‘Leteće dadilje’ uvode ravnotežu između privatnog i poslovnog života

Autor: Lucija Špiljak , 01. prosinac 2019. u 22:00
Foto: GettyImages

Cilj je smanjenje prepreka u zapošljavanju i profesionalnom razvoju žena te veća uključenost očeva u odgojni život djece.

Europska unija prije šest mjeseci donijela je Direktivu o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi, čija pravila članice trebaju prenijeti u nacionalna zakonodavstva do kolovoza 2022. godine.

Cilj je smanjenje prepreka u zapošljavanju i profesionalnom razvoju žena te veća uključenost očeva u odgojni život djece, istaknuto je u petak u Zagrebu na konferenciji Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo 2.0. Prisustvovao je i ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović i istaknuo da treba poraditi na društvenoj svijesti. Neka poduzeća u Hrvatskoj već su svoje poslovanje implementiraju vrijednosti koje će u budućnosti biti nužne, a dobre prakse predstavile su tvrtke Ina i A1 Hrvatska.

U Ini bilježe napredak u povećanju broja žena na pozicijama, premda je riječ o pretežito muškoj industriji, a trenutačno na upravljačkim pozicijama imaju 30 posto žena, a bilježe i 43 posto više promocija žena i rast od 28 posto na menadžerskim pozicijama. U A1 Hrvatska zaposlenicima nude A1 Flexericu koja uključuje mogućnost fleksibilnog dolaska na posao i odlaska s posla, zaposlenici sami upravljaju svojim mjesečnim fondom sati, obavezna je prisutnost na poslu između 10 i 15 h, a petkom imaju mogućnost odlaska s posla u 14 sati. Nadalje, zaposlenici imaju mogućnost izdvojenog radnog mjesta te na svoj zahtjev mogu tražiti rad izvan ureda, a moraju osigurati pristup kompanijskoj mreži i biti dostupni.

"Dosad 78 posto zaposlenika u A1 Hrvatska može koristiti fleksibilne oblike rada, a 67 posto koristi neku od opcija fleksibilnih oblika rada", navela je rukovoditeljica ljudskih potencijala Marina Morić. Otvorili su 2005. korporativni vrtić kroz koji je dosad prošlo 500 djece od jasličke do predškolske grupe, a u kojem nude sadržaje poput plivanja, plesa i robotike. Praksa je i kod njih Kids day u sklopu kojeg djecu uključuju i educiraju o radu tvrtke u kojima rade njihovi roditelji.

Morić je najavila i najnoviju mjeru s kojom su krenuli prošli tjedan, a riječ je o tzv. letećim dadiljama kojima roditeljima osiguravaju čuvanje djece tijekom školskih praznika, a pritom ih uvode u nove znanja kroz sport i digitalnu akademiju. U sklopu konferencije Diana Kobas Dešković, začetnica metode Mamforce, dodijelila je tvrtkama osnovni Mamforce standard, a dobitnici su Gradska plinara Zagreb, Končar i Zagrebački holding, dok su priznanja i napredni Mamforce standard u Grow kategoriji dobili A1, Fiducia, HEP, Ina i Odvjetničko društvo Hanžeković&Partneri. 

Komentirajte prvi

New Report

Close