Laburisti pripremaju poljoprivrednu strategiju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. srpanj 2014. u 14:57
Nansi Tireli. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Obnašateljica dužnosti predsjednika Hrvatskih laburista (HL) Nansi Tireli izjavila je danas u Osijeku kako je pogodovanje velikim proizvođačima na štetu malih poljoprivredu dovelo u sadašnje stanje.

Obnašateljica dužnosti predsjednika Hrvatskih laburista (HL) Nansi Tireli izjavila je danas u Osijeku kako je pogodovanje velikim proizvođačima na štetu malih poljoprivredu dovelo u sadašnje stanje, a stranka će početkom jeseni predstaviti poljoprivrednu strategiju u kojoj će predložiti smjer razvoja te djelatnosti.

Na konferenciji za novinare Tireli je rekla kako je pogodovanje krupnom kapitalu na štetu malih proizvođača "dovelo do apsurdne situacije u kojoj oni koji najviše rade, ulažu i riskiraju, zbog kreditnih zaduženja, snose najveći teret loše vođene poljoprivredne politike".

Dodala je kako nije primjereno da se javna rasprava o zajedničkoj poljoprivrednoj politici organizira u vrijeme žetve, kada su poljoprivrednici zauzeti mnogim radovima, te da to nije dobar način rasprave u kojoj bi trebalo poslušati struku i poljoprivredne proizvođače.

Predsjednik stranačkog Odbora za poljoprivredu Nikola Lelas ocijenio je kako će, zbog loših vremenskih uvjeta i "žute hrđe", ovogodišnji prinosi pšenice biti enormno niski, zbog čega Hrvatska prvi put neće imati dovoljno pšenice za prehranu stanovništva.

Strahuje da bi se to moglo odraziti na cijenu kruha, a time i na ionako loš standard građana, pa je od Vlade zatražio da barem 60 dana financira skladištenje pšenice kako bi se proizvođačima omogućilo da postignu bolju otkupnu cijenu.

"Stočarstvo je već uništeno, a ovo je prilika onima koji to žele da unište i ratarstvo, pa bi hrvatska poljoprivreda bilo potpuno na koljenima", ocijenio je Lelas.

Komentirajte prvi

New Report

Close