Laslo pozvao na isporuku mlijeka, zasad odustaju od blokade granica

Autor: Marija Brnić , 25. listopad 2012. u 22:00
Mljekari su u četvrtak pravdu tražili na Markovu trgu, ministar Tihomir Jakovina ne posustaje pred prijetnjama/PIX

Nakon neuspjelih pregovora presudna će, čini se, biti sjednica saborskoga Odbora za poljoprivredu, koja je hitno sazvan za petak.

Mljekari nisu uspjeli doći do traženih uvjeta za otkup mlijeka. U četvrtak su, nakon neuspješnih pregovora u Ministarstvu poljoprivrede, njihovi predstavnici najprije tražili primanje na Markovu trgu i slali poruke kako im preostaje jedino blokirati uvoz mlijeka. Popodne je, međutim, Antun Laslo, predsjednik Kriznog stožera za obranu cijene mlijeka, pozvao proizvođače da počnu isporučivati mlijeko. Zasad, rekao je, neće biti najavljenih blokada granice. Presudna će, čini se, biti sjednica saborskoga Odbora za poljoprivredu, koji  je hitno sazvan za petak. 

Isporuka pala samo 8%

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, pak, u četvrtak nije  popuštao. Njegovo ministarstvo, tvrdi, apsolutno nije adresa na kojoj mljekari trebaju tražiti rješenje, jer pitanje otkupnih cijena mlijeka stvar je tržišta, a ne odluke Ministarstva. Jakovina je novinarima nakon sjednice Vlade iznio i podatke prema kojima se dade zaključiti kako nezadovoljstvo pregovorima i cijenom za litru mlijeka koju su spremni platiti otkupljivači nije toliko veliko, kako ga se predstavlja. U srijedu je, prema njegovim riječima, isporučeno za 120 tisuća litara ili osam  posto manje nego inače. "Dobar dio proizvođača prihvatio je prijedlog da cijena bude povećana za 28 lipa, na 2,43 kune po litri mlijeka, na rok od tri mjeseca, dok se ne usuglasi mliječni paket, a oni koji nisu ne pregovaraju s Ministarstvom, nego se trebaju dogovarati s otkupljivačima", kazao je Jakovina, ističući kako je Ministarstvo tijekom ovoga tjedna isplatilo dvije rate akontacije za mlijeko u visini od 54,6 milijuna kuna.

Leći će pred kamione

Podsjetio je i na mogućnost reprograma postojećih i nove kredite HBOR-a te napomenuo da će  Vlada osigurati  167 milijuna kuna za intervencije u sektoru govedarstva. Novac će se nastojati isplatiti najkasnije u prvo kvartalu 2013. Ministar Jakovina podsjeća na to da uz otkupnu cijenu, koju mljekari jedino navode, po litri mlijeka po raznim mjerama koje država osigurava mljakari ubiru još 1,3-1,4 kune. Nezadovoljne mljekare takvim pristupom zasigurno neće smiriti. Na najave blokiranja  uvoza mlijeka na graničnim prijelazima. čak i lijeganjem pred kamione, odgovorio je apelom mljekarima  da odustanu. "Iskazivanje nezadovoljstva je legalno, no to nije normalan način", poručio je Jakovina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close