Liječnik iz KB-a Dubrava: Ovakav tijek bolesti još nismo vidjeli. Što se zapravo događa desetog, jedanaestog ili četrnaestog dana bolesti

Autor: Poslovni.hr , 04. prosinac 2020. u 09:50
FOTO: Pixabay

Doktor Baršić bio je dugogodišnji predstojnik intenzivne na Fran Mihaljeviću, a sada je voditelj Kriznog stožera KB Dubrava.

Liječnik iz COVID bolnice, Bruno Baršić, govorio je za RTL Direkt o tomu zašto zdravi mladi nepušači završavaju u bolnici na kisiku te o drugim temama u vezi koronavirusa.

Na pitanje što se to događa tog desetog, jedanaestog ili četrnaestog dana bolesti i zašto se ljudima stanje tako naglo pogorša, kazao je:

“Zato jer je to prirodni tijek bolesti kod srećom malog postotka bolesnika. Puno je zaraženih, pa je onda taj postotak veći. Tok bolesti ide tako da počne kao gripozni stadij. Oko 5-6 dana je prvo pogoršanje stanja, a tada je to upala pluća, potreban je kisik. Onima kojima treba od početka 14, 15 litara kisika, kod tih dolazi do nemogućnosti ulaska kisika u krv. Ono što je sljedeće pogoršanje je, kod jednog dijela bolesnika dolazi do oštećenja pluća. Proširuju se krvne žile… Prvo se ljudima pogorša plućna funkcija”, kazao je.

Rekao je kako bolest ostavlja dugotrajne promjene na plućima. Na pitanje jesmo li sada pametniji i znamo li zašto obole i mladi ljudi, kaže:

“Nismo pametniji da znamo zašto se to događa i mladim ljudima. Možda je stvar u količini virusa. Ako primite manju količinu virusa, vjerojatno ćete imati blažu sliku. Zato su tu maske, da nas štite. Ovakav tijek bolesti nismo vidjeli. Vidjeli smo svinjsku gripu, bila je nova bolest za nas. Ali ovako dugotrajne promjene na plućima nismo vidjeli, kao ni posljedice za koje ne znamo koliko će biti dugoročne”, kaže.

Na konstataciju kako liječenje jako dugo traje, rekao je:

“Zavisi od pacijenta. Neki odu za par dana doma, nekima je potrebno preko 20 dana. Što se tiče lijekova, nismo puno pametniji. Lijek o kome govorimo nije posebno učinkovit. Sad sve više dolazi potreba za inhibitorima”, ističe.

Komentirajte prvi

New Report

Close