Lauc: Vraća nam se zimski covid, većina će ga preboljeti bez simptoma i neće umrijeti

Autor: Poslovni.hr , 16. listopad 2020. u 10:37
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Lauc ističe da više nema parametara koji su nam pomagali ljeti.

Gordan Lauc, hrvatski znanstvenik, gostovao je u HRT-ovoj emisiji Studio 4 gdje je komentirao aktualno stanje s koronom u Hrvatskoj.

Lauc kaže da se u ovom trenutku nalazimo u nedefiniranom stanju jer vidimo golem porast broja slučajeva, koji broj umrlih ne prati još u toj mjeri. Međutim, dodaje da broj umrlih uvijek kasni tri tjedna za brojem zaraženih.

“Ako se nastave ove tendencije u Europi, vraća nam se zimski COVID, bolest koja ima teže simptome i veću smrtnost nego što smo imali zadnjih šest mjeseci”, rekao je Lauc pa dodao da se kod nas zbog klime nije dogodio toliko nagli porast kao u drugim zemljama Europe.

Lauc ističe da više nema parametara koji su nam pomagali ljeti.

“Svi parametri koji su nam ljeti pomagali da se ne zarazimo sad više nisu tu. Pojavio se i problem grijanja koje jako isušuje zrak. Nije dobro i bit će još gore sljedećih mjeseci”, rekao je pa dodao:

“Do ljeta smo vjerovali da ovaj virus nije aerosolni, a sad se pokazalo da je. Nije dovoljno udahnuti jedan virus, potrebno je udahnuti veliku količinu virusa da biste se zarazili. Zato je važno prozračivanje prostora, izbjegavanje bliskog kontakta.”

Istaknuo je da će velika većina ljudi bolest preboljeti bez značajnih simptoma te da neće umrijeti, ali s obzirom na to da je virus jako zarazan, moguće je da će veliki broj ljudi imati teže simptome jer se može dogoditi da nemamo kapacitete za njihovo liječenje.

O ponovnoj zarazi

Na pitanje može li se osoba dva puta zaraziti, Lauc je rekao da je to nešto što se događa, ali prema dostupnim podacima to je iznimka, a ne pravilo.

“Nakon što prebolite bolest, neko vrijeme ste zaštićeni. Tko je prebolio bolest preko ljeta, vrlo vjerojatno neće dobiti teži oblik bolesti tijekom ove zime, a hoće li biti zaštićen nagodinu, to još ne znamo”, rekao je.

O cjepivu

Osvrnuo se i na cjepivo. Rekao je da cjepiva jako dobro napreduju te da očekuje da ćemo do kraja godine imati odobreno barem jedno cjepivo.

“Ali to ne znači da će biti dostupno ljudima. Mi ćemo dobiti određenu količinu, ali to će biti za zdravstvene djelatnike i ugrožene skupine”, naglasio je Lauc.

O cijepljenju protiv gripe

Još je jednom ponovio da je preporučeno cijepiti se protiv gripe i savjetovao da se cijepi tko god ima priliku.

Lauc je rekao da su kod djece teži oblici bolesti iznimno rijetki i da su povezani s pretjeranom debljinom ili drugim bolestima.

“Možemo smatrati da oni nisu ugroženi, a koliko šire virus, nije sigurno. Vidimo da nema velikog širenja po školama i mislim da su nam škole još uvijek sigurna mjesta i zatvaranje škola mora doći zadnje na red”, zaključio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close