Kronologija sukoba Linića i Milanovića

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. svibanj 2014. u 14:22
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Bivši ministar financija Slavko Linić danas je na konferenciji za novinare, koja je izazvala golemi interes javnosti, optužio premijera Zorana Milanovića da ga je smijenio uz pomoć medijskih spletki kako bi zaštitio članove svoje obitelji, prijatelje i određene krugove, čime je višemjesečni sukob dvaju najmoćnijih SDP-ovih političara dosegnuo vrhunac.

Bivši ministar financija Slavko Linić danas je na konferenciji za novinare, koja je izazvala golemi interes javnosti, optužio premijera Zorana Milanovića da ga je smijenio uz pomoć medijskih spletki kako bi zaštitio članove svoje obitelji, prijatelje i određene krugove, čime je višemjesečni sukob dvaju najmoćnijih SDP-ovih političara dosegnuo vrhunac.

Napetosti između Milanovića i Linića izbile su početkom godine oko slučaja Linićeva pomoćnika Branka Šegona, nastavile se ostavkom ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, a doživjele kulminaciju Milanovićevom odlukom o smjeni Linića.

U javnost je početkom godine izbila "afera Šegon" tj. pitanje je li pomoćnik ministra financija iskoristio položaj kako bi pogodovao svojim tvrtkama. Sumnja se pojavila nakon što je objavljeno da je Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) odobrila Šegonovoj tvrtki Facta Vera kredit od 31,4 milijun kuna, a da je Šegon upravljačka prava prepustio sinu.

Također je objavljeno da je Šegon, kao predstavnik Ministarstva financija, sudjelovao u privatizaciji vodećeg korčulanskog hotelskog poduzeća HTP Korčula, a njegova se obitelj bavi luksuznim turističkim biznisom na Korčuli.

Linić je čvrsto branio Šegona, tvrdeći da se pridržavao zakonske procedure i sve svoje poslove prenio na određena odvjetnička društva nakon što je postao državni dužnosnik.

Najavljivao je da će razriješiti Šegona ako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdi sukob interesa, a premijer Milanović smatrao je kako treba "razdvojiti politiku od biznisa" te je pozvao sve koji sudjeluju u vlasti da se posvete isključivo tome, a privatni biznis ostave po strani.

Milanović nije čekao odluku Povjerenstva nego je najavio da će zbog sumnje u sukob interesa Šegon biti smijenjen, te mu je zamjerio "trgovanje kapitalom SDP-a".

Linić je 31. siječnja, na zahtjev Milanovića, zatražio Šegonovo razrješenje, što je Vlada učinila 6. veljače, a nakon toga Šegona je zbog sukoba interesa sa 40.000 kuna kaznilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Novi sukob izbio je u vezi pomoćnice ministra financija i ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec koja je u travnju kazneno prijavljena tijekom proširenja istrage protiv bivše šefice porezne ispostave u Osijeku Ružice Kovačević.

Kovačević je bila osumnjičena da je stopiranjem ovrhe nad osječkom tvrtkom OLT proračun oštetila za najmanje 11,8 milijuna kuna, a Čavlović Smiljanec zbog navodnog naloga za zaustavljanje ovrhe.

Linić je 27. travnja izjavio kako nije bilo odgovornosti Čavlović Smiljanec u nepravilnostima u Područnom uredu Osijek, vezano uz ovrhe nad osječkom tvrtkom OLT, pa ona može nastaviti obnašati svoje dužnosti.

No, Nada Čavlović Smiljanec je tri dana kasnije podnijela Milanoviću neopozivu ostavku na mjesto ravnateljice Porezne uprave i pomoćnice ministra financija.

"Moram reći da je moj posao u Poreznoj upravi posljednjih mjeseci bio iznimno težak zbog stalnih podmetanja i opstrukcije koji su dolazili od pojedinaca iz Ministarstva financija. Unatoč svemu, nisam očekivala da će ići toliko daleko da me pokušaju diskreditirati za radnje koje nisam počinila i dovesti me u vezu s ljudima za koje se vežu razne afere. U takvim uvjetima ne mogu kvalitetno i odgovorno obavljati posao ravnateljice Porezne uprave", rekla je Čavlović Smiljanec, ciljajući pritom na Linića i njegove ljude.

Nakon toga, Jutarnji list je 5. svibnja objavio vijest da je Linić u postupku predstečajne nagodbe za tvrtku Spačva oštetio državu za 27 milijuna kuna, jer je prema procjeni koju je naložila Čavlović-Smiljanec, zemljište koje je poslužilo za naplatu poreznog duga platio 33 milijuna kuna, a ono je vrijedno samo šest milijuna kuna.

Istoga dana, Linić je u očitovanju o tom slučaju optužio Čavlović Smiljanec za neutemeljeno nisku procjenu zemljišta u Vinkovcima, koje je država preuzela od Spačve na ime poreznog duga u postupku predstečajne nagodbe.

Također, istoga dana su iz Vlade izvijestili da je premijer dobio traženo očitovanje ministra financija, te da će razmotriti sve podatke iz očitovanja kako bi imao cjelovitu informaciju o predstečajnoj nagodbi Drvne industrije Spačva.

Milanović je sutradan smijenio Linića s mjesta ministra financija, a za novog ministra predložio dotadašnjeg Linićeva zamjenika Borisa Lalovca.

Milanović je smjenu obrazložio ozbiljno narušenim povjerenjem i političkom odgovornošću Linića u slučaju predstečajne nagodbe Spačve.

"Danas ujutro sam se susreo s ministrom Linićem. Došao je u Vladu i rekao sam mu da više ne uživa moje povjerenje iz nekoliko razloga, te da zbog toga ne vidim mogućnost nastavka naše suradnje", kazao je Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Kao drugi razlog smjene naveo je Linićevo ponašanje u "aferi Šegon", a bivšem ministru je zamjerio i način na koji mu je odgovorio na službeni upit o Spačvi, odnosno zato što je očitovanje objavio na internetskim stranicama Ministarstva financija prije no što ga je dobio premijer.

Linić je tada na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu financija izjavio kako prihvaća odluku o smjeni, no ustvrdio je kako je predstečajna nagodba Spačve rađena prema zakonu, te da će o svojim odnosima s Milanovićem govoriti nakon izbora za EU parlament.

"Sve što mislim o odnosima s premijerom i razlozima smjene reći ću nakon 25. svibnja, jer na tim izborima želim uspjeh SDP-u i njegovim koalicijskim partnerima", rekao je Linić.

Komentirajte prvi

New Report

Close