Kroz smanjenje naknada vinarima ušteda od 12 mil. kn

Autor: Marta Duić , 10. veljača 2020. u 21:59
Sa skupa poručeno kako je Hrvatska je odabrala dobar smjer u razvoju vinarstva

En primeuru okupio rekordan broj izlagača, njih čak 67.

Zagrebački hotel Esplanade po deveti je put na jedan dan ugostio vinare iz Istre, Bregovite Hrvatske, otoka Krka i primorja. Na En primeuru okupio se rekordan broj izlagača, njih čak 67 koji su predstavili malvazije, škrlete,žlahtine i ostale sorte.

“Iako je berba različita u odnosu na prošlu godinu i bila je tjedan dana kasnije nego što je uobičajeno, vina su ove godine izuzetna. Unatoč kišnom svibnju, meteorološki gledano ovo je bila vrlo povoljna godina. Tržište stvara nova pravila i vina su tražena sve ranije˝, istaknuo je sommelier Emil Perdec na radionici Malvazija kroz različite terroire Istre. Pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić napominje da sektor vinarstva prema podacima za 2018. godinu bilježi pozitivne trendove, smanjenje uvoza vina i rast vrijednosti izvoza vina.

“U pitanju je sektor koji je primjer suradnje ministarstva i proizvođača s kojima smo i napravili novi Zakon o vinu. Omogućena je promocija i marketing, ali i sljedivost vina, a vinarima je ušteđeno 12 milijuna kuna ukidanjem markica i naknada za stavljanje vina u promet. Početkom prošle godine stupio je na snagu novi Nacionalni program pomoći sektoru vina kojim je osigurano 11 milijuna kuna godišnje za promociju i informiranje u EU i trećim zemljama te u ulaganje u vinarije, restrukturiranje i konverziju vinograda”, ističe Karalić.

Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam Hrvatske gospodarske komore istaknuo je kako raste proizvodnja i izvoz te kako mu je drago da je Zakon o vinu dao veću važnost proizvođačima.

“Hrvatska je odabrala dobar smjer u razvoju vinarstva, no i dalje nam za promociju treba više. Austrija primjerice za promociju svojih vina izdvaja osam milijuna eura, tako bismo trebali i mi jer smo zemlja u koju većina turista dolazi upravo zbog eno-gastronomije. Uz to, financiranje regionalnih organizacija trebalo bi postati dio proračuna”, poručuje Kovačević.

Komentirajte prvi

New Report

Close