Rođendanski specijal Poslovnog dnevnika
Oni vuku

Oni su lideri biznisa u Hrvatskoj: Inovativni proizvođači, vješti izvoznici, poželjni poslodavci…

Kompanijska slika Hrvatske puno je raznovrsnija u odnosu na razdoblje od prije 20 godina.

Mladen Miletić
25. travanj 2024. u 10:52
Zsuzsana Ortutay; Gordan Kolak; Fabris Peruško/PIXSELL

Kompanije su lokomotiva svakog gospodarstva, bile privatne ili državne, sa stogodišnjom tradicijom ili brzorastuće mlade startup tvrtke, njihov uspješan “performans”, odgovornost u poslovanju, izvozna usmjerenost i znanje kako inovacijama i proizvodima osvojiti domaće, ali i strana tržišta, uvelike određuju sliku neke zemlje.

Hrvatska je zemlja jakih trgovačkih lanaca. U prvih 50 na prošlogodišnjoj listi top 505 kompanija koje Poslovni dnevnik tradicionalno svake godine objavljuje našlo se njih 10: Konzum, Lidl, Spar, Plodine, Kaufland, Tommy, Studenac, Pevex, Metro Cash&Carry i KTC, svi sa prihodima većim od milijardu kuna u njenoj posljednjoj godini postojanja.

Hrvatska je i zemlja vrlo stabilnih banaka koje prihodima i veličinom predvodi velika trojka Zagrebačka banka, Privredna banka i Erste & Steiermärkische banka, poslije koje još slijede OTP, austrijski Raiffeisen, državni HPB i cijela lepeza mikro igrača. Tu su i jaki osiguravatelji koji su u 2022. redom bilježili skokove premije, od Croatia osiguranja iz sastava Adris grupe, preko Euroherca, pa Allianza, Adriatica, Wienera, Generalija, Triglava…

Značaj PPD-a daleko izvan granica RH

Tvrtka Pavla Vujnovca najveći je hrvatski uvoznik prirodnog plina te jedan od najznačajnijih subjekata na tržištu plina i izvan granica Hrvatske.

I svi oni utječu na pozitivnu ekonomsku klimu zemlje u kojoj, kakve god bile političke okolnosti i previranja – biznis mora živjeti i ići dalje. Neki novi igrači o kojima prije 20 godina nismo mogli ni sanjati postali su ozbiljni igrači na svjetskoj sceni, poput hrvatskih jednoroga Infobipa i Rimca kojima je u ovom rođendanskom broju posvećen tekst Tanje Ivančić.

Na ovim stranicama osvrćemo se na one o kojima Poslovni dnevnik godinama najviše piše, prati i analizira ih, bez kojih nema gospodarskog uzleta kojim se Hrvatska izdvojila u regiji. Uz zahvale i čestitke na uspjesima, mi im obećajemo: Družit ćemo se i dalje…

Ina
Najveća hrvatska naftna kompanija bila je i u bivšoj državi najveća tvrtka, a kao ključna pokretačka snaga industrijskog razvoja i napretka Hrvatske s vrlo jakim utjecajem u regiji, Ina je lani proslavila 60 godina rada. Kao članica Mol grupe i dalje ima dominantnu ulogu u naftnom biznisu; istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. S više od 3000 zaposlenih, Inin neto prihod od prodaje u 2023. godini iznosio je 3,9 milijardi eura, dok su investicijske aktivnosti dosegle 400 milijuna eura, a uključivale su i širenje na slovenskom tržištu stjecanjem dodatnih 25 posto udjela u OMV-u Slovenija. Ina je ključan faktor u stabilnosti tržišta, a predanost modernizaciji i kompanija je pokazala ne samo projektom nadogradnje riječke rafinerije, već i nedavnim potpisivanjem ugovora za strateške projekte povezane s obnovljivim izvorima energije ukupne vrijednosti 98 milijuna eura – jedan za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka te drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku. Predsjednica Uprave je Zsuzsana Ortutay.

Prvo plinarsko društvo
Privatna hrvatska tvrtka iz Vukovara u stopostotnom vlasništvu investitora Pavla Vujnovca najveći je hrvatski uvoznik prirodnog plina te jedan od najznačajnijih subjekata na tržištu plina i izvan granica Hrvatske, budući da 80 posto prihoda ostvaruje od prodaje u inozemstvu. Prvo plinarsko društvo je od 2018. ostvarilo strelovit rast te se u jednom trenutku gotovo izjednačio s Inom po prihodima. Prošle je godine PPD izašao iz ENNA grupe, kao i iz vlasničke i upravljačke strukture Petrokemije, a društvo ima razvijeno poslovanje u Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, Rumunjskoj i Bosni i Hercegovini. Ukupni prihodi u 2022. iznosili su 32,9 milijardi kuna (4,35 milijardi eura), a Grupa je na dan 31. prosinca 2022. imala 63 zaposlenika. Na čelu Uprave je Pavao Vujnovac.

Boštjan Napast; Marko Remenar/PIXSELL

Hrvatska elektroprivreda
Hrvatska elektroprivreda je nacionalna energetska tvrtka sa 128 godina iskustva u proizvodnji i distribuciji električne energije, da bi se u posljednjih nekoliko desetljeća okrenula i prema distribuciji i opskrbi kupaca toplinskom energijom i prirodnim plinom. Grupa je 2022. godinu završila sa 25,3 milijardi kuna prihoda, 58,5 posto više u odnosu na 2021. godinu, no i sa značajnim gubitkom, a po prihodima za tu godinu u top 10 najvećih hrvatskih energetskih tvrtki četiri su bila iz HEP grupe. HEP je svakako jedan od najvećih ulagača u infrastrukturu sa zacrtanih 400 milijuna eura godišnje, a samo proteklih godina radili su na Hidroenergetskom sustavu Senj 2, HES Kosinj, sunčanim elektranama Stankovci i Obrovac (najveća u RH, vrijedna 6,9 mil. eura) te je počela gradnja još tri. Nakon Frane Barbarića na čelu Uprave danas je Vice Oršulić.

Janaf
Za energetsku poziciju Hrvatske iznimno je važna snaga Jadranskog naftovoda koji ove godine slavi 50 godina od osnivanja. Naftovodni sustav Janafa projektiran je i građen od 1974. do 1979. kao moderan, pouzdan i učinkovit sustav transporta nafte za potrebe rafinerija u RH, Sloveniji, BiH, Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. Lani je i treću godinu zaredom oborio rekorde u poslovanju ostvarivši ukupne prihode od 153,3 milijuna eura, 29% više nego u 2022. godine, a u tri godine financijska je imovina pod novom upravom povećana za 150 milijuna eura. Samo ovog mjeseca Jadranski naftovod je s Mol Grupom sklopio ugovor o transportu 2,2 milijuna tona nafte sustavom Janafa. Ukupno je kroz 50 godina kompanija transportirala 265 milijuna tona nafte.

Atlantic premrežio cijelu regiju

Tvrtka Pavla Vujnovca najveći je hrvatski uvoznik prirodnog plina te jedan od najznačajnijih subjekata na tržištu plina i izvan granica Hrvatske.

Strani igrači
Među najvažnijim gospodarskim subjektima u energetici je i GEN-I grupa, trgovački dio slovenske elektroprivrede GEN energija s podružnicom u Hrvatskoj. U 2022. ostvarila je rekordnih više od 4 milijarde eura prihoda. Tu je i slovenski Petrol koji je u 2022. ostvario ukupni godišnji prihod od 1,23 milijarde eura, a imao je 1232 zaposlenika.

Fortenova
Fortenova grupa nastala je 1. travnja 2019. uspješnom implementacijom Nagodbe vjerovnika u Agrokoru. Poslovanjem u proizvodnji i maloprodaji hrane kompanija izravno sudjeluje na pet ključnih tržišta jugoistočne Europe te plasira više od 4000 proizvoda. Kao najveći privatni poslodavac u regiji zapošljava više od 46 tisuća radnika, ima 29 proizvodnih pogona, a drži više od 2500 prodajnih mjesta i distribucijskih centara. Glavni izvršni direktor je Fabris Peruško. Nakon što je u rujnu 2021. prodala Ledo, početkom ove godine krenula je u prodaju svog poljoprivrednog biznisa – Vupika, PIK-a Vinkovci i Belja. Samo u prvom polugodištu 2023. Grupa je ostvarila 2,7 milijardi eura prihoda i dobit iz operativnog poslovanja od 101 milijuna eura. Njena najvažnija članica je vodeći hrvatski maloprodajni lanac Konzum s više od 600 prodavaonica u više od 300 gradova i naselja te više od 10 tisuća zaposlenih. Predsjednik Uprave Konzuma je Zoran Mitreski, a u 2022. godini ostvareno je više od 12 milijardi kuna prihoda, 13,7% više nego 2021. godine.

ENNA Grupa
Poslovni sustav Energia naturalis jedan je od vodećih investitora te jedna od najbrže rastućih kompanija RH s fokusom na obnovljivim izvorima energije, transportu i logistici. Na čelu Uprave je Boštjan Napast, a njene najpoznatije sastavnice su ENNA Logic kao suosnivač Rijeke Gateway, tvrtke za upravljanje kontejnerskim terminalom u Rijeci, zatim ENNA Transport (prvi hrvatski privatni željeznički cargo prijevoznik), ENNA Fruit (vodeća regionalna tvrtka za opskrbu, otkup, distribuciju i preradu voća i povrća), ENNA Opskrba kao lider na tržištu solarnih elektrana i ENNA Geo koja razvija projekte električne energije iz geotermalnih izvora. Grupa ima 850 stalnih zaposlenika.

Adris grupa
Četiri članice Adrisa – Croatia osiguranje, turistička tvrtka Maistra, proizvođač ribe Cromaris te agencija za nekretnine Abilia – u 2023. godini ostvarile su prihode od gotovo milijardu eura (983 milijuna), 16 posto više u odnosu na 2022., a značajan rast imala je svaka od perjanica. Unatoč velikim isplatama šteta, Croatia osiguranje imalo je konsolidirane osigurateljne prihode od 476 milijuna eura, dok je turistički dio grupe imao 6% veću prodaju. U tom su sektoru ostvarena i ulaganja u iznosu od 88 milijuna eura – ponajviše za kampove u Istri, obnovu zagrebačkog hotela Zonar te za hotel Marjan u Splitu. S grupacijom ENCRO ušlo se i u segment obnovljivih izvora energije gradnjom sunčevih i vjetroelektrana, a ukupan Adrisov investicijski ciklus doseže čak 600 milijuna eura. Predsjednik Uprave Adris grupe koja zapošljava više od 7200 djelatnika je Marko Remenar, a na čelu Nadzornog odbora je Ante Vlahović.

Vice Oršulić; Gordana Kovačević/PIXSELL

Končar
Kao regionalni lider u području elektroindustrije, Grupa Končar je 2021. godine proslavila stoljeće poslovanja, i to kao jedan od najvećih hrvatskih izvoznika. Kroz dugu povijest svoje je proizvode i usluge isporučio na gotovo 130 tržišta svijeta, između ostalih i 400 tisuća transformatora raznih vrsta, naponskih razina i snage, a izgradili su ili revitalizirali 375 hidroelektrana, proizveli i isporučili 180 niskopodnih tramvaja i vlakova… Pod vodstvom predsjednika Uprave Gordana Kolaka iznimni uspjesi ostvareni su i u 2023. godini u kojoj su ukupni prihodi Grupe Končar dosegli 928,8 milijuna eura (godišnji rast od 28%), s izrazitim skokom na izvoznim tržištima. Vrijednost novougovorenih poslova od 1,3 milijarde eura potukla je dodatno sve dotadašnje rekorde, a posluje se od SAD-a do Tanzanije.

Ericsson Nikola Tesla
Hrvatski lider u području visokih tehnologija dugo je već u vrhu domaće ICT industrije, a zapošljava više od 3200 mahom visokoobrazovanih djelatnika. Pritom ih je više od 1500 u najvećem hrvatskom razvojno-istraživačkom centru. Važna prekretnica za nekadašnjeg Nikolu Teslu, osnovanog u Zagrebu 1949., bila je 1995. godina kad je švedski Ericsson s Hrvatskim fondom za privatizaciju potpisao ugovor o kupnji 49,07% dionica. U posljednjih 20-ak godina kompanija se profilirala kao isporučitelj suvremenih ICT proizvoda, rješenja, softvera i usluga. Na čelu s predsjednicom Uprave Gordanom Kovačević, kompanija je u 2023. ostvarila najbolji rezultat u posljednjih pet godina s 304,2 milijuna eura prihoda, a kompanija broji oko stotinu kupaca i izvozi u 50 zemalja.

DOK-ING
Pionir u proizvodnji robotskih i autonomnih sustava i opreme za posebne namjene, tvrtka je lider na međunarodnom tržištu s više od 80 posto tržišnog udjela u više od 40 zemalja svijeta. U privatnom vlasništvu osnivača Vjekoslava Majetića, DOK-ING broj 250 zaposlenika, a u 2022. godini ostvario je ukupni godišnji prihod od 37,4 milijuna eura. Tvrtka s primarnim proizvodnim pogonom i sjedištem u Zagrebu te sekundarnim u Slunju svoje robotske sustave izvozila je u Ukrajinu, Ameriku i Južnu Afriku, a njihovi sustavi za razminiranje traženi su od Turske i Izraela do Šri Lanke. Oko 99% njihovih strojeva koristi se u humanitarne svrhe, proizveli su oko 500 robotskih sustava, dio za razminiranje, krizni menadžment te za rad u rudnicima, a mogu proizvesti 80 robotskih vozila godišnje. U 2022. ostvareno je 35 milijuna eura prihoda, u 2023. i više – 49 milijuna eura.

Nexe
Jedan od najvećih proizvođača građevinskog materijala (cement, beton, agregati, betonski elementi, crijep i cigla) u ovom dijelu Europe, Nexe Grupa sastoji se od 15 tvrtki koje posluju u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, a zapošljava ukupno 1800 ljudi. Grupa je 2022. ostvarila rast od 21% premašivši 200 milijuna eura prihoda, a samo u razdoblju od 2013. do 2023. unutar kompanije koja je još početkom 2000-tih proizvodni kapacitet u tvornici cementa povećala na milijun tona, investirano je 102 milijuna. Tvrtka koju uspješno već godinama vodi Ivan Ergović u procesu je realizacije svog najvećeg projekta, CO2NTESSA čiji je cilj implementacija CO2 neutralne i troškovno učinkovite proizvodnje cementa od 2029.

Nevjerojatna priča braće Pivac

Od malog, obiteljskog obrta u Vrgorcu, nastalog 1952. na tradiciji sušenja mesa, brend Pivac postao je snažan tržišni igrač, vlasnik Kraša, dionica Podravke…

DIV Grupa
Velika regionalna grupacija specijalizirana za preradu, proizvodnju i trgovinu vijčane robe te ostalnih strojnih dijelova i metalnih proizvoda i brodogradnje ima tvornice u Hrvatskoj, BiH i Srbiji te brodogradilište Brodosplit. Lider metaloprerađivačke industrije kao veliki izvoznik komercijalno prisutan u više od 30 zemalja svijeta i nekoliko kontinenata, zapošljava ukupno 1500 radnika, a pogon u Kninu najveća je tvornica standardnih vijaka u Europi. Ukupne prihodi tvrtke sa sjedištem u Samoboru u 2022. godini iznosili su 53,52 milijuna eura. Predsjednik Uprave je Tomislav Debeljak.

AD Plastik
Vodeća kompanija za razvoj i proizvodnju komponenti interijera i eksterijera automobila u Hrvatskoj i jedna od vodećih u ovom dijelu Europe ima osam proizvodnih lokacija u pet zemalja, a operativne joj aktivnosti sežu na pet kontinenata. Solinska kompanija na čijem je čelu već devet godina Marinko Došen u posljednje dvije godine ima 317 milijuna eura novougovorenih poslova, dok su prihodi u 2023. u uvjetima prvih naznaka postpandemijskog oporavka na automobilskom tržištu narasli na 129,22 milijuna eura.

HS Produkt
Hrvatska tvrtka za proizvodnju vatrenog oružja osnovana 1991. više od 90 posto svoje proizvodnje izvozi u SAD. Predsjednik Uprave je Željko Pavlin, a u 2022. je tvrtka uprihodila 146,9 milijuna eura. Sa sjedištem u Karlovcu i 1796 zaposlenih jedan je od najvećih poslodavaca u županiji.

Saponia
Veliki prerađivač iz sastava Mepas Grupe koja je u deset godina uložila oko 75 milijuna eura, osnovan je prije 130 godina kao radionica sapuna, a a danas je vodeći proizvođač deterdženata i sredstava za čišćenje u Hrvatskoj i jedan od najvećih u ovom dijelu Europe. Saponia Grupa u čijem su sastavu i Kandit i Koestlin je u 2023. godini ostvarila 123,6 milijuna eura prihoda, od toga 66,4 milijuna na domaćem tržištu. Na čelu Saponie je od prošle godine Ivan Grbešić, a tvrtka je 2022. imala 717 zaposlenika.

Vjekoslav Majetić; Ivan Ergović/PIXSELL

Rasco
Jedan od vodećih proizvođača profesionalne opreme za održavanje prometne infrastrukture u Europi sjedište ima u mjestu Kalinovac pokraj Đurđevca, a kompaniju vode dvojica vlasnika koji su se povukli iz upravljačke strukture – Frane Franičević i Darko Paviša. Na čelu Uprave sada je Ivan Franičević. Rasco je kombinacija velikog metalskog proizvođača i visokotehnološke razvojne kompanije. Proizvodi su već plasirani na pet kontinenata, u više od 40 zemalja, a u 2022. primjerice, kad su imali skok narudžbi od 66 posto, najviše ih je stiglo iz – Velike Britanije. Ukupan prihod u toj godini iznosio je 28,9 mil. eura. Više od 80 posto prihoda čini izvoz, a grupa zapošljava 450 djelatnika.

Altpro
Specijalizirana visokotehnološka tvrtka iz Odre kraj Zagreba bavi se razvojem i proizvodnjom signalno-sigurnosnih sustava za željezničku infrastrukturu i vozila. U više od 30 godina djelovanja svoja su rješenja izvezli u 53 zemlje na šest kontinenata, na 5 lokacija u Hrvatskoj do kraja godine imat će oko 300 zaposlenih. Pred dovršetkom je njihov novi pogon, najveći u sektoru željezničke elektronike u jugoistočnoj Europi, u što je uloženo 8 milijuna eura. Zvonimir Viduka osnivač je i direktor tvrtke kojoj je promet od 2021. narastao 100 posto i u čijem je portfelju 1500 proizvoda namijenjenih sigurnosti u željezničkom prometu. Narudžbe im već duže stižu iz Indije, odnedavno i iz Kine i Velike Britanije.

Petrokemija
Sa svojom proizvodnjom gnojiva kutinska kompanija prisutna je već više od pola stoljeća u cijeloj Hrvatskoj, ali i na stranim tržištima. Godišnji kapacitet proizvodnje je 1,35 milijuna tona. Od prošle godine u većinskom je vlasništvu turske Yildirim grupe, a čak i bez proizvodnje tvrtka je 2022. završila s ukupnim prihodom od 262 milijuna eura.

Emil Tedeschi; Marinko Došen/PIXSELL

Đuro Đaković
Više više od stoljeća slavonskobrodska tvrtka predvodnik je inženjerske inovacije, a proizvodnja i popravci vagona ondje su se obavljali još prije 102 godine. Problemi u koje je tvrtka upala nakon rata riješeni su ulaskom češkog DD Acquisitiona biznismena Jaroslava Strnada i Renea Matere. Od veljače prošle godine predsjednik Uprave je Marko Ćosić, a Đuro Đaković u posljednjih je godinu dana nanizao nekoliko velikih poslova, od kojih je jedan s kupcem GATX Rail Europe vrijedan 9,5 milijuna eura. Samo u prvom kvartalu 2023. Đuro Đaković Specijalna vozila isporučila su 201 vagon, a na dan 30. rujna prošle godine tvrtka je imala 802 zaposlena i 64,1 milijun eura ugovorenih poslova.

Aluflexpack Novi
Proizvođač fleksibilnih rješenja za pakiranje na bazi aluminija sa sjedištem u Švicarskoj jedan je od najvećih ulagača u hrvatskoj industriji – u posljednjih 10 godina u četiri proizvodna pogona (Drniš, Omiš, Umag i Zadar) uložili su više od 200 milijuna eura. Jedan je od tri najveća poslodavca u jadranskoj regiji (više od 1100 djelatnika), a s Johannesom Steurerom na čelu Uprave samo u 2022. godini ostvareno je više od 230 milijuna eura prihoda. Tradicionalno, više od 90 posto prihoda čini izvoz. Jedan od najpoznatijih proizvoda je alu-folija za Ferrero Rocher koji se izvozi zatim u Kinu, Argentinu, Kanadu…

Nova flota Croatia Airlinesa

Nacionalni zračni prijevoz krenuo je u najveći projekt u svojoj povijesti – staru flotu zamijenit će novim ‘single-tipe’ modelima na mlazni pogon.

ABS Sisak
Novi život Željezare Sisak koja je s metalurškom proizvodnjom počela još 1938. godine, krenuo je 2012. godine kad je talijanska tvrtka Acciaierie Bertoli Safau kupila postrojenja, da bi se 2017. ponovo pokrenula proizvodnja. Tehnologije Daniele grupacije podigli su kvalitetu proizvodnje na najvišu razinu, a maksimalni je proizvodni kapacitet oko 350 tisuća tona godišnje. Kao lider u proizvodnji specijalnih čelika ABS je poznat i kao jedna od najinovativnijih u tom segmentu na svijetu. Kroz 2022. broj zaposlenih povećao se na 164, a ostvareno je 152,2 milijuna eura prihoda.

Pliva
Vodeća hrvatska farmaceutska kompanija i jedan od najpoznatijih brendova južne i istočne Europe posluje u sastavu izraelske Teva grupe, a 2022. je imala 665 milijuna eura prihoda. Skoro 90 posto ostvareno je na stranim tržištima, a najjače je – američko. I prošle godine Plivi je pripala nagrada za najvećeg hrvatskog izvoznika, a iz njenih je pogona na više od 60 tržišta stiglo oko 7,5 milijardi raznih jedinica tableta. S dodatnih 300 u 2022. došla je do 2606 zaposlenih, a izraelski vlasnik sve kompanijske transakcije zapravo obavlja iz Centra dijeljenih usluga u Zagrebu. Inače, još do prije dvadesetak godina, oko 75 posto prihoda ostvarivala je na domaćem tržištu. Na čelu Uprave od 2015. godine je Mihael Furjan, ujedno i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

JGL
Jadran-Galenski laboratorij sa sjedištem u Rijeci osnovao je 1991. Ivo Usmiani nastao na temeljima laboratorija Ljekarne Jadran, da bi postepeno izrastao u drugu najjaču hrvatsli farmaceutsku kompaniju. Već nakon četvrt stoljeća postojanja tvrtka je izvozila na 30 svjetskih tržišta, da bi se sad već došlo do njih 60-ak. U srpnju 2015. otvoren je impresivan proizvodni kompleks Pharma Valley u Svilnom kraj Rijeke iz kojeg izlazi više od 6000 raznih artikala. Poduzeće je internacionalno i čine ga i tvrtke u Ljubljani, Sarajevu i Beogradu. Podružnice su otvarane od Ukrajine do Kazahstana, a kompanija je 2020. došla do više od 900 zaposlenih. U 2022. ostvareno je 115 milijuna eura prihoda. Glavni izvršni direktor Mislav Vučić proglašen je hrvatskim menadžerom godine u kategoriji velikih poduzeća u izboru HUM-CROMA-e.

983

milijuna eura prihoda ostvarile su u 2023. članice Adris Grupe

Belupo
Koprivnički proizvođač lijekova u sastavu Podravke u 2023. godini ostvario je 160,2 milijuna eura prihoda, što čini povećanje od 10,5 posto u odnosu na godinu ranije. Predsjednik Uprave od 2022. je Hrvoje Čeović, a osim na hrvatskom kompanija sa 350 zaposlenika u inozemstvu posluje na još 18 europskih tržišta.

Atlantic
Lider u proizvodnji i distribuciji robe široke potrošnje u jugoistočnoj Europi s impresivnom mrežom koju čini 17 distribucijskih centara, više od 1000 vozila i izravan pristup do više od 70 tisuća prodajnih mjesta u šest zemalja u svojoj “abecedi” kupcima donosi 20 brendova. Kompanija osnovana još 1991. godine nakon 10 godina krenula je u regionalno širenje istaknuvši se cijelim nizom zanimljivih akvizicija, od Multipowera, Multivite, Droge Kolinske, Štarka do posljednje Strauss Adriatica, vlasnika dva brenda kave. Osnivač i predsjednik Uprave Emil Tedeschi stoji na čelu grupe za koju ukupno radi više od 5500 ljudi, a u 2023. godini ostvareno je 973,9 milijuna eura prihoda od prodaje – 15,1 posto više nego godinu ranije.

Podravka
U veljači 2021. godine Martina Dalić imenovana je predsjednicom Uprave jedne od vodećih kompanija na velikom području jugoistočne, srednje i istočne Europe. Prehrambena i farmaceutska tvrtka svjetska je tržišta kroz sedam desetljeća povijesti osvajala juhama, vegetom koja je 2019. proslavila 60. rođendan i brojnim drugim brendovima, rođenim unutar kompaniji ili akviziranim, ali i uvijek vrhunskim marketingom. Podravka ima proizvodne pogone u četiri zemlje, aktivne podružnice u njih 16, a izvozi u više od 60 svjetskih tržišta. Samo prošle godine tvrtka je investirala 69 milijuna eura, a od početka investicijskog ciklusa 2021. ta se brojka penje na više od 150 milijuna. Novi projekti nižu se kao na traci – početkom godine u rad je puštena nova tvornica tjestenine vrijedna 15 milijuna eura s kapacitetom proizvodnje 9000 tona – godišnje će se pakirati oko 90 milijuna vrećica juhe za 150 zemalja; gradi se tvornica rajčice, ali i posebno važan logističko-distributivni centar vrijedan 48 milijuna eura. Nakon akvizicije ljubljanskog Žita iz 2015. Podravka kreće po još veći zalogaj – otkup poljoprivrednog biznisa Fortenove. Grupa je lani uprihodila 713,8 milijuna eura, a na kraju 2023. imala je 6163 zaposlena.

Marko Pipunić; Neven Pivac/PIXSELL

Grupa Pivac
Od malog, obiteljskog obrta u Vrgorcu, nastalog 1952. godine na tradiciji sušenja mesa 1952. godine, brend Pivac postao je tržišni lider u zemlji s proizvedenih 350.000 komada pršuta godišnje, 250 maloprodajnih mjesta i proizvodnim pogonima u Vrgorcu, Karlovcu i Čakovcu na više od – 65 tisuća četvornih metara. Od 2003. u Grupi Pivac je PPK karlovačka mesna industrija, a od 2015. i Mesna industrija Vajda; obje su doživjele uzlet ulaskom u Grupu koja je dosegla više od 2000 zaposlenih. Nemala senzacija nastala je kad su 2019. došli do 49,17 posto udjela u Krašu, čime su zapravo već tada postali vlasnici s pravom da samostalno donose strateške odluke. Mesna industrija Braća Pivac u 2022. je imala 290,6 milijuna eura prihoda, 28% više u odnosu na 2021., a sve prerađivačke kompanije Pivčevih dosegle su tada 628 milijuna eura prihoda. Značajne udjele imaju i u Podravci, a vlasnici su i hotela u Makarskoj te hostela u Dubrovniku. Od trojice braće iz treće generacije ostao je samo Neven; Tonći i Ivica su preminuli.

2,4

milijuna korisnika svojom pokretnom mrežom pokriva HT

Kraš
Jedan od najvećih hrvatskih izvoznika čija polovina prihoda od prodaje potječe s inozemnih tržišta, probio se sa svojim proizvodima u 35 zemalja i na sve kontinente. Samo u 2022. godina Kraš Grupa je na stranim tržištima prodala oko 17 tisuća tona svojih proizvoda, a od 1. siječnja do kraja rujna 2023. iz Zagreba i Osijeka prema stranim tržištima krenulo je 877 šleperskih i 198 kontejnerskih isporuka. Krašove Nougat kocke osvojile su primjerice i tržište Saudijske Arabije gdje je upućeno gotovo 110 kontejnerskih isporuka. Od 1. travnja prošle godine predsjednik Uprave postao je Allan Halamić, a 2023. zaključena je s rastom prihoda od 15,2 posto (179,89 milijuna eura).

Dukat
Za najvećeg otkupljivača mlijeka, najpoznatiju marku mliječnih proizvoda u Hrvatskoj te jednu od vodećih u regiji radi više od tisuću zaposlenih, a gleda li se cijela regija – više od 3000. Tvrtka na čijem je čelu od 2022. u ulozi direktora Zoran Ković dosegla je već više od 40 izvoznih tržišta. U modernizaciju zagrebačke tvornice u tri godine uloženo je 20 milijuna eura, a proteklih nekoliko godina obilježile su i brojne inovacije i otvaranje novih kategorija proizvoda poput SenSia Fibersa, prve “wellbeing” linije jogurta. S više od tisuću zaposlenih Dukat je u 2022. ostvario 334,6 milijuna eura prihoda, 52 milijuna više nego godinu ranije.

Žito Grupa
Vodeća prehrambena grupacija u Slavoniji krenula je od silosa i pšeničnog mlina u Velikoj Kopanici da bi godinama akvizirajući tvrtke, farme i silose te gradeći dodatne pogone za proizvodnju i bioplinska postrojenja pod vodstvom predsjednika Uprave Marka Pipunića stekla status jednog od najuspješnijih gospodarskih subjekata na istoku Hrvatske i najprihodovnije tvrtke u Osječko-baranjskoj županiji. U 2022. godini Žito je ostvarilo ukupni prihod od gotovo 392 milijuna eura, odnosno 69,7 milijuna više nego godinu ranije. Spominjalo ga se među kandidatima za kupnju Fortenovinog agrobiznisa, a Žito Grupa je u međuvremenu napravila i dodatni poslovni iskorak investicijom od 46 milijuna eura za koliko su u Čepinu podignuti nova bolnica i hotel.

Mihael Furjan; Mislav Vučić/PIXSELL

Belje
Od 1. 4. 2019. članica Fortenova Grupe, Belje je već godinama jedna od najuspješnijih tvrtki u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji. Još 2008. otvorena je robotizirana farma muznih krava u Topoliku, a 2011. Belje je otvorilo najsuvremeniju vinariju u regiji da bi 2021. nakon odlaske Megglea preuzeli i proizvodni pogon osječke mljekare te je stvoren brend Kravica Kraljica s linijom proizvoda isključivo od domaćeg mlijeka. Kroz razgranate portfelje poljoprivrede, proizvodnje i turizma s više od 1400 zaposlenih najveći su poslodavac u Osječko-baranjskoj županiji, a prihod u 2022. iznosio je 235,7 milijuna eura. Predsjednik Uprave je Damir Leko.

Vindija
Podignuta na viziji direktora Dragutina Drka, Grupa Vindija došla je do impozantnih brojki od 10 kompanija, 12 brendova, 19 tržišta, više od 1400 proizvoda, više od tisuću kooperanata te 4272 zaposlena. Jedna od najvećih prehrambenih kompanija u Hrvatskoj uspjela je čak 60 proizvoda staviti pod certifikat “proizvedeno bez upotrebe antibiotika”. Od 2021. predsjednik Uprave je Nenad Klepač, a u 2022. Vindija je ostvarila ukupni godišnji prihod od 456,8 milijuna eura. Već i prije ulaska u eurozonu izvoz je bilježio 25 posto ukupne prodaje roba. U sastavu Vindije djeluje i varaždinska Koka koja je u 2022. uprihodila više od 200 milijuna eura, a na čelu Uprave je Stjepan Sabljak.

12

tisuća kilometara vodova kroz svoju je povijest izgradio Dalekovod

PIK Vrbovec
Kompanija koja je vrlo intenzivan razvoj započela 2005. godine danas je vodeća mesna industrija u Hrvatskoj i regiji. PIK zadovoljava više od 40 posto potreba tržišta crvenog mesa i mesnih prerađivana u RH. U stopostotnom vlasništvu Fortenova Grupe sa Slavenom Ružićem na čelu Uprave PIK Vrbovec je u 2022. ostvario prihod od 286,4 milijuna eura.

Zvijezda
Još jedna članica Fortenova Grupe na tržištu je prisutna već 107 godina i najprepoznatljivija je po cijelom nizu brendova. Tomislav Alagušić na čelu je Uprave tvrtke čiji je brend postao izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, a u 2022. godini Zvijezda plus ostvarila je prihode od 195,7 milijuna eura.

Jamnica
Lider u proizvodnji pića posluje unutar organizacijske divizije Fortenova Grupe koju čine i Sarajevski kiseljak (BiH), Mg Mivela (Srbija), Jamnica mineralna voda (Slovenija) i Agrolaguna (Hrvatska). S više od 600 milijuna litara godišnje jedan su od najvećih europskih proizvođača mineralnih voda i bezalkoholnih pića, a iz 16 distributivnih centara te 68 tisuća četvornih metara skladišnoga prostora proizvodi Jamnice stižu na više od 20 tržišta. U pet proizvodnih pogona imaju više od 1500 zaposlenih. Siniša Mužić predsjednik je Uprave, a u 2022. ostvaren je prihod od 172,4 milijuna eura.

Branko Roglić/PIXSELL

Ledo
Najveći domaći proizvođač industrijskog sladoleda te najveći distributer smrznute hrane 25 godina poslovao je u sastavu Agrokora, da bi u rujnu 2021. Ledo plus postao dop Nomad Foodsa, najveće europske kompanije za smrznutu hranu. Aktualni dvogodišnji investicijski ciklus kompanije premašuje 10 milijuna eura, a lanjsku sezonu sladoleda već su odrađivali novi roboti za pakiranje. Na posljednjoj godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizođača sladoleda u Gvatemali Ledo je dobio nagrade za kvalitetu sladoleda i tehnologiju proizvodnje. Predsjednik Uprave je Andy Felix E. Michaux, a Ledo je u 2022. uprihodio 157,1 milijun eura.

Franck
Vodeća regionalna kompanija za proizvodnju kave i čajeva prvu tvornicu je otvorila još prije 132 godine svoj je tradicionalni portfelj upotpunila i napicima od žitarica i cikorije, ali i prilozima jelu i začinima. U 2022. Franck Grupa ostvarila je prihode od prodaje u iznosu od 812,1 milijuna kuna, 13 posto više nego godinu ranije, a oko 20 posto prihoda ostvaraju se prodajom u inozemstvu. Franck izvozi u sve zemlje regije i Slovačku, a u partnerstvu s distributerima od Kanade i SAD-a do Australije i Novog Zelanda. I u jeku pandemije ulagali su u razvojne projekte poput mlina i sustava silosa. Predsjednik Uprave je Ivan Artiković.

Mlinar grupa
Najveća pekarska grupacija u regiji raširila se na tržište od 16 milijuna stanovnika, a sinergijom s tvrtkama u Sloveniji, BiH i Srbiji došla je do 330 prodajnih mjesta. Sa 2653 zaposlenih Mlinar u sedam pogona proizvede više od 36 milijuna kilograma pekarskih proizvoda godišnje, a na više od 20 tržišta premašeno je 138 milijuna eura prihoda. Od 2021. predsjednik Uprave postao je Mladen Veber.

Gavrilović
Čuveni petrinjski proizvođač mesnih proizvoda u vlasništvu je iste obitelji već više od tri stoljeća. Mario Zbiljski predsjednik je Uprave tvrtke koja se nakon Domovinskog rata dizala iz pepela te je uspjela opet postići prepoznatljivost i velike izvozne uspjehe – Gavrilovićevi proizvodi krenuli su uz Sloveniju i prema V. Britaniji, Švedskoj, Njemačkoj, Austriji, od 2021. i Ukrajini… U 2022. ostvareni su prihodi u iznosu od 94,3 milijuna eura.

Zoran Ković; Plamenko Barišić/PIXSELL

Stanić Beverages
Vodeći hrvatski distributer prehrambenih proizvoda krenuo je s radom prije 30 godina, da bi došao do 300 dobavljača i 3000 proizvoda od mliječnih i mesnih do smrznutog asortimana te više od 350 zaposlenih. Od 2008. kompanija ima središnji distributivno-logistički centar u Svetoj Nedelji. Od 1. siječnja 2024. na čelo Uprave nakon Zorana Mabića stigao je Ivan Čevra. Kompanija je 2022. ostvarila prihod od 39,9 milijuna eura.

Cromaris
Cromarisovi proizvodni kapaciteti značajno premašuju potrebe hrvatskog tržišta kvalitetne mediteranske ribe. Otkako je 2009. osnovana, kompanija je orijentirana na izvoz, a Cromaris danas izvozi više od 88 posto svoje proizvodnje, ponajviše u Italiju, zemlje regije i zemlje srednje Europe. Jednako kao i izvoz, i prihod od prodaje godinama je samo rastao, a Cromaris sada zapošljava više od 600 djelatnika. Do 2023. godine tvrtka je uložila 99 milijuna eura u dugotrajnu imovinu, a iste je godine prodano rekordnih 13.610 tona ribe. Cromaris je član Adris Grupe u kojoj je od 2020. i Ivan Leko, predsjednik Uprave Cromarisa.

Valamar
Vodeća hrvatska turistička kompanija okuplja 37 hotela i resorta u Hrvatskoj i Austriji, uz još 15 kampova duž jadranske obale, a prema istraživanjima najpoželjniji je poslodavac u hrvatskom turizmu. Sedamdeset godina poslovanja u 2023. kompanija je proslavila s ukupnim prihodom od 372 milijuna eura i rastom od 14 posto te otvaranjem već trećeg austrijskog hotela. Broj djelatnika u glavnoj sezoni u kompanijama u kojima upravlja Valamar prešao je 8000, a ostvaran je i visok udio domicilnih radnika od 83 posto. Uprava na čelu s predsjednikom Željkom Kukurinom, koji je od dolaska 2015. poveo snažan investicijski ciklus vrijedan 4 milijarde kuna, odobrila je za 2024. godinu 82 milijuna eura investicija u daljnje unaprjeđenje portfelja.

Arena Hospitality Group
Hotelska grupa koja razvija i upravlja hotelima, turističkim naseljima te kampovima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Srbiji i Austriji, bilo u vlasništvu, suvlasništvu, najmu ili pod upravljanjem, od 2016. godine transformirala se iz domaće hrvatske i lokalno fokusirane tvrtke u međunarodnu grupaciju s 29 objekata i oko 100 tisuća smještajnih jedinica. Ukupni prihodi u 2023. s rastom od 16 posto dosegli su 126 milijuna eura. Većinski vlasnik je tvrtka Dvadeset Osam, predsjednik Uprave je Reuel Slonim, a predsjednik Nadzornog odbora Boris Ivesha. Tvrtka sa sjedištem u Puli zapošljava više od 1300 djelatnika.

Aminess
Od društva koje je 1970. poslovalo u sklopu porečkih i umaških turističkih poduzeća, Laguna Novigrad prerasla je u jednu od najvećih turističkih kompanija u RH. Pod brendom Aminess Hotels&Resorts danas je ukupno 13 hotela, 4 kampa, naselje od 80 vila te 92 apartmana na Jadranu. Većinski vlasnik društva je Auctor kapital iz Zagreba. Aminess Khalani Beach Hotel, otvoren 2022. u Makarskoj, podignut uz greenfield investiciju vrijednu 50 milijuna eura, posljednji je u nizu luksuznih pojačanja tvrtke kojoj je na čelu predsjednica Uprave Zrinka Bokulić. U 2022. Grupa je ostvarila prihod od 38,3 milijuna eura.

Plava laguna
Uz 20 hotela, 10 apartmanskih naselja i 9 kampova, turistička kompanija sa 17 tisuća smještajnih jedinica koja posluje u Poreču i Umagu, upravlja i s dvije marine u kojima raspolaže s 360 vezova, te nizom ugostiteljskih, sportskih i ostalih sadržaja. Na samom vrhuncu turističke sezone zapošljava više od 3000 radnika, a godišnje ostvari više od 5 milijuna noćenja. Tijekom 2022. ostvarila je prihode na razini 187 milijuna eura. Većinski vlasnik (84,24% dionica) je Adriatic Investment group, a na čelu Uprave je Dragan Pujas.

Ivan Artuković; Mladen Veber/PIXSELL

Hrvatski Telekom
HT Grupa vodeći je davatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj koji pruža usluge nepokretne i pokretne telefonije, veleprodajne, internetske i podatkovne usluge. Pokriva ukupno više od 2,4 milijuna korisnika s pokretnom mrežom, 705 tisuća s fiksnom, te 661 tisuću korisnika broadbrand interneta. Zapošljava više od 5000 djelatnika, a u 2023. ulaganja kompanije povećana su na 361,4 milijuna eura. Najvećim ulaganjima na tržištu i razvojem infrastrukture u cijeloj RH Hrvatski Telekom je dodatno ojačao vodeći položaj svoje mobilne i fiksne mreže. Kostasa Nebisa na čelu Uprave ove će godine zamijeniti Nataša Rapaić.

A1 Hrvatska
Kao dio A1 Telekom Austria Grupe – vodećeg pružatelja digitalnih usluga i komunikacijskih rješenja u središnjoj i istočnoj Europi koji djeluje u sedam zemalja i pruža usluge za približno 24 milijuna korisnika – i A1 Hrvatska ponosi se postignutim brojkama – zapošljavaju oko 2000 djelatnika te se svakodnevno brinu o potrebama 2 milijuna korisnika. U studenom 2021. tvrtka je otvorila najmoderniji podatkovni centar u regiji u koji je uložila 11 milijuna eura. U 2023. kompanija je ostvarila prihode od 523,2 milijuna eura, a Jiryja Dvorjančanskog na mjestu predsjednika Uprave uskoro će zamijeniti Dejan Turk.

Telemach
Od 2020. godine član United Grupe, vodećeg pružatelja komunikacijskih usluga i medija u regiji, Telemach je krenuo 2005. kao Tele2. Pod vodstvom predsjednika Uprave Adriana Ježine Tele2, Optima i Total TV integrirani su u jednog konvergentnog operatora, a uspješno je uveden i nagrađivani EON TV. S više od 500 zaposlenih, u 2022. ostvareni su ukupni prihodi od 224,3 milijuna eura.

Ivan Čevra; Željko Kukurin/PIXSELL

Orbico
Mreža najveće europske distribucijske kompanije seže u 24 zemlje i proteže se od Baltičkog do Crnog mora, a uključuje više od 9000 djelatnika. Kao vodeći distributer globalno zastupljenih robnih marki, Orbico opskrbljuje više od 54.000 kupaca. U visokoj fazi gradnje u partnerstvu s tvrtkom Logexpert je Orbicov logističko-distributivni centar u gospodarskoj zoni Zdenčina koji će se protezati na 42 tisuće četvornih metara uz dodatnih 20 tisuća metara skladišnog prostora. Predsjednik Nadzornog odbora je Branko Roglić, izvršni direktor Jurij Tršan, a u 2022. ostvario je 569 milijuna eura prihoda.

Hrvatska pošta
Pod vodstvom predsjednika Uprave Ivana Čule Hrvatska pošta ostvarila je značajne rezultate u digitalizaciji i modernizaciji poslovanja i distribucijskih procesa vrativši povjerenje kao najvažnija logistička tvrtka u Hrvatskoj. Izgradnja novog sortirnog centra u Velikoj Gorici otvorila je i mogućnost suradnje s Amazonom za koji su razvili platformu za dostavu pošiljaka od Slovenije do Cipra. Prihodi kompanije u 2022. godini iznosili su 250 milijuna kuna, a posljednjih godina izdvojena su i značajna sredstva u smjeru povećanja plaća za više od 8000 operativnih radnika.

Croatia Airlines
Pod vodstvom predsjednika Uprave Jasmina Bajića nacionalni zračni prijevoznik krenuo je u snažnu modernizaciju te će do 2026. godine postojeće zrakoplove zamijeniti novom “single-type” flotom na mlazni pogon. Najveći je to projekt u povijesti Croatia Airlinesa koja nabavlja 15 novih modela Airbusa, što u perspektivi otvara mogućnosti i za nove poslovne perspektive. Nacionalna aviokompanija je u godini postpandemijskog oporavka (2022.) prevezla gotovo milijun i pol putnika ostvarivši prihod od 220 milijuna eura.

Jasmin Bajić; Nataša Rapaić/PIXSELL

M San Grupa
Osnovana 1995., već nakon četiri godine preuzela je vodeću poziciju na hrvatskom IT tržištu, a od 2007. širi se u regiji sa željom jačanja pozicije najboljeg distributera na regionalnom IT & CE tržištu. Grupa s više od 970 zaposlenih mjesečno dostavlja 200.000 proizvoda, a surađuje s više od 7000 partnera. Predsjednica Uprave je Irena Langer Breznik, a u 2022. godini ostvaren je ukupni prihod od 329,7 milijuna eura.

King ICT
Regionalni sistem integrator osnovan 1998. godine, specijaliziran je za napredna informacijsko-komunikacijska rješenja. Prošlu godinu tvrtka koja zapošljava 770 ljudi završila je s rastom prihoda od 10 posto, a NATO ih je odabrao kao jednog od dva ključna cyber security partnera za operacije diljem svijeta. Velike projekte radili su i za Končar, Hrvatske šume, Podravku, Studenac i mnoge druge, a preuzimanjem tvrtke Alter Info proširena je lepeza usluga u području informacijske sigurnosti. Predsjednik Uprave je Plamenko Barišić.

Nanobit
Vodeći studio za razvoj mobilnih igara sa sjedištem u Zagrebu svoje proizvode distribuira u 155 zemalja svijeta. Od 2008. godine osnivači Alan Sumina i Zoran Vučinić razvili su posao koji je narastao na 120 zaposlenika, urede u Zagrebu, Budimpešti i Londonu, a osvajanja tržišta SAD-a i Velike Britanije kruna su uspjeha tvrtke koja je 2020. godine postala sastavni dio švedske Stillfront grupacije. U pojedinim godinama poslovanja prihod je išao i do gotovo pola milijarde kuna, a u 2022. ostvareni su u iznosu od 36 milijuna eura.

Span
Osnovan 1993. sa sjedištem u Zagrebu Span je od integratora sustava izrastao u pružatelja IT usluga i rješenja sa širokom ponudom u područjima clouda, sigurnosti i podrške za korisnike širom svijeta. Kuća je to više od 800 programera i arhitekata IT rješenja, stručnjaka za IT podršku, poslovnih analitičara, a partneri su im globalne korporacije Microsoft, Hewlett Packard i Dynatrace. S otvorenim uredima od SAD-a do Gruzije i Azerbejdžana Span je jedna od najuspješnijih hrvatskih IT priča, a od 142,8 milijuna eura prihoda u 2023. dvije trećine tradicionalno je ostvareno na inozemnim tržištima. Predsjednik Uprave je Nikola Dujmović.

Dalekovod
Tvrtka specijalizirana za izvođenje ugovora po sistemu “ključ u ruke” u cijelom nizu područja (elektroenergetski objekti, transformatorske stanice, zračni, podzemni i podvodni kablovi, telekomunikacijski objekti, elektrifikacija željezničkih pruga i tramvaja, tunelska rasvjeta, sve vrste mreža i antena) u više od 70 godina postojanja kvalitetom je postala prepoznata u više od 80 zemalja svijeta. Dalekovodne je mreže s više od 12 tisuća kilometara vodova kroz svoju je povijest izgradila od Grenlanda i Islanda do Kazahstana, a godišnje izradi više od 15 tisuća tona metalnih konstrukcija. Poslovni prihodi u 2023. iznosili su 168 milijuna eura, 20% više u odnosu na 2022. godinu.

Dejan Turk; Ivan Zubak/PIXSELL

Kamgrad
Jedna od vodećih hrvatskih kompanija u sektoru graditeljstva specijalizirana za visokogradnju zapošljava oko 750 djelatnika, a kvaliteta izvedbe prepoznata je i na tržištima Njemačke, Švedske, Srbije… Među istaknutim projektima izdvajaju se zračne luke u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, porečki hotel Park i rovinjski Valamar Isabella resort, Matrix Office park u Zagrebu, rekonstrukcija zagrebačkog rotora… dok su među aktualnima projekt poslovne zgrade EL-TO Zagreb i novi blok KBC-a Rebro. Dragutin Kamenski na čelu je tvrtke koja je 2022. ostvarila 194,6 milijuna eura prihoda.

Radnik
Križevačka građevinska tvrtka ostvarila je u 2022. godini 56% rasta prihoda u odnosu na prethodnu godinu, a ostvarenih 124 milijun eura bio je najbolji rezultat u povijesti. Tvrtka s oko 350 zaposlenih pod sobom ima i đurđevačku Bistru, bjelovarsku Hidroregulaciju, varaždinske tvrtke Hidroing i Vodogradnju, Radnik-plin… tako da je u cijeloj grupaciji ukupno 740 ljudi, a ukupni prihodi su s time 169 milijuna eura. Predsjednik Uprave tvrtke koja je lani proslavila 75. rođendan je Mirko Habijanec.

Tankerska plovidba
Brodska kompanija osnovana 1955. ostvarila je 2022. ukupni godišnji prihod od 191,8 milijuna eura. U svojoj floti ima tankere za prijevoz sirove nafte i derivata te brodove za prijevoz suhih tereta i putnika. Predjednik Uprave je Mario Pavić.

Zubak grupa
Ono što je 1978. počelo kao obiteljska automehaničarska radionica, naraslo je na devet djelatnosti i više od 600 zaposlenih, a tvrtka se proširila na desetak europskih tržišta. Osvojila je nekoliko nagrada za najboljeg poslodavca, a 2022. ostvarila je prihoda od 124,8 milijuna eura, 20 milijuna više nego godinu ranije. Na čelu Uprave je Ivan Zubak, sin Pave Zubaka koji je 42 godine gradio uspjeh kompanije.

Medika
Najstarija i vodeća hrvatska veledrogerija, na čijem je čelu Jasminko Herceg, godišnje isporučuje 68 milijuna kutijica proizvoda, a surađuje s 450 dobavljača. U 2022. godini ostvarila je 610 milijuna eura prihoda.

New Report

Close