Lani izvezeno auta za 830 mil. kn, 10 puta više no 2013.

Autor: Jadranka Dozan , 12. svibanj 2016. u 13:32
Foto: Marko Prpić / Pixsell

Rast ukupnog izvoza usporava, ali neke niše i dalje profitiraju od EU.

Preliminarni podaci o robnoj razmjeni za prvi ovogodišnji kvartal upućuju na nastavak rasta i izvoza i uvoza, ali nešto sporijim tempom nego lani. Vrijednost izvezene robe do kraja ožujka je 2,9 posto veća nego lani, a na strani uvoza porast je 1,8 posto, što s obzirom na znatno veću bazu uvoza za rezultat ima i nešto povećan deficit. Usporavanje rasta zapravo nije neočekivano, iako ekononomisti računaju da bi rast izvoza, čiji je oporavak značajno (bio) potaknut i pozitivnim efektima članstva u EU, i ove godine trebao biti jedan od važnih oslonaca gospodarskog rasta.

U prva dva mjeseca ove godine najveći međugodišnji rast izvoza, čak 88 posto, bilježi se u farmaceutskoj industriji (uvoz je ojačao za manje od 30%), dok su najveći uteg rastu ukupnog izvoza ispali brodovi, sa samo 114 prema lanjskih 706 mil. kuna izvoza. Od djelatnosti koje već nekoliko godina iskazuju snažan rast izvoza, u prva dva mjeseca ove godine solidan tempo rasta pokazuju gotovi metalni proizvodi (s rastom 32%), ali i motorna vozila čiji je dvomjesečni izvoz povećan za petinu, na gotovo 550 milijuna.

Izvoz auta, koje Hrvatska de facto ne proizvodi, jedno je od područja u kojima su efekti hrvatskog članstva u EU među najočitijima, a što je uvelike povezano s njezinim geografskim položajem i s tim povezanim potencijalnom jačanja trgovinskih aktivnosti, tj. reizvoza.

Primjerice, nakon 14 mil. kuna izvoza auta u 2012. te 80 milijuna u 2013., godinu kasnije on je premašio pola milijarde kuna (508 mil.), a podaci za 2015. upućuju na porast za daljnjih 320 milijuna, na gotovo 830 milijuna. Dakle, u odnosu na dvije godine prije izvezli smo 10 puta više auta, a istodobno je uvoz je nabujao za nepunih 50 posto, sa 3,2 na 4,7 milijardi. Sudeći prema podacima za pojedine kategorije auta prema vrstama i snazi, lani su, relativno gledano, naročito visoke stope rasta izvoza zabilježene kod rabljenih auta. Primjerice, u skupini onih “s klipnim mortorima s unutarnjim izgaranjem, na paljenje pomoću svjećice” izvoz rabljenih auta je sa 20 milijuna 2014. lani porastao čak šest puta, na 120 milijuna. U istoj skupini novih auta izvoz je povećan 50-ak posto, na nepunih 200 milijuna.

Izrazit pozitivan utjecaj članstva u EU i lani se, kao i godinu prije, očitovao i u evidentiranom izvozu audio-video uređaja. Izvoz monitora i projektora je nakon 80 milijuna kuna zabilježenih 2013. porastao godinu kasnije na 322 milijuna, a lani je premašio 491 milijun.

Istodobno, blagodati ulaska u EU nekim su se nišama, barem zasad, iscrpili. Tako je izvoz banana, koji je od 2012. do 2014. prešao put od ‘nula’ kuna izvoza do 20,6 milijuna lani – stagnirao, tj. blago pao.

Komentirajte prvi

New Report

Close