta Hakomu kažu da još analiziraju pristigle ponude i da će potpune informacije o prijavama za digitalnu dividendu imati nakon sjednice vijeća koja se očekuje ovaj tjedan.Iz Hrvatskog telekoma su poručili da su ponudu predali prvi te dodali da su u ponedjeljak s 4G/LTE signalom pokrili polovicu grada Zagreba. Navode da su svoju 4G/LTE mrežu pustili u rad u Splitu, Osijeku i Rijeci.U Vipnetu su isto potvrdili da su predali ponudu te dodali da su zainteresirani za pružanje LTE usluga na digitalnoj dividendi čim se spektar oslobodi od interferencija. U Tele2 tvrde imaju veću ambiciju za rastom na hrvatskom tržištu od onog ostvarenog u proteklih sedam godina. "Trenutačan rast našeg udjela na tržištu je snažan i Tele2 nastoji nastaviti sa tako značajnim rastom i u tijeku sljedećih nekoliko godina", pojašnjava Valentina Junaci.

Ne ide po planu

U petak je švedska matica Tele2 objavila da je njeno poslovanje u Hrvatskoj ne ide kako je planirano. Otpisala je 76,4 milijuna kuna goodwilla što nije prvi značajniji otpis koji je operater napravio u posljednje vrijeme. Tako je u četvrtom tromjesečju otpisao 60.000 korisnika zbog usklađivanja svog IT sustava.U Hakomu naglašavaju da na lošije rezultate poslovanja Tele2 nisu mogli utjecati regulatorni uvjeti. Potvrđuju da su u srpnju 2009. godine deregulirali maloprodajno tržište mobilnih razgovora, čime su prestali kontrolirati cijene mobilnog telefoniranja HT-a i Vipneta. No, ističu da je to zbog toga što su se operateri uspješno tržišno natjecali u tom segmentu, te dodaju da su Tele2 dali za pravo da naplaćuje veće veleprodajne cijene HT-u i Vipnetu zbog čega je treći operater uspio povećati tržišni udio za 5 posto od 2009. godine. "Tele2 je od siječnja 2010. do 30. lipnja lani naplaćivao 30 posto veće cijene terminacije u svoju mrežu u odnosu na HT i Vipnet, da bi lani taj postotak pao na 20 posto, dok čak i danas isti iznosi 10 posto", zaključuju u Hakomu.

Povoljniji uvjeti

Tele2 dobio veća prava

U Vipnetu kažu da je regulativa išla u korist Tele2. "Regulatorni okvir je čak i povoljniji za operatore koji su posljednji došli na tržište. Tako i sedam godina nakon dolaska trećeg izazivača, isti još uvijek ima pravo na asimetrične cijene interkonekcije što nije praksa na tržištima EU gdje se to omogućava najduže četiri godine od ulaska na tržište", zaključuju u Vipnetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close