Kupci Slavonije Nove i Hotela Kompas ispunili obveze

Autor: Marija Brnić , 12. siječanj 2016. u 22:01
Željko Zadro, Viro/SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Umjesto u upravnu zgradu tvrtke, planirana 2 mil. kuna Sladorana, kupac Slavonije Nove, investirat će u pistu za otkup pšenice i soje, vagu i skladište, što je CERP prihvatio. JLH-u vraćene bankarske garancije.

Država je službeno prestala pratiti još dva privatizacijska procesa koja su ispunjenjem obveza kupaca uspješno okončana.

Prvi je županjsko mlinarsko poduzeće Slavonija Nova, koju je 2011. kupila tamošnja Sladorana u vlasništvu šećerane Viro. Uz cijenu za paket od 77 posto dionica Slavonija Nove Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) Sladorana se obveza i uložiti u razvoj poduzeća 10 milijuna kuna u sljedećih pet godina, i to s detaljnim programom ulaganja po godinama.

U međuvremenu, taj program je izmijenjen, a kako pojašnjava predsjednik Uprave Vira Željko Zadro, zatraženo je da se umjesto u upravnu zgradu tvrtke planiranih dva milijuna kuna investira u pistu za otkup pšenice i soje, vagu i skladište za repromaterijal. Smatrali smo, pojašnjava Zadro, da je to za samu tvrtku važnije od obnove zgrade. Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), pravni sljednik HFP-a, prihvatio je te izmjene i, kako pojašnjavaju u toj instituciji, Upravno vijeće na posljednjoj sjednici prije dva tjedna zaključilo je kako su obveze u tom procesu ispunjene.

Drugi slučaj koji je konačno zatvoren privatizacija je dubrovačkog Hotela Kompas. Taj je postupak puno kompleksniji jer je počeo još 2003. prodajom većinskog paketa dionica Kompasa tvrtki Blue Magic registriranoj u Kanalskim otocima, koja je 2007. svoje dionice prodala Jadranskim luksuznim hotelima, koji su kupnjom preuzeli i obvezu ulaganja u Kompas, i to ukupno 1,7 milijuna eura u dvije faze.

Prva faza vrijedna 250 tisuća eura je provedena, no sva su ulaganja trebala po ugovoru biti provedena do kraja 2006., ali su odgađana aneksima ugovora s državom. Jadranski luksuzni hoteli, kojima je 2013. kao jedinom dioničaru pripojen Hotel Kompas, prije godinu dana povećali su svoj temeljni kapital uplatom 11,6 milijuna kuna. Time je ispunjena i preuzeta obveza prema HFP-u i osigurana obnova i dogradnja Kompasa, pa je Upravno vijeće CERP-a zaključilo taj proces i vratilo JLH-u bankarske garancije. 

Luka Dubrovnik

Trakavica traje od 2002.

Privatizacijski proces koji je definitivno među rekorderima s odugovlačenjem realizacije je Luka Dubrovnik. Kupac još početkom 2002. godine 46 posto dionica bio je Grad Dubrovnik koji se obvezao se dostaviti i plan ulaganja, no nakon usvajanja potrebnih dokumenata poput prostornog i generalnog urbanističkog plana Dubrovnika. Kako se taj proces otegnuo, Gradu se izlazilo u susret s predajom plana ulaganja, a dobio je i novi rok: plan ulaganja morat će dostaviti do prosinca 2016. 
 Taj privatizacijski proces tako idalje ostaje pod nadzorom.     

Komentirajte prvi

New Report

Close