Liječnici će i bez testa moći osobu proglasiti pozitivnom na covid

Autor: Poslovni.hr , 30. listopad 2020. u 09:14
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Da su pred nama neizvjesni tjedni, dao je naslutiti i premijer Andrej Plenković, koji je na sjednici Vlade naglasio da se rast broja zaraženih ubrzava, te da rušimo rekorde.

Sljedećih nekoliko tjedana Hrvatsku očekuje vrhunac jesenskog vala epidemije koronavirusa, a ako je suditi prema dnevnom povećanju broja novooboljelih, možemo očekivati i po pet tisuća novozaraženih. Samo jučer, kada je opet srušen rekord, dijagnozu covid-19 dobilo je 2776 osoba, a 18 ih je preminulo. Bolnice se dinamično pune te je jučer na liječenju bilo čak 985 pacijenata, od kojih na respiratoru 71.

Da su pred nama neizvjesni tjedni, dao je naslutiti i premijer Andrej Plenković, koji je na sjednici Vlade naglasio da se rast broja zaraženih ubrzava, te da rušimo rekorde. Upozorio je i na broj preminulih, koji je danima dvoznamenkast.

No, da je situacija sve teža te da kapaciteti testiranja, s obzirom na to da postotak oboljelih u odnosu na testirane prelazi i 30 posto, postaju nedovoljni, da se iščitati iz izjava ministra zdravstva Vilija Beroša, piše Jutarnji list.

Naime, na sjednici Vlade govorio je o novostima za testiranja koja uključuju prioritetne skupine, ali i to da će liječnici obiteljske medicine osobe koje imaju simptome nalik infekciji covidom bez testiranja moći proglasiti covid pozitivnima.

”Trenutno, a u slučaju ograničenih kapaciteta, prednost za testiranje imaju osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni djelatnici, djelatnici socijalne skrbi te osobe u kolektivima u školama, vrtićima, socijalnoj skrbi”, rekao je Beroš.

Osobe koje nisu prioritet za testiranje, dalje je pojasnio ministar, a u samoizolaciji su zbog bliskog kontakta te imaju simptome covida-19, treba liječnik primarne zdravstvene zaštite, epidemiolog ili školski liječnik, ako se radi o školskom djetetu, tretirati kao oboljelog, tj. uputiti ih u izolaciju 10 dana od početka simptoma, a njihove bliske kontakte u karantenu, odnosno samoizolaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close