Likvidacija Uljanik Brodogradilišta u veljači

Autor: Marija Brnić , 29. siječanj 2020. u 22:00
Propali pregovori o dovršetku broda u Puli/ DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Za radove na jaružalu Jan de Nulu dovedeno 20 radnika, brod će otegliti za dva mjeseca.

Uljanik Brodogradilište u stečaju zaposlilo je na dva mjeseca, do 31. ožujka, 20 radnika, s kojima će za vlasnika jaružala Jan de Nul odraditi poslove pripreme nedovršenog Uljanikovog jaružala za tegljenje.

Budući da se dovršetak gradnje nije uspio ispregovarati za pulski škver, stečajni upravitelj Uljanik Brodogradilišta Loris Rak ne otkriva gdje će, u koje brodogradilište, jaružalo na kraju i otploviti iz Pule. Nakon što je brod prodan na dražbi u prosincu prošle godine za 794 milijuna kuna, spominjalo se da će ga najvjerojatnije Jan de Nul uputiti na finiširanje u Italiju, a u međuvremenu se pojavila i informacija da će biti dovršen u Singapuru. 

Za samo Uljanik Brodogradilište to je u ovom trenutku irelevantno, jer nakon što su prije desetak dana vjerovnici odlučili njegovu "majku" Uljanik d.d. poslati u likvidaciju, jer nema osnova za izradu stečajnog plana, pa je u pripremi isti scenarij i za Uljanik Brodogradilište.  Takav očekivani razvoj događaja bio je prolongiran jesenas, radi najave da se za Uljanik d.d. ipak razmatra mogućnost nastavka poslovanja, odnosno da će se kao druga opcija razmatrati mogućnost prijenosa poslovanja na novu tvrtku.

Kako je odluka u međuvremenu donesena, stečajni upravitelj Rak sazvat će uskoro skupštinu vjerovnika ove tvrtke, na kojoj će podnijeti konačno izvješće i predložiti gašenje tvrtke. Ta odluka trebala bi biti usvojena tijekom veljače, ali neće, prema Rakovim riječima, imati utjecaja na poslove koje se u brodogradilištu obavlja na jaružalu, koji će se odraditi do kraja.

Uslijedit će nakon toga koordinacija oko izuzimanja od unovčenja dijela imovine koja je potrebna za revitalizaciju brodograđevne djelatnosti u Puli, koju je najavila i stečajna upraviteljica Uljanika d.d. Marija Ružić. Taj projekt stvaranja nukleusa novog škvera prijenosom koncesije, brodova, opreme i druge imovine trebao bi biti sinergijski pripremljen između Uljanika d.d. i Uljanik Brodogradilišta, kao i Vlade RH koja bi trebala osigurati financijsko zaleđe za pokretanje proizvodnje u pulskom škveru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close