Kreće rekonstrukcija poznate Sokolane. Koštat će više od milijun eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. veljača 2023. u 11:35
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Zgrada ima svojstvo pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra, vrijedan je primjerak arhitekture s početka 20. stoljeća i djelo poznatog arhitekta Dioniza Sunka.

Grad Bjelovar kreće u konstrukcijsku obnovu zgrade Sokolskog doma, odnosno poznate Sokolane, a radovi vrijedni više od milijun eura moraju završiti do 30. lipnja ove godine, rečeno je na tiskovnoj konferenciji u utorak.

Za dokumentaciju i provedbu radova, Fond solidarnosti Europske unije Gradu Bjelovaru bespovratno je dodijelio 677 tisuća eura putem natječaja za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa.

“Pripremni radovi su obavljeni i kroz nekoliko dana kreću formalno i sami radovi na rekonstrukciji Sokolane. Zgrada ima veliku povijest i važna je za razvoj sporta u gradu Bjelovaru. Ovdje je preko 1300 djece sudjelovalo kroz razne sportske aktivnosti, tu je bio i dom Atletskog kluba, zatim gimnastički klub i brojni drugi tako da je vrlo važno ovo rekonstruirati”, istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak.

Dodao je i da je konstrukcija zgrade, s obzirom na to da je građena početkom 20. stoljeća, i prije potresa bila narušena, a potres ju je dodatno uzdrmao.

“Zato postoji taj Fond solidarnosti koji nam je Europska unija dala da ako se potres nekada i ponovi, zgrade ostanu čitave i sigurne. Tu je riječ o konstrukcijskoj obnovi, a procjena je da će za cjelovitu obnovu trebati još barem 3 do 4 milijuna eura. Kada završimo s ovim radovima, čekat ćemo natječaj za takvu obnovu koji će također biti “, rekao je Hrebak.

Zgrada Sokolskog doma u vlasništvu je Grada Bjelovara i njome upravlja Gradsko poduzeće za upravljanje sportskim objektima. Zgrada ima svojstvo pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra, vrijedan je primjerak arhitekture s početka 20. stoljeća i djelo poznatog arhitekta Dioniza Sunka.

Komentirajte prvi

New Report

Close