LAG Lika ima ambiciozan plan za gospodarski uzlet

Autor: Božica Babić , 22. siječanj 2016. u 08:55
Brendiranje zahtijeva i jače gospodarske aktivnosti, osobito proizvodnju hrane/T. M./PIXSELL

Krajolik i gastronomija glavni argumenti privlačenja turista, zaštitit će ličku šljivovicu, janjetinu i sir.

U rujnu 2015. LAG Lika pokrenuo je projekt integralnog gospodarskog razvoja Like i priobalja pod nazivom "INTEGRA LIKA 2020." s ciljem brendiranja i pozicioniranje tih krajobraza na međunarodnoj turističkoj karti, iznosi voditelj LAG-a Tomislav Kovačević.

U projektu sudjeluje više od 15 partnera, što uključuje sve gradove i općine, županije Ličko-senjsku i Zadarsku, županijsku turističku zajednicu te javne ustanove: Park prirode Velebit, Pećinski park Grabovača, NP Sjeverni Velebit te NP Plitvička jezera, ali i sve stanovnike područja LAG-a Lika. Proces brendiranja, kaže, zahtijeva i pokretanje gospodarskih aktivnosti, poglavito lokalne proizvodnje hrane i pića. Zbog toga se LAG Lika uključio i u provedbu mjera iz nacionalnog programa ruralnog razvoja RH ne bi li snažnije potaknuo konkurentniju poljoprivrednu proizvodnju. Lička šljiva bistrica kao i neke druge sorte zbog pogodnosti tla i klime iznimno uspijeva, a danas se uzgaja tek na 500-ak ha iako u studiji Agronomskog fakulteta stoji da Lika ima gotovo 70.000 ha površina pogodnih za uzgoj šljiva.

LAG Lika ostvario je suradnju s Poljoprivrednim institutom u Osijeku i pokrenuo projekt intenzivnog uzgoja šljiva, interes je izniman i za očekivati je da će već ove godine niknuti prvi nasadi. "Povećanje proizvodnje poznatog sira lički škripavac, te ličke base i kiseline, na listi su  prioriteta. Tu je i stvaranje uvjeta za povećanje proizvodnje ličke šljivovice kao i drugih voćnih rakija. Nakon što je Lički krumpir izborio oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla na razini EU s udrugama proizvođača uskoro će pokrenuti proces zaštite zemljopisnog podrijetla ličkog škripavca i ličke šljivovice", najavljuje Kovačević i dodaje kako velike planove imaju i za očuvanje te brojniji uzgoj autohtone pasmine krave buše te poznate ličke janjetine, koja je također u postupku zaštite zemljopisnog podrijetla.

Razvoj specifičnih oblika turizma, kao što su lovni, planinarski, adrenalinski, a napose seoski turizam, također je sastavnica projekta "INTEGRA LIKA 2020." Osim sezonskih turista na obali Podvelebitskog kanala, turisti na području LAG-a Lika borave u prosjeku 1,3 dana što je vrlo kratko. Kako bismo doskočili tom problemu u LAG-u su kreirali i projekt "Stay3DaysinLika" kojim misle ponuditi dodatne mogućnosti upoznavanja šireg područja Like i Podvelebitskog Primorja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close