Kreće partnerski odnos s Poreznom upravom za 20 tvrtki

Autor: Suzana Varošanec , 28. lipanj 2015. u 22:00
Obveznik mora zakonito ispunjavati porezne obveze, čime Poreznu lišava pokretanja postupka poreznog nadzora/Martina Popovcic/PIXSELL

Porezni obveznik i Porezna surađivali bi s ciljem lakšeg i uspješnijeg poslovanja te smanjenja obveza nadzora.

U svrhu promicanja dobrovoljnog ispunjenja poreznih obveza i smanjenja administrativnog opterećenja poreznog nadzora Porezna uprava Ministarstva financija dodjeljivat će posebni status poreznom obvezniku.

Za njega su ključna načela u odnosu između Porezne uprave i poreznog obveznika određena u vidu potpune otvorenosti, postupanja u dobroj vjeri, međusobnog razumijevanja te uzajamnog povjerenja u smislu međusobnih očekivanja i preuzimanja odgovornosti za rizike. Porezni obveznik mora zakonito, pravilno i pravovremeno ispunjavati porezne obveze, čime Poreznu lišava pokretanja postupka poreznog nadzora. Postoji još niz detalja u novom odnosu, no ključno je da struka ovo pozdravlja, iako ostaje vidjeti kako će model funkcionirati u praksi. Ovu mogućnost predviđa čl. 83.a stavak 3. Zakona o poreznoj upravi, no čekao se podzakonski propis.

Objavljen je pod imenom Pravilnik o načinu odobravanja i ukidanja posebnog statusa poreznom obvezniku u svrhu promicanja dobrovoljnog ispunjenja poreznih obveza (NN 67/15 od 17. lipnja). Prema ovom modelu porezni obveznik i Porezna uprava djelovali bi partnerski, što znači zajedno bi surađivali s ciljem lakšeg i uspješnijeg poslovanja te smanjenja obveza nadzora Porezne uprave. Određeno je da u ovoj godini Porezna može sklopiti najviše 20 takvih sporazuma, i to prema redoslijedu zaprimanja izjava o namjeri stjecanja, dok ih u svakoj sljedećoj godini može sklopiti još 30, pa i više od toga sukladno resursima i kapacitetima.

Zainteresirani subjekti mogu postupak pokrenuti tako da nadležnom poreznom tijelu predaju pisanu Izjavu o namjeri stjecanja posebnog statusa. Prilaže se i izjava da će obavještavati Poreznu o svim odlukama iz kojih bi mogli proizaći rizici, te izjava o nekažnjavanju članova Uprave. Porezno tijelo dužno je u roku od 30 dana pozvati obveznika na razgovor ili dati odgovor da ne zadovoljava uvjete. Propisano je pet uvjeta, a to su revizorsko mišljenje bez rezerve u zadnje tri godine, uspostavljen sustav unutarnje kontrole, obavještavanje Porezne o svim poslovnim odlukama iz kojih bi mogli proizlaziti porezni rizici. Zatim to je i navedeno nekažnjavanje, te očekivanje da će se ispunjavati porezne obveze iz posebnog statusa.

Za ovu procjenu poslužit će kreiranje poreznog profila poreznog obveznika. Oni koji zadovolje sklopit će Sporazum o dobrovoljnom ispunjavanju poreznih obveza. U zadnje vrijeme vidljiv je trend razvoja profesionalnosti i odgovornosti Porezne uprave, a sad se ide i korak dalje nudeći poreznim obveznicima partnerski odnos u kojem će svaka strana ostvariti određene koristi, smatraju u tvrtki Mazars Cinotti koja radi sa 200 klijenata. "Porezna će efektivnije koristiti svoje resurse, a porezni obveznik će dobiti kvalitetniju uslugu od Porezne uprave." 

Komentari (2)
Pogledajte sve

pero 7 – tebe samo mama može voljeti. Ti u životu nisi ništa lijepo napisao.

Nakon što su zadavili cjelo gospodarstvo sa bezobrazno velikim porezima , najvećim na svijetu , čak 572 razna , oni bulaze o parterskom odnosu ?

Prvo smanjite poreze a drugo prestanite sa svojim uhljebima toliko trošiti i zaduživati nas .

New Report

Close