Kreću povoljni krediti za ‘zimmer frei’, tko ne ispuni standard, gubi kategorizaciju

Autor: Marija Crnjak , 01. svibanj 2016. u 22:01
Ministar turizma Anton Kliman: Hotelima još 100 milijuna eura bespovratnih sredstava EU /Miranda Cikotić/PIXSELL

Uvjet za dobivanje 10 do 15 tisuća eura kredita HBOR-a bit će da objekte opreme proizvodima iz Hrvatske, od namještaja do el. uređaja.

Ministarstvo turizma pokrenut će rekategorizaciju privatnog smještaja, a kako bi podigli razinu kvalitete soba i apartmana, vlasnici će na raspolaganju imati mikrokredite Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) u iznosu od 10-15 tisuća eura. No, uvjet za dobivanje mikrokredita bit će da smještajne objekte opreme proizvodima iz Hrvatske, od namještaja do el. uređaja.

Objekti koji ne udovolje minimalnim standardima kvalitete, a vlasnici propuste ovu priliku za ulaganje, izgubit će kategorizaciju. Hoteli će pak uz postojećih 50 milijuna eura dobiti još 100 milijuna eura bespovratnih sredstava EU, najavio je ministar turizma Anton Kliman u petak na 2. Hrvatskom turističkom kongresu u Makarskoj, organizaciji Poslovnog dnevnika. "Cilj je povećati udjel hotelskog smještaja, no moramo znati da je više od 50% kapaciteta u privatnom smještaju. Svjesni smo da obiteljski smještaj nije samo opredjeljenje, već je nekad pitanje nužde i krpanja budžeta, no naša je obveza podići razinu kvalitete destinacija na četiri ili pet zvjezdica. Svega ima na tržištu. Ono što je kategorizirano posljednjih godina dovoljno je dobro da konkurira na tržištu, no rekategorizacija obiteljskog smještaja jako dugo nije provedena", kazao je Kliman, otkrivši da će kroz HBOR stoga biti plasirano između 350 i 400 milijuna eura kako bi se poduzetnicima omogućilo da podignu razinu kvalitete svojih objekata i destinacija u kojima posluju.

Ministar Kliman iskoristio je Kongres Poslovnog dnevnika da prvi put od imenovanja javno, u prisutnosti turističkih okupljenih djelatnika, "skenira sektor" i najavi nove mjere. Najavio je tako i da bi se dodatan novac za hotele mogao pak povući iz sredstava iz operativnih programa koja nisu utrošena, o čemu je već razgovarao s ministrom Tomislavom Tolušićem. "Cilj nam je da se izdašnije troši novac EU fondova. Ovih 50 milijuna eura predviđenih operativnim programima za hotele malo je za potrebe sektora, a rezultat je lošeg pregovaranja operativnih programa zbog rascjepkanosti po ministarstvima. Bio to rezultat političkih taština ili nečeg drugog, nije logično da Ministarstvo poduzetništva vodi hotelijerstvo", kaže Kliman te objašnjava da bi se dodatan novac mogao iskoristiti i za greenfield i za browfield ulaganja.

Ne odustaje od toga da Ministarstvo turizma dobije veće ovlasti kako bi se ubrzale procedure. O tome je već razgovarao s prvim ljudima Vlade. "Kroz akcijske planove Strategije turizma odgovorni smo za njihovu provedbu, a u donošenju i provedbi mjera konzultiramo još pet-šest ministarstava. Kako da budemo odgovorni za nautički turizam ako je operativno to u Ministarstvu mora?", zapitao se Kliman. Kad su posrijedi investicije, 14 je strateških projekata, kojima se pridružuju Hoteli Plat, u koje ulaže Karisma, te resort Four Seasons na Hvaru, investitora Arqaam Capital iz Dubaija. Očekuje se privatizacija Imperiala Rab i Maestrala, a Hoteli Makarska i Jadran Crikvenica moraju još riješiti neke imovinsko-pravne odnose. Kliman ističe da će cijene biti razumne. 

Komentirajte prvi

New Report

Close