‘Kriteriji optužbe nejasni, vjerojatne uvjetne kazne’

Autor: Suzana Varošanec , 29. kolovoz 2019. u 22:00
Ljubo Pavasović Visković odvjetnik je Zlatka Marića/Sanjin Strukić/PIXSELL

Menadžere se ne tereti ni da su kome napravili materijalnu štetu, ni da su pribavili korist, kaže Pavasović.

S podizanjem 13 optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, Agrokorov slučaj uvrstio se u najveći u povijesti novijeg hrvatskog pravosuđa kada je riječ o broju istodobno okrivljenih menadžera – čak 29. To je tako kad je riječ o broju optuženih menadžera, kaže odvjetnik Anto Nobilo, no po značaju predmeta to nije slučaj, jer je "riječ o optužnicama za kazneno djelu falsifikata, rangiranog kao manje opasno kazneno djelo, s predviđenom kaznom zatvora do 5 godina". 

U istom "paketu" optuženo je i 13 menadžera izvan sustava Agrokora, vezano za poslovanje subjekata koji su navodno nezakonito radili s mjenicama. One su legalni instrument plaćanja i osiguranja plaćanja, ali kroz suradnju s pojedinim sastavnicama bivšeg koncerna (i navodno optuženim tadašnjim menadžerima Konzuma i Tiska) iz razdoblja bivšeg vlasnika Ivice Todorića, tvrde tužitelji, transformirale su se u nezakonitu formu prikrivenog financiranjakroz sedam godina, zaključno s ožujkom 2017.   

Kako nisu navedena imena okrivljenika, iz više razloga je zanimljivo tko je sve na "udaru"? A dijelom izgleda i zbog koincidencije s nastojanjima dobavljača vezano za isplatu graničnog duga na temelju nagodbe koja je ovršna isprava. I Nobilu je to zanimljivo, pa ističe da su dobavljači u neugodnoj poziciji, jer "dok oni stišću da ih se plati, dio ih je kazneno gonjen".     

'Nejavni' predmeti
Pravnici pojašnjavaju da se zbog zadanih zakonskih razloga istraga ne vodi za navedeno kazneno djelo, već samo istražne radnje koje su rezultirale s neposrednim optuženjima.  Predmeti su tzv. "nejavnog" karaktera, pa stoga cure samo neslužbene informacije da su na meti veliki  Agrokorovi dobavljači: Kraš, Sokol Marić, AVT, Granolio, Nexus i Agrofructus, čije se odgovorne osobe terete za krivotvorenja službene ili poslovne isprave (po oba stavka iz čl. 279. KZ-a).

Kao spornu činjenicu uskog kruga optuženih, iako su mjenice bile masovan slučaj, problematizira branitelj vlasnika Sokola Marića Ljubo Pavasović Visković. Kaže kako nije jasan kriterij s kojim se ŽDO rukovodio kad je odabrao optužene, jer, veli, nisu obuhvaćene faktoring tvrtke kao ni financijske institucije, a ni oni koji su koncept osmislili. 

"Optuženi su oni koji su pretrpjeli najveću štetu od slučaja Agrokor, zbog čega je dio njih morao pokrenuti postupak predstečajne nagodbe. Ne terete ih ni da su kome pribavile materijalnu štetu, ni da su pribavili korist, već za klasično krivotvorenje poslovnih isprava, a ako netko po tom osnovu i bude suđen, nakon eventualnog potvrđenja optužnice, očekujemo uvjetne kazne", navodi Pavasović Visković.

Prema Nobilu koji za optužnice konstatira da su raritet – kaže da falsifikat uvijek ide uz neko osnovno kazneno djelo, posebice u gospodarskom kriminalitetu te se jednostavno utvrđuje i brzo dolazi do optuženja, nije isključeno da će se po načelu racionalnosti neki optuženi menadžeri nagoditi, tako da se ne povlače po sudovima i gube vrijeme.  

Novi moment
U glavnom Agrokorovom predmetu, već dugo vođena nejavna istraga istog Tužiteljstva protiv Ivice Todorića i njegovih suradnika zbog gospodarskog kriminala, krivotvorenja isprava i nezakonitog vođenja poslovnih knjiga, ima najnoviji moment, a to je dopuna vještačenja od strane KPMG-a.

Vještačenje nije baš povoljno za Tužiteljstvo, smatra Nobilo: "Mislim da su dobili manje od očekivanja. U kolovozu je stigla i dopuna koju su zatražili, a još je restriktivnija od osnovnog nalaza. Vjerojatno nisu zadovoljni, ali pustimo da donesu odluke."  

Komentirajte prvi

New Report

Close