Likvidnost vinara ubrzano ‘hlapi’, otežava berbu i proizvodnju u 2020.

Autor: Darko Bičak , 28. svibanj 2020. u 21:59
Zbog korone su se nagomilale zalihe neprodanog vina, ima ga do 80/IVICA GALOVIĆ/PIXSELL

Smanjena potražnja, blokada Ho-Re-Ca kanala i izostanak prave turističke sezone kao značajnog generatora potrošnje te poteškoće u plasmanu drastično će smanjiti potrošnju vina u EU.

Kriza uzrokovana koronavirusom snažno je pogodila i vinogradarsko-vinarski sektor, stoga je Hrvatska gospodarska komora (HGK) resornom Ministarstvu poljoprivrede predložila izmjene Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, tzv. vinske omotnice.

Procjene su da je trenutačno problematičan plasman 50 do 60% zaliha vina, a za prvih šest mjeseci očekuje se pad prodaje i do 80 posto. Trenutačno se gomilaju zalihe vina, što je posebice izraženo kod većih i velikih proizvođača, a zbog toga se onda javlja i manjak skladišnih kapaciteta.

Likvidnost vinara i vinogradara ubrzano slabi, što dovodi u pitanje financiranje tekuće proizvodnje vina i grožđa te otkup grožđa berbe 2020. od kooperanata.

Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, ističe da je Komora predložila da se najveći dio od 43 milijuna kuna potpora usmjeri na smanjenje zaliha kroz destilaciju viškova vina, uz potporu od pet kuna po litri na bazi od 11% alkohola.

Minimalna prijava za destilaciju bila bi 5000 litara, maksimalna do 30% zaliha. Ostatak bi se koristio za krizno skladištenje. Prijedlog uključuje i povoljnu kreditnu liniju za vinare kroz HBOR i Hamag Bicro.

Smanjena potrošnja, zalihe na najvišoj razini od 2009., dodatne carine na europska vina u SAD-u kao glavno tržište EU te pandemija značajno su destabilizirali tržište vina u čitavoj EU.

Smanjena potražnja, blokada Ho-Re-Ca kanala i izostanak prave turističke sezone kao značajnog generatora potrošnje te poteškoće u plasmanu drastično će smanjiti potrošnju vina u EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close