Kreće testiranje inteligencije u Hrvatskoj: Probajte riješiti primjer zadatka

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2023. u 10:39
Foto: Pixsell / Jurica Galoic

Minimalna dobna granica za pristupanje testiranju je 14 godina, a mlađi od 18 godina trebaju doći u pratnji roditelja ili staratelja.

Hrvatska Mensa održava prvo ovogodišnje testiranje inteligencije u subotu 25. ožujka u Zagrebu. Testiranje će provesti ovlašteni Mensin psiholog, a rezultat testiranja stiže na e-mail adresu svakog pristupnika u roku od nekoliko tjedana. Svi koji ostvare rezultat bolji nego 98 posto populacije moći će se učlaniti u Mensu, koja u svijetu okuplja više od 140 tisuća članova.

Testiranje inteligencije 25. ožujka na Filozofskom fakultetu je prvo ovogodišnje testiranje, kojim se Hrvatska Mensa priključuje obilježavanju nacionalnog Tjedna darovitosti.

Prijava na testiranje moguća je putem webshopa Hrvatske Mense webshop.mensa.hr, na kojem se može pronaći više informacija o testiranju, a na kojima primarni cilj nije postati članom Hrvatske Mense, nego testirati inteligenciju, što se i naglašava na svakom testiranju.

“Prošla, 2022. godina je bila iznimna za Hrvatsku Mensu, u kojoj je između ostaloga, obilježila 25. godišnjicu postojanja. Obljetnička godina je okončana s najvećim brojem članova (1322) u jednoj godini od osnutka, s čak 300 članova više u odnosu na 2005. godinu u kojoj je dosegnut najveći broj članova do prijašnje. Što se tiče testiranja, u 2022. je testiran najveći broj kandidata u jednoj godini od osnutka Udruge, sa zaključnim brojem od 1.212 osoba. U okviru prošlogodišnjeg Međunarodnog dana inteligencije, testirano je sveukupno 367 pristupnika u svih 5 najvećih hrvatskih gradova, što predstavlja dosad najveći broj osoba koje su pristupile testiranju u jednome danu”, rekao je Krešimir Kružić iz Odjela za odnose s javnosti Hrvatske Mense.

Minimalna dobna granica za pristupanje testiranju je 14 godina, a mlađi od 18 godina trebaju doći u pratnji roditelja ili staratelja. Testovi inteligencije koji se koriste su rodno i dobno neutralni, zasnivaju se isključivo na slikama, te za uspješan rezultat na testu nije potrebno prethodno znanje, poznavanje matematike, razina obrazovanja niti znanje jezika.

“U listopadu prošle godine održano je međunarodno okupljanje mensaša u Budvi, na kojem je Hrvatska Mensa saznala da je u Mensi International polučila najbolji rezultat unazad 12 godina, te se s 13. mjesta godinu ranije pozicionirala na 7. mjesto po relativnom broju članova na milijun stanovnika od ukupno 40 nacionalnih Mensi, što je po prvi puta Hrvatskoj Mensi donijelo i 2 glasa u svim postupcima glasanja. Također, prvi put od osnutka, Hrvatska Mensa broji više od 200 članova na milijun stanovnika”, istaknuo je Kružić.

Kako bi se potencijalnim pristupnicima donekle približili zadaci s testiranja, pogledajte primjere zadataka:

Foto: mensa

Sve ostale informacije o Udruzi možete pronaći na službenim stranicama Mense.

Komentirajte prvi

New Report

Close