Kriza u Njemačkoj već se osjeća u tvrtkama na hrvatskom sjeveru

Autor: Poslovni.hr , 06. listopad 2023. u 10:11
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Inflacija, visoke cijene energenata utječu na poslovanje, ali ovu će godinu kažu – završiti u plusu. Za razliku od mnogih ne uvoze radnike iz trećih zemalja.

Cijela Europa s velikom pozornošću prati što se posljednjih mjeseci događa u najvećem europskom gospodarstvu, njemačkom, koje je u sve dubljoj krizi. To se već djelomično osjeća u tvrtkama na hrvatskom sjeveru koje su tradicionalno vezane uz njemačko i gospodarstva skandinavskih zemalja, javlja HRT.

Obuću za hitne službe proizvodi 1400 radnika u ovome pogonu u međimurskoj Maloj Subotici. Vlasnici su Nijemci, a tržište je – cijeli svijet.

“Mi smo 1999. krenuli s jednom malom firmom kao kooperanti, 2005. smo krenuli s ozbiljnom proizvodnjom koja je rasla iz godine u godinu”, rekla je voditeljica proizvodnje Marija Novak.

Globalnu recesiju 2008. su preživjeli investiranjem i širenjem tržišta.

“HAIX ima tu sreću što djelujemo na dva područja – a to je da smo izvozno orijentirani diljem svijeta i nismo ovisni o ni jednoj zemlji, a drugo naš proizvod pokriva više segmenata”, rekla je Mirjana Lisjak, voditeljica financija i računovodstva.

Inflacija, visoke cijene energenata utječu na poslovanje, ali ovu će godinu kažu – završiti u plusu. Za razliku od mnogih ne uvoze radnike iz trećih zemalja.

Radnici zadovoljni

“Mislim da je devet godina jako dobar odgovor zašto sam još tu, onda znate da je zadovoljavajuće”, rekao je Stjepan Ferenčak.

“Radni su uvjeti dobri, zadovoljna sam”, rekla je Danica Prica.

“Sve mi je tu, blizu mi je, sve me veže za taj posao, puno sam godina i dobro mi je tu”, opisala je Mirjana Baksa.

Kvalificiranih obućara nema pa ulažu u prekvalifikaciju domaćih ljudi.

“To je određeni novčani izdatak, ali kad su ljudi zadovoljni i kad smo mi zadovoljni, to i nije problem”, rekla je Romina Dežić, voditeljica ljudskih resursa.

Pad broja narudžbi

Ipak, neke tvrtke, pogotovo u metalurgiji, već osjećaju probleme zbog inflacije i recesije u Njemačkoj.

“I to ne samo Njemačka, već i padaju narudžbe sa sjevera Europe, pogotovo Švedske i s obzirom na izvoznu orijentiranost naših firmi posljedice će se osjetiti”, rekao je Dragutin Gložinić iz Hrvatske gospodarske komore Varaždin.

Mogućim problemima unatoč, formula ostaje ista – ulaganje i modernizacija.

“Svu dobit koju ostvarimo reinvestiramo u strojeve visoke tehnologije, i tako radimo kvalitetan proizvod koji ima kupce”, kaže Lisjak.

Iako su svi na oprezu – zasad recesija na sjeveru Europe snažnije ne remeti poslovanje hrvatskih tvrtki.

Komentirajte prvi

New Report

Close