Krški pašnjaci: Strateški plan uzima 90% potpora

Autor: Poslovni dnevnik , 11. siječanj 2022. u 22:00
Udruga koja okuplja stočare na kršu nezadovoljna planom Ministarstva poljoprivrede/H. Jelavić/PIXSELL

Hrvatska će u idućem referentnom razdoblju dobiti 1.77 milijardu kuna manje iz proračuna Europske unije.

Udruga Hrvatski krški pašnjaci izrazila je nezadovoljstvo Strateškim planom Ministarstva poljoprivrede s obrazloženjem da poljoprivrednicima oduzima 90 posto potpora i ugrožava njihov opstanak te zatražila plan koji će poticati povećavanja poljoprivredne proizvodnje i smanjenje nameta.

Hrvatska će u idućem referentnom razdoblju dobiti 1.77 milijardu kuna manje iz proračuna Europske unije i sada donosioci odluka “svađaju” poljoprivrednike na način da jednima oduzimaju potpore, a drugima ih daju, kaže se u priopćenju Udruge u utorak i napominje da su stočari na kršu od samog početka zakinuti jer je Hrvatska kroz pregovore s Europskom komisijom (EK) prijavila za plaćanje samo trećinu svoga poljoprivrednog zemljišta.

Tražili smo unaprijed od ministrice poljoprivrede Marije Vučković da uloži “veto” na takav proračun, kao što rade i druge članice. Ona nas je uvjeravala da će Hrvatska dobiti 5% više sredstava, ali je ipak prilikom izglasavanja EU proračuna prihvatila mrvice, kaže se.

Nedovoljan rad i slaba zainteresiranost državnih službi, koje isključivo pogoduju uvozno-trgovačkom lobiju, doveli su hrvatsku poljoprivredu na samo dno. Na sve moguće načine se želi onemogućiti OPG-ovima plasman domaćih proizvoda na naše tržište, ocjenjuje se.

Komentirajte prvi

New Report

Close