Krenula berba mnogima omiljenog jesenskog voća, proizvođači nezadovoljni, a urod slabiji nego lani

Autor: Poslovni.hr , 23. rujan 2022. u 08:48
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Proizvođači nezadovoljni otkupnom cijenom

Prve mandarine ubrane ovoga tjedna distribuiraju se na tržište. Plodove ranih sorti proizvođači većinom daju otkupnim centrima, no mnogi ih prodaju i na štandovima. Najviše ih muče poskupljenja, javlja HRT.

“Imam štandove daleko, to je jedno 500-600 kilometara, onda možete znat koliki je trošak tu svega toga, što bi u konačnici trEbalo podizat cijenu”, rekao je Ante Dugandžić, Komin.

Otkupna cijena trenutačno je 4,20 kuna, proizvođači su složni – premalo za prvoklasnu mandarinu. “Očekivali smo oko 5 kuna, međutim sve sad ovisi da li će ta cijena potrajati, znači ako ona bude trajala petnaestak dana, onda to neće biti loše”, rekao je Niko Kapović, Opuzen.

Nezadovoljstvo ne predstavlja samo cijena, nego i ovogodišnji manji urod. “To je u odnosu na prošlu godinu jedno dvadeset posto manje. Moje očekivanje je negdje oko 30.000 tona da je to plafon ubrane mandarine”, rekao je Neven Mataga, Opuzen.

Ovogodišnja mandarina vrlo je kvalitetna, što u konačnici najviše zanima kupce. Berači stižu većinom iz susjedne Bosne i Hercegovine. Radno vrijeme u mandarinama je oko osam sati na dan.

“Beremo negdje oko 30 tona dnevno. Tim tempom bi trebali brat nekih pedesetak dana ako bude lipo vrijeme, a ako ne bude, oduljit će nam se k’o i lani do Božića berba mandarine”, kaže Ivan Bjeliš, Agro Neretva.

Na domaće tržište od toga bi trebalo biti plasirano do 20 tisuća tona, a ostalo će u izvoz.

Komentirajte prvi

New Report

Close