Počela potraga za radnicima: Za pranje suđa traže plaću od 7.000 kuna, a kuhari početnici 8.000

Autor: Poslovni.hr , 06. ožujak 2020. u 09:07
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na strane radnike mnogi se restorani odlučuju jer su domaći, kažu, postali preskupi.

Vlasnici restorana na Jadranu krenuli su s pripremama za nadolazeću turističku sezonu, a jedan od najvećih problema im je pronaći radnike.

Ove je godine odobreno 2200 radnih dozvola za kuharsku radnu snagu iz inozemstva, a 200 tih dozvola predviđeno je za kuhare internacionalne kuhinje. Najveći broj dozvola zatraže državljani Bosne i Hercegovine, Srbije te Makedonije, a ove će godine doći i Ukrajinci, Rusi, Filipinci…

Na strane radnike mnogi se restorani odlučuju jer su domaći, kažu, postali preskupi.

– Kolege mi se žale da domaća radna snaga postaje preskupa. Primjera radi, pomoćni radnik koji bi prao suđe traži najmanje šest do sedam tisuća kuna. Nitko me ne može uvjeriti da je to realna plaća. Kuhari su posljednjih godina svjesni da je njihovo zanimanje postalo i traženo i cijenjeno, pa postavljaju nemoguće uvjete. Prije nekog vremena mi je tako došao jedan mladac i zahtijeva plaću od 8000 kuna. Pitam ga kad je dobio diplomu, a on govori “prije dva mjeseca”… Eto, takve se situacije događaju. Stoga ne čudi što se ugostitelji odlučuju angažirati strance koji će im raditi za manju plaću – ispričao je za Slobodnu Dalmaciju Mario Pavić, vlasnik restorana “Mario” u šibenskoj Rogoznici te nastavnik ugostiteljske grupe predmeta u srednjoj strukovnoj školi “Blaž Jurjev Trogiranin”.

Alma Harašić Bremec iz ŠKMER-a (Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija) potvrđuje da već godinama postoji problem s deficitom pravog kuharskog kadra. – Žale nam se i govore “ajme, otišao mi radnik”… A kako neće kad ga nakon sezone pošalje na biro! Zapošljavanja na neodređeno vrijeme u ovom su sektoru i dalje, nažalost, iznimka, pa se kuhari konstantno osjećaju kao građani drugog reda – nemaju financijsku sigurnost, mogućnost podizanja kredita i slično. Zbog manjka adekvatnog kadra značajan broj objekata ove sezone neće raditi ili će im usluga biti manjkava – kaže Alma Harašić Bremec.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zašto se ne mogu prekovremeni sati ostaviti za mjesece van sezone? Pa tako, ako u sedam mjeseci radnik skupi 1.600 (plus još vrijeme kad praznici padnu na radne dane)  to je dovoljno za cijelu godinu. S time da radnik ima pravo na najmanje četiri tjedna plaćenog odmora.

Ne vidim razlog za tolikim dramama. Ako mislite da traže previše nemojte im dat i gotovo. Meni ak se neki posao ne isplati ja ga ne uzimam… i ne cvilim radi toga. Uzimam  poslove koje mogu odradit i zaradit kad platim državu, radnika, dobavljača amortizaciju, razvoj itd…

New Report

Close