Kupili 75% Eko Papira, ciljaju još 10 brzorastućih

Autor: Suzana Varošanec , 15. siječanj 2020. u 14:06
Foto: Zvonimir Markač/KLIKAJ.HR

U vlasništvu obitelji Matošić, ostaje 25% Eko Papira, a u Upravu je, uz K. Matošića, ušao slovenski financijaš Simon Mastnak.

Generali Growth Equity Fond iz Slovenije, novi fond privatnog kapitala osnovan radi ulaganja u SME od strane Generali Investmentsa koji s njime i upravlja, svoju prvu investiciju realizirao je krajem prošle godine stekavši 75% udjela u hrvatskoj tvrtki Eko Papir.

Riječ je o proizvođaču papirnatih vrećica ravnog dna prilagođenih okolišu, lideru na našem tržištu, no naglašene izvozne orijentacije. Upravo je to jedan od top pokazatelja koje je novi većinski vlasnik objavio u informaciji o preuzimanju preko svog weba, gdje navode da Eko Papir plasira oko 90% godišnjeg volumena proizvodnje od cca 600 milijuna papirnih vrećica na mnoštvo zapadnoeuropskih tržišta, koristeći pritom ulazne materijale koji potječu iz održivih izvora. 

Tvrtka je srednje veliki poduzetnik sa sjedištem u Općini Gola u Koprivničko-križevačkoj županiji, zapošljava 129 radnika te je u 2018. imala više od 80 milijuna kuna prihoda, tj. 20%-tni rast u odnosu na 2017. te neto dobit od cca 5,5 mil. kn (+8%).  Udjel od 25% dionica nakon provedene transakcije ostaje u obiteljskom vlasništvu, konkretnije to su dva člana druge generacije Krešimir Matošić i Irena Matošić Bijelić.

Poslovanje nastavlja voditi dvočlana Uprava, u kojoj je uz dosadašnjeg i dugogodišnjeg direktora Krešimira Matošića na istoj funkciji i slovenski menadžer Simon Mastnak, iza kojega je dojmljiva karijera. Radio je za Ljubljansku burzu, zatim u vlastitoj konzultantskoj tvrtki za poslovno i financijsko savjetovanje te niz godina u najvećoj slovenskoj financijskoj instituciji u privatnom vlasništvu Alta grupi. Od početka prošle godine angažmanom je vezan za Generali, čiji je alternativni fond startao u prosincu. Na akviziciji većinskog paketa u Eko Papiru, čija cijena je poslovna tajna, nemaju namjere stati. 

Plan je u portfelj uključiti još 10-ak tvrtki, koje namjeravaju akvizirati te kojima će njihovi visoki menadžeri pružati podršku u rastu. Po Mastnaku, nove 'mete' nalaze se u Sloveniji i Hrvatskoj. Zanimaju nas brzorastuće kompanije koje imaju potencijal i za daljnji rast, a Eko Papir je takav primjer. Njegovo postignuće su zavidni rezultati rasta prihoda i dobiti. Procjenjujemo da je ta branša vrlo perspektivna, dok tvrtka raspolaže s visoko kvalitetnim proizvodima koje plasiraju na niz tržišta EU. Ključno je i što nijedan kupac nema dominantan položaj, tako da u prosjeku svaki 'nosi' do 10% prihoda tvrtke", kaže Mastnak.

Očekuju ekspanziju
Vidljiva je, ističe, diverzifikacija kupaca na svim glavnim tržištima, od Velike Britanije i Njemačke do Francuske i Belgije, što govori dakle o faktoru neovisnosti. U postupku transakcije vodili su se pregovori tijekom nekoliko mjeseci, a konzultantska tvrtka Grubišić & Partners djelovala je kao ekskluzivni financijski savjetnik menadžmentu i dioničarima Eko Papira.  Prema Mastnaku, očekuje se ekspanzija hrvatskog proizvođača.

 

8 posto

rasla je 2018. neto dobit Eko Papira u odnosu na godinu prije. Iznosila je 5,5 milijuna kuna

To znači najave ulaganja za koju novi većinski vlasnik vidi priliku kojom će se kreirati i zacrtani prinosi samog fonda. U tom smislu Mastnak ističe nastavak politike ulaganja započete tijekom zadnjih godina u povećanje proizvodnje.  "Kako zaposlenost kapaciteta Eko Papira iznosi blizu 100%, daljnja ulaganja su nužna. Uz to što s optimizmom gledamo na poslovnu klimu u Hrvatskoj, za rast Eko Papira ključno je povjerenje koje postoji između nas i partnera da ćemo u zajedničkom interesu raditi za dobrobit tvrtke", kaže Mastnak, dodajući da je za ovu godinu planiran dvoznamenkast rast prihoda. 

"U Generalijevom fondu pronašli smo partnera, te smo uvjereni da će se poslovanje tvrtke u znatnoj mjeri unaprijediti. Mogu reći da imamo dobar poslovni plan te da smo i za zaposlenike osigurali dobre uvjete", ističe K. Matošić.

Prema neslužbenim procjenama, novi fond raspolaže s iznosom od 50 do 60 milijuna eura, no procjenjuje se da mu je akvizicijski potencijal  znatno veći. Tako Andrej Grubišić, s otklonom od ovog slučaja, generalno kaže da fondovi ove vrste pored iznosa vlastitog kapitala s kojim raspolažu, pribave toliko i temeljem duga – kreditima. Pored toga, u širem kontekstu njihova pojava zanimljiva je zbog neslužbenih informacija da snimaju "mete" primjerene za ulaganja u rasponu od nekoliko do 10 milijuna eura.

 

Matošić

Uvjereni smo da će se poslovanje znatno unaprijediti.

Glavni kriterij je da je riječ o kompanijama koje imaju odgovarajući potencijal rasta – to su oni za koje je razumno očekivati da će se im se u pet godina udvostručiti vrijednost.  Na upit tko su mogući kandidati, Grubišić kaže da su to oni koji zadovoljavaju tri uvjeta: kvaliteta proizvoda, jasno definirano tržište i kompetentan menadžment, odnosno kao ilustraciju navodi da je kod Eko Papira sve postojalo.

Izazov smjene generacija
"To je jako lijepi primjer koji pokazuje da je hrvatski poduzetnik i osnivač prve generacije Darko Matošić u 60-im godinama napravio izlazak iz vlasništva biznisa koji je sam stvorio i učinio velikoj vrijednosti. U Hrvatskoj na red dolazi smjena generacija, no  nerijetko biološki nasljednici ili nisu skloni ostati u biznisu ili uopće nisu u njemu. Ovdje, pak, ne sa samo da prva generacija izlazi iz biznisa, nego druga generacija Krešimir i Irena ostaju u manjinskom suvlasništvu, ali će biti uključeni u upravljanje", kaže Grubišić.

Komentirajte prvi

New Report

Close