Krizni plan cijepljenja u Hrvatskoj: Ove dvije skupine građana su novi prioriteti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. ožujak 2021. u 09:56
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kako bi pacijent bio na listi za cijepljenje mora izabrati način kako ulazi u sustav, bilo da se prijavi svom liječniku, ili u zavod za javno zdravstvo, ili da se prijavi na www.cijepise.zdravlje.hr.

Tek sad će se početi cijepiti ljudi prijavljeni preko cijepise.hr, a novi prioriteti su prosvjetni i turistički djelatnici, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Hrvatskoj je uglavnom završena prva faza cijepljenja, ona koja se odnosi na masovno cijepljenje zdravstvenih djelatnika te vulnerabilnih skupina, korisnika domova za starije i nemoćne te osoba koje brinu o njima, a sada se čeka zeleno svjetlo da u tu skupinu uđu djelatnici iz sustava obrazovanja te zaposlenici iz sektora turizma.

Sada su na redu kronični bolesnici i osobe starije od 65 godina, a njihovo cijepljenje odvija se kod liječnika obiteljske medicine i, u nekim slučajevima, na punktovima gdje se masovnije cijepi.

Ministarstvo zdravstva razradilo je kompletnu shemu cijepljenja za sve faze, od one trenutne, gdje cjepiva još nema onoliko koliko bismo htjeli, do one kada cjepiva bude dovoljno da se procijepi kompletna odrasla populacija. Dakle, sustav je posložen tako da se maksimalno aktivira u danom trenutku, ovisno o dolasku cjepiva te je to jedini razlog zašto je podijeljen u više faza, a samim time je i fleksibilan.

Kao priprema toga napravljena je i web stranica cijepise.zdravlje.hr, na koju se prijavljuju zainteresirani građani.

Prema shemi načina provođenja cijepljenja, koje je Jutarnjem listu ustupilo Ministarstvo zdravstva, okosnica cijepljenja su tri točke, koje su nazvali kanali. Riječ je o cijepljenju kod obiteljskog liječnika (kanal A), u bolnicama, na punktovima i u zavodima (kanal B) te na terenu, za osoblje bolnica i domova za starije (kanal C).

Kako bi pacijent bio na listi za cijepljenje mora izabrati način kako ulazi u sustav, bilo da se prijavi svom liječniku, ili u zavod za javno zdravstvo, ili da se prijavi na www.cijepise.zdravlje.hr. Iz Ministarstva napominju da je još uvijek u fazi cijepljenje preko obiteljskih liječnika, što znači da u ovom trenu oni određuju prioritete, donosi Jutarnji list.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovo je strašno. Još nisu pocjepili sve 70+ sad će cijepit prioritetom balavurdiju koja radi za šankom. Na ovom portalom su vrlo ružno pisali protiv Švedske prošle godine. Ivaj portal je Šveđane nazivao ubojicama starijih. A ovo sada je zaista gadljivo, da je sezona vrijednija od života. Ni jedan taj turistički radnik neće umrijeti od korone. A stariji koje možemo cijepit hoće.

New Report

Close