Krivotvorena roba sve veći problem malim tvrtkama

Autor: Poslovni dnevnik , 01. veljača 2023. u 22:00
Najviše trpe proizvođači električnih strojeva i elektronike, odjeće i modnih dodataka, parfema i kozmetike/G. Kovačić/PIXSELL

Kršenje prava intelektualnog vlasništva smanjuje izglede za preživljavanje manjih i srednjih tvrtki za 34 posto, prema studiji EUIPO-a i OECD-a.

Trgovina krivotvorenom robom i piratskim kopijama zadaje sve više problema malim i srednjim poduzećima u EU, ugrožavajući njihov opstanak, upozorili su ured za intelektualno vlasništvo EUIPO i Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Kršenje prava intelektualnog vlasništva smanjuje izglede za preživljavanje manjih i srednjih tvrtki za 34 posto, prema studiji EUIPO-a i OECD-a.

Poduzeća često nemaju dovoljno kapaciteta za poduzimanje pravnih koraka protiv krivotvoritelja, a pad prodaje, narušeni ugled i gubitak konkurentske prednosti mogu ih dovesti na rub propasti, pokazalo je istraživanje.

Najviše trpe proizvođači električnih strojeva i elektronike, odjeće i modnih dodataka, parfema i kozmetike, zatim igračaka i igara, utvrdili su EUIPO i OECD, dodavši da većina tih krivotvorenih proizvoda stiže poštom iz Kine i Hong Konga.

Krivotvorine su često lošije kvalitete i predstavljaju rizik za zdravlje i sigurnost potrošača, napomenuo je EUIPO. Oko 15 posto malih i srednjih poduzeća navelo je u istraživanju da su prekršena njihova prava intelektualnog vlasništva, odosno njih 20 posto u kategoriji inovativnih tvrtki.

Značajan broj povreda prava ostaje neprijavljen, pri čemu 40 posto malih i srednjih poduzeća ne prati tržišta krivotvorenih proizvoda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close