Laburisti došli u sabor s gaćama obješenim na štapovima

Autor: Agencija VLM , 20. veljača 2014. u 10:41
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Socijalna pravda je zaboravljena, poručili su zastupnici Hrvatskih laburista te na taj način obilježili Svjetski dan socijalne pravednosti

S gaćama obješenim na štapovima ušli su jutros u sabornicu zastupnici Hrvatskih laburista te na taj način obilježili Svjetski dan socijalne pravednosti. Osim toga, zastupnici su imali malenu drvenu kočiju na kojoj je pisalo A6 s kojiom su podsjetili na izjavu ministra obrazovanja Željka Jovanovića da ne može dolaziti s kočijom na posao, a osim toga na svoje su klupe stavili i natpise:380.000 nezaposlenih, 180.000 na minimalcu, 60.000 bez plaće, 300.000 blokiranih računa, radni dan 16 sati…

Šef laburista Dragutin Lesar objasnio je da je 20. veljače Opća skupština UN-a proglasila Svjetskim danom društvene i socijalne pravednosti s ciljem da se u svijetu iskorjeni siromaštvo te da se učini sve za dostojanstvo rada i jednake šanse za zaposlenje svih.

– S obzirom na ekonomsku i gospodarsku situaciju u Hrvatskoj i najavljeni Zakon o radu očito je da je hrvatska socijalna pravednost za najveći broj naših ljudi svedena na poruku – ostale su vam još samo gaće na štapu – upozorio je Lesar podsjetivši da je današnji dan Hrvatska dočekala "nezaustavljivo galopirajući prema dramatičnom broju od 400 tisuća nezaposlenih, uz najavu novog Zakona o radu koji će već obespravljeno radništvo u potpunosti učiniti suvremenim robovima i potrošnom robom najnižeg ranga u rukama krupnog kapitala".

Potpuna deprivacija društvene solidarnosti, pravednosti i socijalne empatije aktualne Vlade dovela je do konstantnog pada prosječne neto satnice koja se sada kreće oko 30,37 kuna, stope nezaposlenosti od 21,6 %, 300 tisuća građana pod blokadom, prosječne plaće (za one sretnike koji je primaju) od 5.634 kuna kojom je teško pokriti i osnovne životne potrebe, 1,4 milijuna umirovljenika s prosječnom mirovinom od 2.446,80 kuna i uvela Hrvatsku u crvenu zonu zemalja koje su ove godine u velikom riziku od socijalnih nemira tvrde laburisti.

– U državničkom eksperimentu Zorana Milanovića više nitko ne želi sudjelovati. Naime, samo on još, u permanentnoj fazi poricanja, vjeruje da se u Hrvatskoj "ne živi grozno i da država nije u katastrofalnoj situaciji nego da pred nama stoji sjajna neposredna budućnost" – zaključili su laburisti.

Komentirajte prvi

New Report

Close