Kuret branio anekse, sporni ugovor za Spaladium ostaje…

Autor: Ivica Profaca (VLM) , 05. studeni 2012. u 22:00
Bivši gradonačelnik Splita Ivan Kuret na sjednici na kojoj su se očekivali i predstavnici Vlade/PIX

Bivši gradonačelnik Ivan Kuret branio je projekt počet zbog rukometnog prvenstva, a potpis na aneksima pravdao je krizom u građevinarstvu.

Splitsko Gradsko vijeće ipak nije raskinulo ugovor s tvrtkom Sportski grad TPN (IGH-Konstruktor-Dalekovod) zbog nedovršenja Spaladium centra, poslovno-trgovačkog kompleksa uz Spaladium Arenu koji se neuspješno gradi javno-privatnim partnerstvom. Umjesto toga nastavit će se pregovori između Grada, države i konzorcija da se nađe rješenje kojim bi se spriječila propast cijeloga projekta. Premda su pozvani, na sjednicu nisu došli predstavnici Vlade, a gotovo cjelodnevna rasprava dobrim je dijelom prošla u preispitivanju ugovora i dodataka ugovoru koje je potpisala bivša gradska vlast, odnosno tadašnji gradonačelnik Ivan Kuret. Njegova nasljednika Željka Keruma ni ovaj put nije bilo, pa su posao, tko zna koji put, vodili dogradonačelnik Jure Šundov i predsjednica vijeća Nevenka Bečić.

Sporni aneksi

Najveći problem u iznimno kompliciranoj priči o Spaladiumu su aneksi ugovoru o financiranju i rokovima gradnje. Kad je postalo izvjesno da je tvrtka Sportski grad zapala u teškoće – kao uostalom i njezini osnivači – Grad je potkraj prošle godine prestao plaćati zakupninu (oko pet milijuna eura godišnje) zbog straha da će se njom financirati tekuće poslovanje, a ne izgradnja. Inače, svi su uvjeti za aktiviranje jamstava i raskid ugovora davno ispunjeni zbog nedovršenja centra, ali se Grad to ustručavao učiniti jer bi to značilo siguran stečaj Konstruktor Inženjeringa. Bivši gradonačelnik Ivan Kuret branio je projekt počet zbog svjetskog rukometnog prvenstva, a svoj potpis na aneksima opravdao je nuždom koju je izazvala kriza u građevinarstvu. Negirao je da je pogodovao privatnim partnerima, premda je nekoliko vijećnika zatražilo da se time pozabavi i DORH, jer su aneksima znatno otežani uvjetima po kojima Grad postaje vlasnik centra, kad on jednom bude završen, ali i po kojima se može raskinuti ugovor. U aneksima je sporno što su nastali bez suglasnosti tadašnjeg Vijeća, koje je inače tada jednoglasno podržalo gradnju centra. Svi autori projekta smatraju da ima još vremena da se on dovrši, i tako se u konačnici ipak isplati Gradu. Osim toga, predstavnici Sportskog grada kažu da je Grad dosad uplatio 110 milijuna kuna u 36 rata, što je desetina vrijednosti samo dvorane. Činjenica je, kažu, da je konzorcij prekršio ugovor prekidom gradnje, ali ni Grad nije uplatio sve što je morao.Splitski vijećnici – među kojima većina onih koji su tada digli ruku za gradnju – opravdavaju početak gradnje i krivnju za sve probleme svaljuju na spomenute anekse i prekid radova kojim su svi pretrpjeli štetu. No, Luka Roguljić, koji nije bio član bivšeg Vijećam, otkrio je da je Sportski grad već uknjižen na Spaladium, i zaključio da bi Grad mogao ostati bez svega pokušaju li se banke naplatiti od konzorcija kao svog dužnika.

Kredit do novog izvođača

No, prema ugovoru, u tom bi slučaju dvorana prešla u ruke Grada, koji s Vladom raspisuje novi natječaj. Kao dodatni problem u eventualnom raskidu ugovora nameće se i činjenica da Grad mora nastaviti plaćanje kredita dok ne nađe novog izvođača, a Grad i Vlada po 50 posto snose sve troškove prema konzorciju kao najmodavcu. Zbog toga se procjenjuje da bi tada šteta bila mnogo veća nego je sada kad sve stoji.

Komentirajte prvi

New Report

Close