Kupili devastirani objekt da bi pomogli lokalnoj zajednici

Autor: Marija Brnić , 24. siječanj 2020. u 08:04
Objekt izgrađen još 1978. bio je sjedište PIK-a Vinkovci, a s ulaganjima Hrvatskih šuma vraćen mu je nekadašnji sjaj

Objekt uništen u ratu u više se faza obnavljao, a slijedi unutarnje uređenje koje košta 12 milijuna kuna.

Hrvatske šume (HŠ) u proteklih godinu dana oglasile su natječaje za rekonstrukciju desetak svojih objekata, uglavnom za zgrade šumarije, lugarnice i lovačke kuće, no financijski najvrjedniji posao za koji se traže izvođači radova je obnova poslovne zgrade u Vinkovcima, koju, pak, državna tvrtka ima namjeru dati u najam.

Natječaj je još u tijeku, ponude se prikuplja do 28. siječnja, a vrijednost posla prelazi 12 milijuna kuna.

Gotovo kroz tri godine
Radi se o bivšoj upravnoj zgradi PIK-a Vinkovci sagrađenoj još 1978., te uništenoj u Domovinskom ratu. Zgradu od koje je ostao samo kostur od Grada Vinkovaca otkupile su 2007. HŠ koje u fazama ulažu u njezino obnavljanje. Zgradu čine podrum, prizemlje i četiri kata, površine oko 6000 četvornih metara, a pripada joj i 8500 m2 zemljišta. Ni HŠ-u s obnovom nije išlo glatko, jer u 13 godina obnovljen je vanjski dio objekta, a lani je uređen park.

Jedan od razloga su vjerojatno i česte promjene čelnih ljudi, koje bira politika. Iz HŠ-a navode kako je obnovu usporila narušena statika i gubitak mehaničkih svojstava konstrukcije, zbog čega su gornja tri kata morala biti srušena i iznova sagrađena. Najnoviji poslovi su uređenje unutarnjeg dijela zgrade, s time da je ovo jedna od planiranih faza, u kojoj se postavljaju instalacije, od struje, vode do lifta, a konačno bi se projekt trebao dovršiti kroz tri godine.  

Ulaganje u ruralne krajeve
Što je namjena ovog projekta za Hrvatske šume? Objekt, jasno, prelazi potrebe tamošnje uprave šuma. 

"Cilj kupnje je bio i pomoći lokalnoj zajednici kroz sanaciju devastiranog okoliša i riješiti dio potreba za prostorom, te vratiti dio investicije kroz najam", odgovaraju iz HŠ-a. Koliko su, pak, uložili dosad i koliko će projekt ukupno stajati, te kada je realno očekivati povrat ulaganja, nismo dobili precizne odgovore. Za kupnju nekretnine plaćeno je 14,6 milijuna kuna, a iz ranijih objava do 2012. izdvojeni iznos, uključujući i kupnju i obnovu PIK-ove zgrade, bio je 22 milijuna. 

Iz HŠ-a ističu kako se osim gospodarenja državnim šumama bave i gospodarenjem lovištima, lovnim turizmom, ugostiteljstvom, iznajmljivanjem nekretnina, rasadničarstvom i hortikulturom, eksploatacijom i prijevozom kamena, te izgradnjom šumskih prometnica i mostova. "Oplemenjivanje okoliša i ulaganje u ruralne krajeve Hrvatske smatramo također jednim od aspekata društveno odgovornog poslovanja HŠ-a", stoji u odgovoru HŠ-a, a ističu i da imaju veliku imovinu u objektima različite namjene koji ulaze u temeljni kapital te bi bilo neodgovorno pustiti da on propada.

Načini korištenja, održavanja i povećanja vrijednosti su, kažu, različiti, a u konkretnom slučaju dodaju da postoji interes grada i županije, državnih institucija i obrazovnih poput Šumarskog fakulteta, za korištenjem prostora. Zbog toga je, zaključuju, odlučeno ići u njegovo privođenje svrsi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close