Liječnici uputili apel građanima zbog respiratornih infekcija

Autor: Poslovni.hr , 23. prosinac 2023. u 08:15
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Bolnički liječnici mole da se ne dolazi na hitne prijeme iz komoditeta.

Školsku i predškolsku djecu poharale su različite respiratorne infekcije. Počela je gripa, vratila se korona, a slučajeva je više od 5 tisuća, samo onih prijavljenih. Tu su i različite nespecifične infekcije koje završavaju i upalama pluća, piše N1.

Ništa neobično za zimu, bila bi uobičajena opaska na povećan broj respiratornih infekcija da se nije pojavio i hripavac. Već par mjeseci hara među najmlađima, a epidemije ne bi bilo da neki roditelji ne ignoriraju obvezno cijepljenje. Najgora je situacija u južnim županijama.

Bolnički liječnici mole da se ne dolazi na hitne prijeme iz komoditeta.

“Ono što se događa u našoj hitnoj ambulanti na neki način pokazuje da nam baš ne funkcionira zdravstveni sustav, odnosno primarna zaštita, jer velika većina tih pacijenata ne treba nikakvo bolničko liječenje niti pregled u nekakvoj zdravstvenoj zaštiti više razine”, objašnjava infektolog Roglić.

A na pregled se, zbog takvih slučajeva, čeka i po pet sati. Što je problem za one koji doista trebaju hitnu skrb i hospitalizaciju. Takvih je, kaže Roglić, eventualno jedan ili dva od oko 100 pacijenata koje pregledaju na dnevnoj razini.

Komentirajte prvi

New Report

Close