Terme pred realizacijom: U igri Jurilj, ali i Islanđani

Autor: Marija Crnjak , 30. siječanj 2018. u 14:00
FOTO: Thinkstock

Ina se povukla iz projekta termi, no uskočio je GPC Instrumentation Process, odabran na natječaju ministarstva 2016..

Realizacija projekta Termalnog kupališta u Zagrebu mogla bi započeti vrlo brzo, a realizirat će se po modelu javno privatnog partnerstva između Grada Zagreba te zagrebačke tvrtke GPC Instrumentation Process, koja, pak, pregovara s mogućim partnerima s Islanda.

To nam je u ponedjeljak otkrio Željko Jurilj, direktor tvrtke GPC Instrumentation Process, budući koncesionar na Geotermalnom polju Zagreb, a moguće i investitor u buduće Terme.  Kako je poznato, za današnju sjednicu Gradske skupštine predviđeno je donošenje odluke o likvidaciji tvrtke Terme Zagreb, koju je Grad osnovao s Inom pred osam godina kako bi na gradskom zemljištu realizirao projekt Termalnog kupališta.

No, kako Ina nikad nije ishodila koncesiju prepustivši po sili zakona pravo eksploatacije državi, te je, kako kažu u Gradu, odustala od projekta, uslijedila je odluka o likvidaciji Terme Zagreb koja je logična jer je već ranije umjesto Ine uskočila Juriljeva tvrtka. Tvrtka GPC Instrumentation Process odabrana je na natječaju Ministarstva gospodarstva iz 2016. kao najpovoljniji ponuditelj za dodatno istraživanje geotermalne vode na Geotermalnom polju Zagreb radi davanja koncesije za eksploataciju geotermalne vode.

Rješenje za dodatne istražne radove izdalo im je  Ministarstvo zaštite okoliša lani u srpnju, uz rok za sklapanje ugovora o koncesiji do 31. listopada 2020. godine. Željko Jurilj pojasnio nam je što točno podrazumijeva dodatno istraživanje, s obzirom na to da je Ina ležište geotermalne vode Zagreb pronašla još 1964. "Od tada su propisi u pogledu rudarstva i zaštite okoliša evoluirali, te je potrebno iznova utvrditi prostiranje, količinu i kakvoću rezervi mineralnih sirovina, te uvjete eksploatacije.

Društvo Terme Zagreb napravilo je ključne korake za uvođenje privatnog partnera, pa je odluka o gašenju društva Terme Zagreb logična, budući se nijedna lokalna zajednica ne bavi rudarskom eksploatacijom, već se ona putem koncesija dodijeljuje rudarskim društvima", pojašnjava Jurilj. Zadatak njegove tvrtke za sada je priprema dostatnih količina geotermalne vode za isporuku, što kane ispuniti postavljanjem četiri bušotine na lokalitetu Blato, dvije bušotine će proizvoditi geotermalnu vodu, a s dvije utiskivati nazad u ležište.

U GPC Instrumentation Process očekuju da će uskoro biti završen i Urbanistički plan uređenja Termalnog kupališta.  "Nakon toga ćemo biti spremni iznijeti svoju namjeru i opseg sudjelovanja u JPP za izgradnju kupališta, o kojoj trenutačno pregovaramo s uglednim društvima na području modernih termi s Islanda, s ciljem preuzimanja daljnjeg razvoja projekta. Kako Gradski ured za gospodarstvo te sektor za rudarstvo i energetiku Ministarstva zaštite okoliša rješavaju sve administrativne poteškoće kvalitetno i u kratkom roku, vjerujemo da će projekt Termalnog kupališta u Zagrebu uskoro započeti", izjavio je Željko Jurilj.

Komentari (3)
Pogledajte sve

neka je i izrudarena, otići ćemo se okupati… nadam se

mi u Hrvatskoj dakle rudarimo vodu

Trebalo bi zakonom zabraniti proračunskim korisnicima, a pogotovo državi u lokalnim zajednicama da i na koji način sudjeluju u financiranju komercijalnih projekata. Terme nisu škola, nego čisti komercijalni projekt, u Ko Bandić i gradski čelnici misle da je projekt isplativ, neka se isprse sa svojim privatnim novcem. Dalje prste od javnog novca!

New Report

Close