Kreću poticaji za električne automobile: Kako do 70 tisuća kuna?

Autor: Poslovni.hr , 21. svibanj 2022. u 12:14
Sve je vise električnih automobila i u Hrvatskoj Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Fond za zaštitu okoliša ove je godine osigurao 103,3 milijuna kuna za građane, što je dovoljno za 1475 potpora za električne automobile, i još pet milijuna za javni sektor

Fond za zaštitu okoliša priprema ovogodišnji javni poziv za sufinanciranje nabave energetski učinkovitijih vozila, koji je već godinama vrlo popularan kod hrvatskih kupaca. Večernji list doznaje da će javni poziv bit će objavljen u lipnju.

“Za poticanje kupnje energetski učinkovitih vozila Fond je u 2022. osigurao 108,3 milijuna kuna. U odnosu na prošlu godinu, povećali smo ukupni budžet za građane i tvrtke koji će sad iznositi 103,3 milijuna kuna, prošle godine smo osigurali 90 milijuna kuna, dok je ostatak budžeta od 5 milijuna kuna namijenjen za javni sektor. Način prijave za građane i tvrtke bit će istovjetan prošlogodišnjem. Krajem svibnja objavit ćemo javni poziv za iskaz interesa prema distributerima automobila, a u lipnju javni poziv za sufinanciranje kupnje električnih vozila za građane i tvrtke. Iznosi poticaja po vozilu ove se godinu neće mijenjati te će iznositi 20 do 70 tisuća kuna, ovisno o kategoriji vozila i vrsti pogona”, komentirali su za Večernji list u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

To znači da će se i ove godine provedba dodjele bespovratnih sredstava za kupnju ekoloških vozila provoditi po proceduri koja je uvedena lani, a pokazala se kao efikasnija od dotadašnje prakse. Naime, prošle je godine uveden nov, izmijenjeni proceduralni način, prema kojem se izbjegao famozni “najbrži prst”, odnosno model prema kojem su poticaje dobivali oni koji su se uspjeli prvi prijaviti. Osim što su takav sustav kritizirali i građani i pravne osobe, on je bio i neuspješan jer je na koncu samo 50 posto građana kojima je poticaj odobren, taj poticaj i iskoristilo.

Novim sustavom građani i pravne osobe na javni poziv više se ne prijavljuju neposredno, već putem ovlaštenih trgovaca motornih vozila u Republici Hrvatskoj. Tako će i ove godine Fond prvo raspisati javni poziv na koji će se moći javiti trgovci koji će putem aplikacije Fonda prijaviti prodajna mjesta i dostupne modele vozila. Na njihovim prodajnim mjestima građani i pravne osobe dobit će ponudu za vozilo i trgovci će za njih obaviti prijavu za poticaje.

Dakle, oni koji žele poticaje i dalje će morati biti brzi, odnosno pripremiti se prije objave javnog poziva, što znači proučiti ponudu vozila za koja mogu aplicirati za potpore i koja se nude na našem tržištu, a takvih je svakim danom sve više.

Procedura nakon uspješne rezervacije poticaja je, dakle, poput lanjske. Kupac će biti dužan uplatiti minimalni predujam od 7% traženih sredstava Fonda, primjerice ako se traži poticaj od 70.000 kuna, trgovcu će morati uplatiti 4900 kuna. Rok isporuke i korištenja poticaja bit će devet mjeseci od odobrenja sufinanciranja.

Daleko najtraženija vozila za sufinanciranje prošle godine bili su električni automobili, za koje se će se i ove godine moći dobiti 70.000 kuna. Primjerice, lani su sredstva rezervirana za 1943 vozila, od čega je 1785 električnih, 157 plug-in hibridnih te jedno vozilo na ukapljeni prirodni plin. Za plug-in hibride (priključni punjivi hibridi) će se i dalje moći dobiti 40.000 kuna, a za električna vozila L1-L7 kategorije (mopedi, motocikli, laki četverocikli) 20.000 kuna.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close