Vlasnici restorana na Jadranu krenuli su s pripremama za nadolazeću turističku sezonu, a jedan od najvećih problema im je pronaći radnike.
Ove je godine odobreno 2200 radnih dozvola za kuharsku radnu snagu iz inozemstva, a 200 tih dozvola predviđeno je za kuhare internacionalne kuhinje. Najveći broj dozvola zatraže državljani Bosne i Hercegovine, Srbije te Makedonije, a ove će godine doći i Ukrajinci, Rusi, Filipinci…
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Zašto se ne mogu prekovremeni sati ostaviti za mjesece van sezone? Pa tako, ako u sedam mjeseci radnik skupi 1.600 (plus još vrijeme kad praznici padnu na radne dane) to je dovoljno za cijelu godinu. S time da radnik ima pravo na najmanje četiri tjedna plaćenog odmora.
Ne vidim razlog za tolikim dramama. Ako mislite da traže previše nemojte im dat i gotovo. Meni ak se neki posao ne isplati ja ga ne uzimam… i ne cvilim radi toga. Uzimam poslove koje mogu odradit i zaradit kad platim državu, radnika, dobavljača amortizaciju, razvoj itd…
Uključite se u raspravu