Ličkoj šljivovici odzvonilo?

Autor: Marija Crnjak , 27. srpanj 2015. u 22:00
Nekolicina proizvođača u Lici već je odustala od proizvodnje

Zakon nije predvidio držanje u bačvama, pa plaćaju trošarinu prije nego što je roba na tržištu.

Iako je riječ o višestruko nagrađivanom tradicijskom autohtonom proizvodu, koji je kroz financijske potpore prepoznalo i Ministarstvo turizma, lička šljivovica neće se još dugo proizvoditi za tržište i hrvatske turiste ako se uskoro ne izmijeni Zakon o trošarinama, upozoravaju lički proizvođači koje je u ponedjeljak posjetio i ministar turizma Darko Lorencin.

U svom posjetu Lici, ministar je u ponedjeljak obišao nedavno otvorenu obnovljenu Ličku kuću, kušao Plitvički hamburger u bistrou Kozjačka Draga te je posjetio OPG Stilanova Lika u Perušiću. Gospodarstvo u vlasništvu obitelji Drage Vlainića, čija obitelj proizvodi šljivovicu već nekoliko generacija, od početka 2009. godine registrirani je proizvođač šljivovice, a u 2014. godini u sklopu OPG-a otvorena je kušaonica u kojoj nude sedam vrsta rakija. Ministar Lorencin istaknuo je prilikom posjeta OPG-u kako Ministarstvo turizma svojim programima omogućava razvoj turizma u dosad turistički nerazvijenim krajevima Hrvatske.

"Kroz program Konkurentnost turističkog gospodarstva između ostalog se financiraju i projekti unapređenja ponude na OPG-ima, čime su destinacijama dodane kvalitetne i originalne ponude kao što je ova. Vrlo je bitno povezivanje takozvane plave i zelene Hrvatske, kako bi se našim gostima na moru ponudilo što više autohtonih domaćih proizvoda, čime raste naše mikro i malo poduzetništvo, ali i doživljaj turista", kaže Lorencin. OPG Stilanova Lika ove godine dobilo je potporu Ministarstva turizma u iznosu od 50 tisuća kuna, no dugoročnu potporu može značiti samo izmjena zakonske regulative.

"Nakon pet generacija proizvodnje rakije od voća, brendirali smo naše proizvode koje radimo u skladu sa Zakonom o trošarinama, i plasmanom u turističkim destinancijama zaokružili smo i našu turističku priču. Međutim, ozbiljnu prijetnju poslovanju malih proizvođača ličke šljivovice predstavljaju neodržive odredbe Zakona o trošarinama, koji nas izjednačava s velikim konkurentima s industrijskom proizvodnjom.

Usto, Zakon nije predvidio period držanja šljivovice u hrastovim bačvama dok nije spremna za prodaju, već plaćamo trošarinu prije nego što je roba na tržištu. Zbog takvih nelogičnosti, nekolicina proizvođača u Lici već je odustala od tog posla", ističe Drago Vlainić, ujedno ravnatelj Razvojne agencije Ličko-senjske županije LIRA. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kao što je Vlada nametnutim prevelikim porezima pomogla uništiti Dalmacijavino , Badel…..tako će uništiti i proizvođače Perušćke šljivovice.

Ništa se u Hrvatskoj ne isplati proizvoditi.

Čim Vlada sazna da netko posluje pozitivno nametnu mu takve poreze da uskoro mora zatvoriti tvrtku.

Zato i nema investicija.

New Report

Close