Liječnik iz covid bolnice: “Situacija je lošija nego lani kada u ovo vrijeme nismo imali nijednog covid pacijenata”

Autor: Poslovni.hr , 24. lipanj 2021. u 13:05
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

U KB-u Dubrava na respiratornom centru trenutno je 17 bolesnika, na intenzivnoj i na kirurškom odjelu po 4 bolesnika, rekao je, dodavši da je sitacija vrlo povoljna u ovom trenutku.

Nakon što je mjesecima bila covid-bolnica, KB Dubrava otvorila se za sve pacijente, a od jučer rade i operacije. Reporterka s N1 televizije razgovarala je s voditeljem kriznog stožera KB Dubrava Brunom Baršićem.

Baršić kaže da je u posljednja dva tjedna u Dubravi pregledano 5-6 tisuća bolesnika.

“Osjeća se optimizam među liječnicima”

“Polako idemo prema punom pogonu i nadamo se da će za koji dan bolnica profunckionirati u cijelosti. Sve što poliklinička služba treba, sve se radi. Dnevne bolnice se otvaraju, stacionalrne dijelove smo počeli puniti… Osjeća se optimizam među liječnicima, ljudi su sretni da mogu početi raditi svoj posao. Zamislite kirurge koji su godinu dana vrlo malo operirali. Svi su prodisali”, ispričao je voditelj kriznog stožera bolnice.

Naveo je da imamo dobru epidemiološku situaciju, međutim, lošiju nego prošle godine, kada u KB-u Dubrava nije bilo covid pacijenata. “Ako broj cijepljenih ubrzo ne poraste na preko 60 posto, možemo očekivati prekid turističke sezone. Ove godine imamo Veliku Britaniju gdje indijski soj rapidno raste i sigurno je da će doći u Hrvatsku. Ako imamo procijepljenost, manja je šansa da će se on širiti. Želimo li pristojnu zaštitu, mora se procijepiti veći broj ljudi.”

Smatra da osobe koje se ne žele cijepiti prskose zajednici u kojoj žive, dok bi cijepljene trebalo stimulirati. “Cijepite se i držite se osnovnih mjera”, savjetuje liječnik. Upozorio je i da su rođendani devet puta veći rizik širenja zaraze.

Covid pacijenti u KB-u Dubrava

U KB-u Dubrava na respiratornom centru trenutno je 17 bolesnika, na intenzivnoj i na kirurškom odjelu po 4 bolesnika, rekao je, dodavši da je sitacija vrlo povoljna u ovom trenutku.

Kaže da još uvijek ima teških bolesnika, i noćas je jedna osoba preminula, a hospitalizirani su većinom mlađi bolesnici.

U post-covid centru imaju preko 2000 bolesnika. “Sve više ih dolazi u post-covid centar, no nemaju teških kliničkih simptoma koji bi zahtjevali hospitalizaciju”, rekao je i dodao kako je neminovno da će i na jesen imati pacijente, ali ne očekuju više velike brojeve hospitaliziranih.

Komentirajte prvi

New Report

Close