Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Kriza donosi priliku, i za industriju i za potrošače

Matija Žulj, osnivač i izvršni direktor Agrivija.

Matija Žulj
15. prosinac 2022. u 22:00
Matija Žulj/PD

Ova godina donijela je mnoštvo neplaniranih izazova za poljoprivredu i industriju hrane, te posljedično i za agro-tehnološku industriju. Rat u Ukrajini značajno je poremetio proizvodnju ključnih žitarica i cijene energenata, ekstremne suše u velikom dijelu svijeta prouzročile su pad prinosa, a pad financijskih tržišta uzrokovao je usporavanje ekonomije, smanjenje investicija i valove otkaza u globalnim korporacijama.

Istovremeno, klimatske promjene uzrokuju sve više poremećaja, umjesto planiranog smanjenja stakleničkih plinova bilježi se daljnji rast štetnih emisija i svijet ide prema točki bez povratka, što uzrokuje snažna očekivanja globalne zajednice na ispunjenje ESG kriterija od javnog i privatnog sektora.

Poljoprivreda i industrija hrane sljedeću će godinu dočekati s visokim cijenama inputa i pojačanim zahtjevima za sljedivost proizvodnje koja dokazuje nutritivnost, sigurnost i održivost.

Kako bi osigurali profitabilnost proizvodnje i zadovoljili standarde, proizvođači će se više usmjeravati prema tehnologijama koje će im omogućiti bolju efikasnost, profitabilnost i održivost proizvodnje.

Ova je godina donijela i nepovoljne uvjete za razvoj startup ekosustava, sa znatno smanjenim volumenom investicija i padom od čak 53 posto u trećem kvartalu, što je primoralo velik broj startup kompanija na promjenu fokusa sa snažnih ulaganja u rast i ekspanziju prema financijskoj disciplini.

Unatoč izazovima u Europi s kojima ulazimo u 2023. godinu, u Agriviju smo uspjeli osigurati rast veći od 50 posto u 2022. te očekujemo daljnji rast u nadolazećoj godini, potaknut potrebama poljoprivrede i industrije hrane za efikasnošću.

Potrošači imaju priliku u 2023. godini snažnije fokusirati potrošnju prema onim domaćim proizvođačima koji se fokusiraju na proizvodnju nutritivne, sigurne i održivo proizvedene hrane, te time sudjelovati u osnaživanju domaće proizvodnje i dati doprinos smanjenju klimatskih promjena.

New Report

Close