Dao otkaz i posvetio se hobiju: Hrvatska craft scena bogatija je za još jedan brend

Autor: Lucija Špiljak , 09. studeni 2020. u 05:22

U Desiniću u prostoru nekadašnje pekare pokrenuli proizvodnju pića.

Bez obzira kaj sam Zagorec, oduvijek sam više naginjal’ na pivsku nego na vinsku stranu”, kaže Silvijo Regvar, vlasnik nove, male zagorske pivovare u Desiniću – Prostor brewing, koja je nedavno u Grešnoj gorici predstavila svoje prvo pivo Leisure. Osim što je Zagorje, pogotovo u jesensko doba branja i prešanja, oduvijek na vinskoj karti Hrvatske, sjever zemlje sve je jači i u pivarstvu, uz međimurske Lepe Dečke koji su nedavno otvorili novi pogon u Čakovcu te Zagorsku pivovaru iz Novog Marofa koja je svjetlo dana ugledala lani.

Dao otkaz u event industriji

Iza Prostor brewinga stoje Silvijo Regvar i Mario Podboj, s novim članom Markom Vdovićem, a u prostor su prvi put ušli lani u ožujku. Radovi su se odužili do proljeća 2020. jer su Silvijo i Mario sve obavljali sami uz limitirani budžet. Regvar kaže da 7 godina intenzivno isprobava i istražuje piva u nas i Njemačkoj. “Taman u to doba Hrvatska je ušla u EU i otvorilo se zapadno tržište te se moglo na dva-tri mjesta u Zagrebu kupiti nešto sa zapadnjačke craft scene. Otkrio sam ‘zahmeljenije’ ale stilove, američke aromatične hmeljeve i skužio totalno drugačiji pristup pivarstvu, a nakon godinu-dvije počeo i sam raditi pivo u podrumu. Inače radim u event industriji kao majstor tona i radeći u produkcijskoj rental tvrtki nisam baš imao puno vremena za hobi, no jednog vikenda susjed, koji je također kuhao pivo, došao je kad sam radio Stout. Dalo se naslutiti da ćemo Mario i ja zajedno otvoriti malu lokalnu craft pivovaru. Godinu kasnije odlučio sam dati otkaz na poslu, vratiti se u Zagorje i spojiti profesiju i hobi u obrt – Prostor. Plan je bio da jednog dana Prostor bude mjesto gdje će se proizvoditi pivo za konzumaciju u ugodnom ambijentu uz umjetnički program i ponudu lokalnih proizvoda OPG-ova. To je druga faza projekta nazvanog Prostor za obrt i umjetnost”, priča nam Regvar.

Mali mogu naći održivu nišu

Proizvodnja se odvija u Desiniću u starom obiteljskom objektu podno crkve, gdje je bila i škola, stan, dućan i bar, a zadnje prije pivovare i pekara. “Prostor je jako zanimljiv i probali smo ga što manje mijenjati kako bismo zadržali tragove vremena koje je proživio, a s vremenom ćemo i mi ostaviti lijepe tragove, nadam se. Zasad se pivo pakira samo u bačve, tzv. kegove od 25 litara i takvo se može piti samo točeno, a vrlo brzo bit će i limenki od 0,5 litara”, objašnjava mladi pivar koji se ne želi širiti po Hrvatskoj već lokalno pa je i njihovo pivo dostupno u Zagorju, na sjeveru Hrvatske i u Zagrebu u kafićima. Sva piva bit će nefiltrirana i nepasterizirana, a njihovo ‘entry’ pivo je dry hopped blonde ale pod nazivom Leisure.

“Blonde ale je inače svijetlo pitko pivo skladnog okusa i srednjeg tijela, a mi smo svoju verziju osuvremenili suhim hmeljenjem novozelandskim hmeljem koji daje agrumaste arome i svježinu. S vremenom mislimo izbacivati još neke stilove kao dio stalne ponude, a i sezonske specijale”, objašnjava. Njihova kuhinja je volumena 600 litara po kuhanju, a fermentacijski kapacitet može mjesečno proizvesti do 2400 l. Po potrebi će investirati u još koji fermentor, a zadani limit koji su postavili je oko 7000 litara piva mjesečno. Nagodinu planiraju pokrenuti webshop. Regvar smatra da je danas prilika da male neovisne pivovare nađu održivu nišu.

7000 
litara

mjesečno zadani je limit proizvodnje koji su si postavili u desinićkom pogonu. Jasna im je vizija - žele zadržati identitet

“Velike korporacijske makropivovare kupuju manje craft mikropivovare i kupljenim brendom uzimaju dio tržišta, te dovode do konfuzije pa konzumenti više ne mogu razlikovati neovisnu craft pivovaru od korporativnih industrijskih”, pojašnjava.

Regvar, Podboj i Vdović imaju jasnu viziju – žele zadržati identitet, stabilizirati proizvodnju i poslovanje, dotjerati bazno pivo, stvoriti svoj dio tržišta, izbaciti još piva i iznenaditi nečim nenadanim.

Komentirajte prvi

New Report

Close