‘Licemjerno je prosvjedovati protiv posjeta predsjednika Azerbajdžana’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. ožujak 2013. u 13:44
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanovic sastao se u Banskim dvorima s predsjednikom Republike Azerbejdzan Ilhamom Aliyevom. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

‘Sljedeći put kada dođu po novce, koje će im Vlada dati na temelju projekata, neka se zapitaju odakle taj novac dolazi i kako se borimo da se taj novac pošteno zaradi.’

 Premijer Zoran Milanović poručio je danas članovima nevladinih udruga, koji su prosvjedovali protiv nedavnog posjeta predsjednika Azerbajdžana Ilhama Alijeva Hrvatskoj, da ne budu licemjerni jer se dio zarade od poslova koje Hrvatska razvija s Azerbajdžanom uplaćuje u proračun iz kojega se financiraju aktivnosti tih istih nevladinih udruga.

Istina je da Azerbajdžan nije demokratska država, ali prosvjedi i napadi na, prije svega, predsjednika Republike jer se „sastaje s korumpiranim diktatorima“ nisu pošteni ni pravedni, ustvrdio je Milanović na sjednici Vlade. Prava meta tih napada je Vlada koja se bori da se s Azerbajdžanom potpišu konkretni komercijalni ugovori za hrvatska poduzeća, i to ne za prodaju oružja, kao što radi većina državnika iz Zapadne Europe i EU, nego vagona i brodova, dakle za gospodarski razvoj, rekao je Milanović.

Azerbajdžan je danas slobodniji nego što je ikad bio, ali ni za 10 godina neće biti kao Hrvatska ili Austrija. To je dominantno islamska država, koja je najsekularnija i u kojoj žene imaju ravnopravniji status nego igdje u islamskom svijetu. Ona ima svoje probleme i vrlo nezgodno susjedstvo, a danas i ubuduće bit će nam dobar poslovni partner, istaknuo je Milanović. Ako uspijemo realizirati te poslove, od toga će hrvatski radnici primati plaće, uplaćivat će se porez na dobit i doprinosi u državni proračun i proračun Ministarstva socijalne politike i mladih, u koje će „mnoga od dragih lica koja smo vidjeli na prosvjedima“ doći po novce za svoje nevladine udruge, rekao je predsjednik Vlade.

„Ne volim licemjere, neka onda kažu da taj novac ne žele, da ne žele plaće za radnike u Uljaniku i Đuri Đakoviću“, kaže Milanović. Sljedeći put kada dođu po novce, koje će im Vlada dati na temelju projekata, neka se zapitaju odakle taj novac dolazi i kako se borimo da se taj novac pošteno zaradi, a bez da itko bude ubijen ili da se izazove rat, poručio je Milanović. Dodao je da gospodarski razvoj i uvođenje interneta „u svako selo u Azerbajdžanu“ znači širenje znanja, što će za 10 ili 20 godina omogućiti da se i tamo razvije demokracija. Azerbajdžan je poslovni partner, Hrvatska ima kriterije i crtu ispod koje neće ići u odnosima s drugim državama, ali Azerbajdžan je iznad te crte, zaključio je premijer.

Komentirajte prvi

New Report

Close