‘Leteća koza’ i sokovi iz Kaštelira u pohodu na Zagreb, a već se piju po EU

Autor: Marta Duić , 16. studeni 2021. u 14:25
Predstavnici destilerije Istarska kapljica, Valamara i Count's drinksa na promociji novog istarskog gina

Suradnjom brendova nastao istarski Gin&Tonic Mix temeljen na craft proizvodnji.

U konobi Bokoon koja je dio Valamarovog Premium Camping resorta u Funtani nedaleko od Poreča predstavljena je suradnja dvaju istarskih craft brendova – destilerije Istarska kapljica i Count’s drinks. Za novi istarski gin Flying goat zaslužna je Istarska kapljica iz Kaštelira koja već proizvodi 14 rakija i likera, za koje je u pet godina osvojila čak 76 nagrada.

‘Djed je radio vina i rakije…’

Kako bi priča ostala potpuno autohtona uz gin su predstavljena i craft pića i sokovi Marka Bratovića koji također u Kašteliru proizvodi ginetu, ginger beer i ginger ale te tonic brenda Count’s drinks.

“Naša priča je počela tako da je moj djed radio vina i rakije, a kada sam se odlučio poigrati sa sastojcima poput višnje maraske i bazge polako smo širili asortiman. Za gin je zaslužan Marko Bratović koji nam je predložio da zajedno krenemo u projekt i tržištu predstavimo novu izvornu istarsku priču”, kaže Goran Špehar iz destilerije Istarska kapljica. Flying goat (u prijevodu s enleskog ‘leteća koza’, kao oda istarskom simbolu kozi) je gin s 11 sastojaka koji su tržištu predstavili sredinom kolovoza, a za iduću turističku sezonu planiraju povećati količine. Destilerija proizvodi 20.000 boca likera i rakija za koje koriste isključivo domaće sirovine – svoje i od kooperanata, a umjesto šećera zaslađuju ih medom. Surađuju s hotelskim lancima Valamar i Aminess, a proizvodi su im i na policama šest specijaliziranih trgovina. “Na domaćem tržištu smo najviše prisutni u Istri i Primorsko-goranskoj županiji, izvozimo u Austriju i Njemačku, a naš web shop dostavlja u sve EU zemlje. Plan za iduću godinu nam je širenje na zagrebačko tržište, ali na nekoliko lokacija jer želimo ostati premium destilerija, zadržati kvalitetu i ne drastično povećavati količine”, otkriva Michael Tasić iz Istarske kapljice. Zanatska proizvodnja i kvaliteta temelj je i filozofije Count’s drinksa.

“Naša proizvodnja poklopila se s ekspanzijom craft ginova, a zadnji proizvod ginger ale, đumbirovo pivo, napravili smo jer nas je tržište baš to tražilo. Ipak, i dalje imamo limitirane količine i proizvodnju vezanu uz prirodne sastojke te nam je dosta teško pratiti potražnju potrošača”, objašnjava Marko Bratović iz Count’s drinks. Na domaćem tržištu craft scena, proizvodnja te interes za ginom konstantno rastu, a osim najnovijeg, ‘leteće koze’, destilerija Aura iz Buzeta može se pohvaliti s nizom nagrada koje je u Istru donijela svojim ginom Karbun.

Dodatna nota autentičnosti

Dodatnu notu autentičnosti dalo je i mjesto prezentacije, konoba Bokoon u kojoj se nude isključivo istarski proizvodi i gastro specijaliteti. U pitanju je novi koncept hotelskog lanca Valamar kojim su željeli približiti gostima lokalnu tradiciju.

“Željeli smo privući i male proizvođače jer nudimo samo autohtonu hranu, od paseratte i ginete do istarskog pršuta i kobasica, malvazije i terana ili, pak, domaćih rakija. Naši gosti su prepoznali koncept, a osim što kušaju jela kod nas u konobi, obilaze i degustacije i kupuju proizvode direktno kod samih proizvođača. Iza nas je dobra sezona, a u planu je otvaranje ovakvih konobi i restorana i na drugim lokacijama gdje naš lanac posluje”, otkriva Karlo Grebac, direktor kampa Istra Premium Camping Resort u Funtani.

Komentirajte prvi

New Report

Close