Kroz specijalizirani podcast želi mlade zainteresirati za ulaganje i osobne financije

Autor: Ivan Tominac , 26. travanj 2021. u 22:00
Antešić je prvi pobjednik natjecanja Hrvatska pamet Hrvatskoj u kategoriji Financijaš/PD

Iako u svijetu postoji dosta podcasta o financijama i ekonomiji, ovo je prvi takav u Hrvatskoj, tvrdi student Ekonomskog fakulteta.

Blogovi su danas izbor mnogih mladih, a teme ispričane na blogovima često su suvremene i prezentiraju upravo njihov stil života. Čita ih i Dorian Antešić, prvi pobjednik natjecanja Hrvatska pamet Hrvatskoj u kategoriji Financijaš.

Zapravo, on je pokrenuvši svoj blog Pričajmo o novcu otišao i jedan korak dalje, a kako ističe u razgovoru s nama, smatra kako je upravo to dobar format za razmjenu znanja i učenje. Svoj blog je dodatno obogatio i podcastom, a danas se svojim radom umrežava s kolegama i predstavlja potencijalnim poslovnim partnerima.

Studentski investicijski fond

“Blog sam pokrenuo jer sam imao nešto za reći. Smatram da je to dobar format da se izjasnimo oko nekih tema i da izbacimo neke ideje koje nam se vrte po glavi. Podcast sam započeo nešto kasnije od bloga. Shvatio sam da mi više odgovara pričanje s ljudima, nego samo pisanje, ako želim imati nekakvo konstantno objavljivanje sadržaja.

Primijetio sam da u Hrvatskoj nema mnogo podcasta, a naročito ne nekog koncentriranog na financije i ekonomiju. U Hrvatskoj postoje pametni ljudi u financijama i ekonomiji i htio sam pričati s njima. U svijetu ima dosta podcasta specijaliziranih za financije i ekonomiju, ali u Hrvatskoj je Pričajmo o novcu jedini takav”, započeo je student Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Dorian Antešić.

Na svoj put popularizacije tema o financijama Antešić je krenuo i ranije, a pojavivši se na projektu Hrvatska pamet Hrvatskoj predstavio je svoj projekt STOK-studentski investicijski fond. Svojim stavom i razmišljanjima oduševio je žiri te se tako upisao u rubriku prvog pobjednika kategorije Financijaš.

Projekt se, kako nam kaže Antešić, sastojao od dva dijela: osnivanja investicijskog fonda kojim bi upravljali studenti i investirali pravi novac na financijskom tržištu i objavljivanja edukativno-informativnog sadržaja iz područja investiranja.

Nakon natjecanja uslijedio je niz koraka, a jedan od njih je investiranje te provođenje svoje projektne ideje u nešto drugačijem obliku. Iz te ideje nastao je upravo i projekt Pričajmo o novcu.

Hrabar Kaštelan

‘Osmislili smo projekt u kojem će studenti kreirati prezentacije financijske pismenosti za svoje kolege. Projekt je već zaživio na Ekonomskom i Grafičkom fakultetu’.

“Nakon dobitka nagrade, razmišljao sam o pokretanju udruge kroz koju bi studenti investirali, ali sam odlučio da ipak neću, nego da ću projekt provesti na drugačiji način. Umjesto pokretanja udruge i fonda, odlučio sam taj investicijski dio provesti tako da napravim svoj osobni portfelj za investiranje.

Povukao sam svu svoju štednju te s nagradnim novcem od natjecanja krenuo u investiranje. Pored toga sam pokrenuo blog, a kasnije i podcast gdje objavljujem edukativno-informativne razgovore i članke. Tako sam u konačnici i proveo projekt s natjecanja samo u drugom obliku. Ovaj način mi je pružao fleksibilnost u radu i veću koncentriranost, budući da sam investirao sav svoj novac i time imao “skin in the game” kad se priča o investiranju”, dodao je naš sugovornik.

U nastavku razgovora saznajemo kako je Antešićeva osobna misija stvaranje generacijskog bogatstva. Riječ je, kaže nam on, o svemu onom što jedna generacija ostavi drugoj, neovisno o tome bio to novac, nekretnine ili pak mentalitet i sustav razmišljanja.

Razmišljati dugoročno

“Briga o generacijskom bogatstvu tjera ljude da razmišljaju dugoročno. Time im postaje jasnije što je bitnije za napraviti i imati u životu, a što je suvišno. Tu misiju provlačim i kroz podcast i blog. Podcastom želim stvoriti vrijednost za financijaše i osobe koje se interesiraju za to područje.

Pričam s profesionalcima i kroz te se razgovore pokušavam dotaknuti nekih stvari koje bi financijašima bile korisne za njihovu karijeru i poslovanje poduzeća. Uspješna karijera i poduzeće je početni uvjet za stvaranje generacijskog bogatstva”, objasnio je Antešić.

Može se reći kako je upravo blog Pričajmo o novcu nešto što novim generacijama približava i usađuje neke nove perspektive o financijskoj stvarnosti. Na repertoaru bloga su, naravno, ekonomske teme, a želja je da svojim sadržajem pomogne ljudima da unaprijede svoju karijeru, poboljšaju svoje poslovanje i prilagode se budućnosti. Podcast je rezerviran za teme vezane za korporativne financije, investicije, osobne financije, stanje u ekonomiji i ekonomsko obrazovanje.

“Pričat ćemo o vještinama koje su potrebne financijašima za uspješni rast karijere, a zatim i o trendovima na tržištu rada za tu skupinu. Teme će biti vezane i za zdravlje financijaša – fizičko i psihičko zdravlje, budući da je to stresan posao gdje su osobe pod velikim pritiskom”, rekao je Antešić te dodao kako je do sada u svojem podcastu imao šest gostiju. Najveći utisak je pritom ostavio Pavao Pahljina, ujedno i prvi gost, a tema je bila bitcoin.

Inicijativa Pričajmo o novcu bez daljnjega je jedan od načina približavanja financija mladima. To dokazuju i upiti koje Antešić dobiva na svojim društvenim mrežama, a savjeti koje traže nerijetko su u domeni osobnih financija.

“Mislim da novi načini ulaganja, primjerice putem online brokera, puno olakšavaju mladima pristup financijskim tržištima i time ih zainteresiraju za ulaganje i osobne financije. To je došlo do izražaja u 2020. godini gdje se broj mladih investitora povećao za veliki postotak. Također, mladi se okreću bitcoinu i ostalim manje bitnim kriptovalutama. Samostalno počinju ulagati najviše zbog vlastite zainteresiranosti. Mladima treba usaditi želju za radoznalošću pa će sami krenuti u istraživanje”, istaknuo je naš sugovornik.

Riječ je za sada o svojevrsnom hobiju, objašnjava nam Antešić, ali planova ima. Na projektu u ovom trenutku surađuje i s grafičkom dizajnericom Martinom Brkić koja mu pomaže sa snimanjem i vizualnim rješenjima.

“Trenutno pripremam program za studente pod nazivom “Pričajmo o novcu: Financije uz kavu” gdje sam ugovorio partnerstvo s Ekonomskim fakultetom u Rijeci, Studentskim centrom u Rijeci i Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci. Mogu reći da mi je drago kako su ova tri partnera prepoznala korisnost u projektu i podržala ga financijski.

Studentima koji studiraju financije će ovaj program koristiti u usmjeravanju karijere budući da ćemo dovesti financijaše iz struke koji će pričati o svojim karijerama i dati savjete studentima u vezi potrebnih vještina i potreba na tržištu rada za tu struku”, zaključio je student Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i pokretač projekta Pričajmo o novcu Dorian Antešić.

Radoznalost, ali i sadržaji prezentirani tako da ih mladi razumiju i s njima se poistovjete, početak su promjena u znanjima o financijskoj pismenosti. Pokretači mogu biti svi pa i grupe studenata.

“Vodeći se rezultatima istraživanja o niskoj razini financijske pismenosti studentske populacije i načinima kako ih najbolje zainteresirati za sadržaje s područja financija, te prateći svjetske trendove edukacije kroz peer to peer pristup koji daje dobre rezultate, osmislili smo projekt u kojem će studenti kreirati prezentacije osnova financijske pismenosti za svoje kolege – studente.

Projekt je već zaživio na Ekonomskom i Grafičkom fakultetu u Zagrebu, a namjeravamo ga proširiti i na druge fakultete. Krajnji rezultat projekta bit će video filmovi i drugi sadržaji koje su kreirali studenti kako bi financijske teme i proizvode približili sadržajem i kreativom – svojoj generaciji.

Kako u ovom projektu tako i projektu Hrvatska pamet Hrvatskoj, sinergija u korištenju specifičnih znanja koje daju različiti fakulteti svakako mogu doprinijeti kvalitetnim i komplementarnim sadržajima projekata koje studenti zajednički razvijaju”, rekla je voditeljica marketinga i odnosa s javnošću AZ Mirovinskih fondova Nataša Hrabar Kaštelan.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close