Ovdje su u Hrvatskoj najpovoljniji kvadrati za gradnju, samo 18 eura za metar kvadratni

Autor: Poslovni dnevnik , 30. lipanj 2022. u 09:52
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Najmanje građevinskih zemljišta na prodaju nudi se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje je cijena i najviša.

Kupci u Hrvatskoj u posljednje dvije godine sve više traže zemljišta za izgradnju, a interes raste i za onima poljoprivredne namjene.

Tako je ukupna potražnja u 2021. godini za zemljištima obje vrste porasla je za čak 70 posto u odnosu na godinu prije, stoji u istraživanju portala Njuškalo.

Zemljišta se najviše pretražuju tijekom ljeta i rane jeseni, osobito na obali, ali i početak ove godine bilježi veći interes za njima u odnosu na prve mjesece prethodne dvije godine.

Konkretnije, krajem ljeta i u jesen kupci su najviše tražili građevinska zemljišta u Zadarskoj županiji, ali i u Istri gdje je i najveća ponuda, dok je početak godine “rezerviran” za kopno te se u prva tri mjeseca najviše pretražuju građevinska zemljišta u Zagrebu gdje se cijene kreću oko 164 eura po kvadratu i Zagrebačkoj županiji.

Najmanje građevinskih zemljišta na prodaju nudi se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje je cijena i najviša, 200 eura za kvadrat. Kad usporedimo ove nove trendove u potražnji sa ponudom, jasno je vidljivo da tržište “ne zadovoljava” sve zahtjeve kupaca.

Tako je ponuda građevinskih zemljišta puno veća od potražnje u Primorsko-goranskoj županiji te u Istarskoj, a istovremeno je u odnosu na potražnju nedostaje u Zagrebu, Zagrebačkoj županiji te na obali u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Da velik dio kupaca građevinska zemljišta potražuje prvenstveno za izgradnju kuće, odnosno rješavanje stambenog pitanja, a ne za vikendice ili kuće za odmor, govori činjenica da se potražnja najviše grupira upravo oko Zagreba i Splita, ali i Zadra, kao većih gradskih središta.

Uz Dubrovačko-neretvansku, najviše su cijene u Splitsko-dalmatinskoj županiji (184 €/m2). S druge strane, najpovoljniji kvadrati za gradnju nalaze se u Požeško-slavonskoj (18 €/m2).

Komentirajte prvi

New Report

Close