Lauc: “Brzina širenja virusa je zastrašujuća”

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2020. u 15:08
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatska zadnjih dana ima preko 2.000 potvrđenih zaraženih dnevno, rekao je Lauc.

Molekularni biolog Gordan Lauc komentirao je situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

Prisjetio se početka epidemije.

“U siječnju i veljači smo svi s čuđenjem gledali što se događa u Kini, no tada smo većinom mislili da će to biti još jedna od lokalnih epidemija u Aziji koja neće doći do nas. Kada je svega mjesec dana kasnije epidemija eskalirala u Bergamu i kada se zdravstveni sustav jedne od najbogatijih europskih regija nije mogao nositi s pandemijom, zazvonila su zvona na uzbunu u cijeloj Europi”, kazao je Lauc za Novi List.

Potom je komentirao situaciju u Europi, ali i u Hrvatskoj.

“Brzina širenja je zastrašujuća”

“Brzina širenja epidemije koju danas vidimo u Belgiji i Češkoj je naprosto zastrašujuća. Oko 0,15 posto populacije u tim zemljama biva potvrđeno pozitivno svaki dan, a kako znamo da testiranjem nikada ne uhvatimo sve zaražene, možemo s visokom sigurnošću tvrditi da oko 1 posto populacije u tim zemljama biva zaraženo svaki dan”, kaže Lauc.

“Hrvatska zadnjih dana ima preko 2.000 potvrđenih zaraženih dnevno. Oko 40 posto zaraženih nema simptome, a puno ljudi koji imaju blaže simptome se niti ne odu testirati.

Prema istraživanjima provedenim u drugim zemljama, za očekivati je da je stvarni broj zaraženih oko deset puta veći od broja potvrđenih zaraženih i kada to pomnožimo s 14 dana, koliko je osoba prosječno infektivna, dolazimo do brojke od preko 200.000 ljudi, tj. preko 5 posto populacije koja je u ovom trenutku zaražena”, kaže Lauc.

Komentirajte prvi

New Report

Close