Kusić: Stipendistice “Za žene u znanosti” primjer Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2014. u 10:31
Goran Stanzl/PIXSELL

Akademik Kusić je i predsjednik Izbornoga povjerenstva za dodjelu tih stipendija koje u Hrvatskoj već osmi put u suorganizaciji dodjeljuju Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i tvrtka L’Oreal ADRIA.

Stipendistice Nacionalnoga programa "Za žene u znanosti" svojim su samozatajnim i upornim radom primjer kako treba raditi u Hrvatskoj, poručio je večeras predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić sa svečanosti na kojoj su te stipendije za 2014. godinu primile četiri mlade znanstvenice – Anita Horvatić, Dajana Milovac, Ana Šepac i Iva Šrut Rakić.

Akademik Kusić je i predsjednik Izbornoga povjerenstva za dodjelu tih stipendija koje u Hrvatskoj već osmi put u suorganizaciji dodjeljuju Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i tvrtka L'Oreal ADRIA.

Nazočnima u Muzeju Mimari akademik Kusić je posvjedočio da je Izborno povjerenstvo ove godine imalo doista tešku zadaću da se, između 50 prijavljenih izvrsnih kandidatkinja, odluči koje su četiri najbolje. Podsjetio je da se radi o stipendijama za znanstvenice mlađe od 35 godina koje su u završnoj fazi stjecanja doktorata iz prirodnih znanosti.

S riječima glavne direktorice L'Oreal-a ADRIA Brigitte Streller da su ove četiri mlade znanstvenice jamstvo da će Hrvatska imati briljantnu znanstvenu budućnost, složili su se i predsjednik HAZU, kao i uzvanici, među kojima i potpredsjednica Hrvatskoga sabora i osobna izaslanica predsjednika Sabora Dragica Zgrebec koja je istaknula da su žene, bez obzira što su davale i daju visoki doprinos razvoju hrvatskoga društva, zapravo isključene s javne scene. Tako je spomenula da su do sada samo dvije žene bile rektorice hrvatskih sveučilišta. Ipak, večerašnju svečanost doživljava kao određeni iskorak mladih znanstvenica u javnost.

Član Izbornoga povjerenstva akademik Vladimir Paar istaknuo je da je impresioniran rezultatima svih mladih znanstvenica prijavljenih na natječaj. Ustvrdio je da je prinos koje su žene dale znanosti velik, ali da o tome javnost nedovoljno zna. Spomenuo je tako njemačku matematičarku Emmy Noether koju su njezini poznati suvremenici, među kojima i Albert Einstein, smatrali jednom od najvećih matematičara u povijesti, a dala je neizmjeran prinos apstraktnoj algebri i teorijskoj fizici. Paar pak smatra da je njezin doprinos matematici mjerljiv s Pitagorinim.

I zamjenik ministra znanosti Saša Zelenika suglasan je s Paarovom ocjenom da javnost malo zna o prinosu koji su žene dale znanosti, a kao primjer spomenuo je srbijansku matematičarku Milevu Marić, prvu suprugu Alberta Einsteina, koja je dala veliki prinos ranijim Einsteinovim radovima, ali to javnosti nije dovoljno poznato.

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš smatra pak da treba na pravi način vrednovati važnost i prinos žena društvu u cjelini.

Nacionalni program stipendiranja "Za žene u znanosti" izvodi se u organizaciji Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreal-a ADRIA, pod pokroviteljstvom HAZU i uz potporu Rektorskoga zbora Republike Hrvatske. U proteklih osam godina nagrađeno je 30 hrvatskih mladih znanstvenica koje su tako uspjele javnosti predstaviti svoj rad.

Mlade znanstvenice Anita Horvatić s Instituta Ruđera Boškovića, Dajana Milovac s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, Ana Šepac s Medicinskoga fakulteta u Zagrebu te Iva Šrut Rakić s Instituta za fiziku, zahvalile su organizatorima, svojim mentorima, suradnicima i obiteljima složne u ocjeni da je znanost kompetitivno zanimanje te da im svaka motivacija i priznanje uspjeha puno znači.

Komentirajte prvi

New Report

Close