Leko: Najbolje da Šveb javno podastre sve podatke

Autor: Saša Vejnović , 31. kolovoz 2007. u 06:30

Nije potpuno jasno je li ravnatelj HTV-a stvarno prodao svoj udio u tvrtki ili ga je samo prenio na nekoga, kaže zastupnik Josip Leko

Zbog nekadašnjeg udjela u vlasništvu tvrtke Robago aktualni ravnatelj HTV-a Robert Šveb ponovno se našao na udaru kritika zbog otkrića detalja ugovora koje je HRT potpisao s tom tvrtkom za licence emisija “Uzmi ili ostavi” i novog kviza “Jedan protiv svih” za koje će HRT ove godine platiti ukupno 3,2 milijuna kuna. Večernji list prozvao je ravnatelja za sukob interesa iako je Šveb prodao svoj udio u spomenutoj tvrtki još 2005., a poslove nije dogovarao on već njegova prethodnica Marija Nemčić. U vrijeme otkupa licence za “Uzmi ili ostavi” Šveb je još bio u Robagou, no nije pregovarao s HRT-om. Uoči dolaska na HRT na mjesto pomoćnika glavnog ravnatelja Šveb je prodao svoj udio, a upućeni tvrde da su taj dio otkupila druga dva suvlasnika, Danijel Matijević i Goran Omrčen Čeko. Robago u Hrvatskoj zastupa Endemol, tvrtku koja producira emisije poput “Big Brothera”, kviza “Tko želi biti milijunaš” i “Fear Factora”. Na HRT-u tvrde da nema govora o sukobu interesa, jer su poslove sklapali drugi ljudi, a ni Šveb ni članovi njegove obitelji nisu vlasnički povezani s Robagom. No Josip Leko, inače predsjednik saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kaže da to ne mora ništa značiti. “U formalnom smislu ovdje se ne radi o sukobu interesa, no ta se kategorija nikad ni ne gleda u formalnom smislu. Nije potpuno jasno je li Šveb stvarno prodao svoj udio ili ga je samo prenio na nekoga”, kaže Leko dodajući da bi u ovakvim situacijama za osobu koja se nađe pod sumnjom bilo najbolje da javno podastre sve podatke. Time bi pokazao minimum poštivanja javnosti od koje zavisi, kaže Leko, no dodaje da ravnatelj televizije ne spada pod ingerenciju povjerenstva kojim predsjeda. Zorislavu Antunu Petroviću, predsjednik Transparency Internationala, pak, kaže: “Temeljno načelo sukoba interesa je situacija u kojoj, primjerice, djelatnik u tvrtki koja je u državnom vlasništvu, dolazi u situaciju u kojoj su njegov interes i interes tijela kojeg zastupa u suprotnosti. Da bi se to izbjeglo obično se objavljuju podaci o imovinskom stanju te osobe kako bi se vidjela eventualna disproporcija po završetku njegovog mandata. Objavljuju se i podaci o prenošenju vlasničkih udjela na neke nepovezane osobe ili o prodaji”. Iako nije htio govoriti konkretno o Švebu, Petrović kaže da ako je osoba prodala svoje udjele u tvrtki prije stupanja na dužnost, nema razloga da ta tvrtka ne posluje s tijelom u kojem osoba sada radi. Pokušali smo stupiti u kontakt sa Švebom, no on i dalje izbjegava razgovore s novinarima.

Mitrović kupuje kutinski NeT i Vilu Podgarić?

Željko Mitrović, vlasnik grupacije Pink, ozbiljno pregovara s vlasnicima televizije NeT iz Kutine. Tu informaciju, koja se proširila u hrvatskim medijskim krugovima, potvrdili su nam i na NeT-u, no nisu htjeli govoriti o detaljima. “Ima ponuda, ali još smo daleko od dogovora”, rekao nam je sugovornik. Potvrdio je i informaciju da je Mitrović zainteresiran za sve što je u vlasništvu te televizije, pa tako i za hotel Vila Garić u Podgariću.

Komentirajte prvi

New Report

Close