Lansiraju delicije od jadranskih algi i aromatizirane srdele, otvaraju srdela-shop

Autor: Darko Bičak , 27. travanj 2021. u 07:30
Boris Sabatti, direktor IDA-e; tvrtka S.I.C. iz Višnjana/SreĆko NiketiĆ/PIXSELL

Cilj je strateški transformirati sektor plave ekonomije u Istri za nadolazeće programsko razdoblje EU od 2021. do 2027. godine.

Iako je Istra možda najpoznatija po turizmu te duhanskoj i građevinskoj industriji, u zadnje vrijeme i po tehnologiji, u toj županiji sve više fokus stavljaju na razvoj ribarstva i akvakulture. Jedna od tvrtki iz tog sektora je i S.I.C. iz Višnjana koja svoj riblji prerađivački program želi proširiti proizvodima od jadranskih algi.

Kako pojašnjava Ivan Stojnić, predsjednik Uprave S.I.C.-a, ova tvrtka je već prije 15-ak godina krenula sa značajnim investicijama u Centar za školjke, a u Santa Marini kod Vabrige 2006. izgradila centar za pročišćavanje i otpremu živih školjkaša.

Nakon toga su 2014. uselili u svoj novi poslovni kompleks veći od 6000 četvornih metara namijenjen proizvodnji, preradi i trgovini ribljih proizvoda uključujući i centar za pročišćavanje i otpremu živih školjkaša. Svoje proizvode uspješno plasiraju na izvozna tržišta na koje im otpada više od 80 posto ukupne realizacije.

Tvrtka provodi otkup ribe za daljnju preradu, otkupljujući ulove od oko 150 ribarskih brodova duž čitavog Jadranskog mora, a ističu da je jadranska riba među najkvalitetnijom i najcjenjenijom u Europi i svijetu.

Inače, S.I.C. posluje od 1994. kao poslovni pothvat dvije poduzetničke obitelji, sjedište im je u Višnjanu, danas broji više od 160 zaposlenih, a godišnji prihod im se kreće nešto ispod 80 milijuna kuna.

Tržišna prepoznatljivost

Istarska razvojna agencija IDA izradila je nedavno u sklopu projekta Investinfish (Ulaži u ribu) analizu postojećeg stanja i smjernice za razvoj ribarstva i akvakulture u Istarskoj županiji za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Direktor IDA-e Boris Sabatti naglasio je kako navedeni dokument sadrži viziju provedbe strateške transformacije razvoja ribarstva i akvakulture u Istarskoj županiji za nadolazeće programsko razdoblje do 2027., a s ciljem jačanja održivosti navedenog sektora plave ekonomije.

72

milijuna kuna ukupna vrijednost planiranih investicija osam uključenih tvrtki

“Naglasak je u analizi i smjernicama na jačanju održivosti istarskog ribarstva i akvakulture u svim njegovima aspektima (ekološkom, društvenom, gospodarskom) te na uvođenju inovacija u ribarstvu i lancu vrijednosti proizvoda ribarstva, osnaživanjem suradnje javnog sektora, znanstvene zajednice i privatnog sektora u području pilotiranja inovativnih tehnologija, proizvodnih procesa i standarda certifikata tržišne prepoznatljivosti te transfera znanja i iskustva”, kazao je Sabatti.

Dodaje da se glavnina dokumenta posvetila obradi posebnosti sektora ribarstva i akvakulture u Istarskoj županiji, temeljenoj prvenstveno na ulaznim podacima prikupljenim od osam istarskih poduzetnika iz sektora ribarstva i akvakulture koji su se odazvali na javni poziv oglašen od IDA-e.

Brod za uzgajalište kamenica

Osim već spomenutog S.I.C.-a, u tom smislu tvrtka Milena iz Bačve koja se bavi preradom bakalara želi svoj asortiman proširiti prerađevinama od bijele i plave ribe iz Jadranskog mora dok obrt Levan iz Medulina koji je nedavno lansirao svoje prve konzervirane sardele s brendom Hook & cook želi proširiti asortiman proizvodima od konzervirane srdele s različitim aromatizacijama.

Medulinski obrt Ruža u planu ima otvaranje srdela-shopa u Puli, a Ribarska zadruga Istra iz Poreča nedavno je kroz jedan drugi međunarodni projekt, Prizefish, kao novi proizvod razvila burger od cipla i jadranskih kozica pa ohrabrena tim kroz projekt Investinfish želi razviti i druge nove riblje proizvode.

Tvrtka Istrida u Limskom kanalu uzgaja kamenice i dagnje, a želi se približiti turističkom tržištu nabavom turističkog broda za razgledavanje uzgajališta na kojem bi ujedno bila i kušaonica njihovih proizvoda.

Sa svojim inovacijama u projekt su uključene još i tvrtka Oli Mare iz Poreča te ribarski obrt Bonaca iz Štinjana. Ukupna vrijednost planiranih investicija osam uključenih poduzetnika je 72 milijuna kuna.

Projekt Investinfish, ukupne vrijednosti 11 milijuna kuna, provodi se uz sufinanciranje programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija – Hrvatska.

Komentirajte prvi

New Report

Close