‘Izjave o ukidanju prijevremenih mirovina su neodgovorne’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. svibanj 2014. u 15:19
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hreljana današnjoj je konferenciji za novinare ocijenio “poprilično neodgovornom” nedavnu izjavu predsjednika Hrvatskih laburista.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hreljana današnjoj je konferenciji za novinare ocijenio "poprilično neodgovornom" nedavnu izjavu predsjednika Hrvatskih laburista-Stranke rada Dragutina Lesara da vlast namjerava predložiti ukidanje prijevremenih starosnih mirovina.

"Sijati paniku među radnike i umirovljenike nije dobro. Nitko neće ukinuti prijevremene starosne mirovine i neće zakinuti buduće umirovljenike za njihova prava. Vladajuća koalicija to nema namjeru učiniti", rekao je Hrelja. Dokaz je novi zakon o mirovinskom osiguranju u kojemu su uvedene dvije kategorije – to su prijevremene starosne mirovine, odnosno odlazak u mirovinu bez penalizacije s 41 godinom staža i 60 godina starosti te odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu bez penalizacije ako je radnik ostao bez posla zbog stečaja tvrtke, poručio je Hrelja.

Predsjednik hrvatskih laburista Dragutin Lesar u petak je u Puli novinarima izjavio da se "umjesto ozbiljne rasprave o reformi mirovinskog sustava, koja je pokrenuta na inicijativu hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića, posebice o 'drugom stupu kao karcinomu mirovinskog sustava' u Hrvatskoj pokušava nametnuti rasprava o toj reformi s prijedlogom i tezom da treba ukinuti prijevremene mirovine". Govoreći o drugom mirovinskom stupu, Silvano Hrelja je istaknuo kako prije bilo koje izmjene ovog mirovinskog stupa treba obaviti izračune, projekcije i doći do spoznaje tko s kakvim uplatama može nešto očekivati od drugog stupa.

"Mi ćemo se zalagati za analizu drugog mirovinskog stupa i uvođenje načela dobrovoljnosti u njega," rekao je Hrelja.

S današnje konferencije za novinare u Puli pozvao je sve umirovljenike i građane da na predstojećim izborima za Europski parlament glasaju za listu Kukuriku kolaicije i svoj prefrencijalni glas daju kandidatkinju iz redova HSU-a Višnji Fortuni.

Komentirajte prvi

New Report

Close