Kreće novi izbor za gospodarstvenika i gospodarski događaj 2019. godine

Autor: Poslovni dnevnik , 26. rujan 2019. u 21:59
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Nakon što je prije tri godine premijerno zaživio projekt Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, manifestacija se nastavlja – biramo lidere, tvrtke i događaje koji su obilježili gospodarstvo u Hrvatskoj.

Hrvatski gospodarstvenici, unatoč često negativnom i nepoticajnom političkom i društvenom okruženju, promotori su izvrsnosti, inovacija i uspješnih poslovnih pothvata.

To je bio jedan od glavnih razloga da Večernji list i Poslovni dnevnik, kao najrelevantniji medijski brendovi s dugogodišnjom tradicijom, također svjesni svoje uloge u društvu, prije dvije godine pokrenu izbor Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine.

 

David Sopta, predsjednik Uprave Jadrolinije

“Čast nam je sudjelovati u projektima poput Gospodarstvenika godine jer potiču na izvrsnost u poslovanju, inovativnost i društvenu odgovornost, te suradnju s ostalim hrvatskim gospodarstvenicima”, kaže David Sopta.

Na ovaj način želi se, pojašnjava Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista, umjesto na političare i politička zbivanja, interes javnosti preusmjeriti na gospodarstvo i gospodarstvenike.

“Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a samim time i radnih mjesta, želi se otvoriti novi pogled na život u Hrvatskoj. Gospodarstveni uspjesi poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika te poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku”, kazao je Šimatović.

Stručni žiri

Stručni žiri sastavljen od vodećih hrvatskih novinara i urednika koji prate gospodarstvo, kao i predstavnika stručne i znanstvene javnosti, jamac je izvrsnosti i snage ovog izbora.

Večernji list i Poslovni dnevnik kroz sve svoje platforme učinili su ovaj izbor dostupnim najširoj društvenoj zajednici, a samim time postati i promotor izvrsnosti i uspješnosti. Završnica ovog projekta bit će početkom prosinca kada će se dobitnicima dodjeljivati nagrade u četiri kategorije.

 

Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine

Ina je vodeća hrvatska kompanija i regionalni lider u prodaji nafte i naftnih derivata. U fokusu su nam rast domaće proizvodnje, nastavak istraživanja te obnova i povećanje rezervi, jer tako doprinosimo energetskoj neovisnosti države i osiguravamo opskrbu tržišta. Nastavljamo s programom Ina R&M Novi smjer 2023. koji uključuju 4 mlrd. kn vrijedno ulaganje u Postrojenje za obradu teških ostataka, čime će Rafinerija nafte Rijeka postati top europska rafinerija. Ni jedan od ovih planova ne bi bilo moguće provesti bez najvažnijeg elementa cjelokupnog poslovanja, a to su zaposlenici. Upravo zato Ina provodi kampanje među mladima, a posebno se ističe program pripravništva Growww zahvaljujući kojem već 10 godina zapošljavamo mlade talente iz raznih područja. Vjerujemo kako naši uspjesi mogu motivirati druge u njihovim naporima da ostvare dobre rezultate te nas raduje kad to postignu. Samo zajedničkim radom možemo unaprijediti naše cjelokupno gospodarstvo te nam je čast i ove godine podržati projekt izbora gospodarstvenika godine”, kažu u Ini koju vodi Sándor Fasimon.

Najprestižnija nagrada u poslovnom sektoru svakako će biti ona za gospodarstvenika godine kojeg će odabrati stručni žiri na temelju objektivnih kriterija.

Kriteriji izbora

Na isti će način biti odabran i gospodarski događaj godine. Istovjetne nagrade dodjeljivat će se u izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika. Svi čitatelji koji budu sudjelovali u glasovanju svojom će participacijom imati mogućnost osvojiti vrijedne 
nagrade. Kriterij za laureate bit će da njihovo poslovanje presudno utječe na gospodarska kretanja u zemlji, ali i mijenja ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu.

 

Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave Peveca

“Pevec je prepoznao važnost ove nagrade, prije svega zbog nagrađivanja izvrsnosti u poslovanju i predanosti poslovnim ciljevima. Živimo u izazovnim vremenima i vjerujem kako je priznavanje uspjeha motivirajuće za vodstvo tvrtke i same zaposlenike, koji su Pevecova najveća snaga. Naša tvrtka u tri je godine postigla jako dobre rezultate, a i započela je proces širenja na što smo izuzetno ponosnim”, kažu u Pevecu na čelu s Juricom Lovrinčevićem.

Osnovni su kriteriji: izvrsnost u poslovanju, natprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh. Izbor će se provesti tako da će svaki član stručnog žirija predložiti pet gospodarstvenika i gospodarskih događaja koji su obilježili godinu i to tako da se na obje liste osobe i događaji vrednuju ocjenom od jedan do pet. Oni s najviše bodova u konačnici će biti proglašeni pobjednicima.

 

Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture

HŽ Infrastruktura je nositelj najvećih infrastrukturnih projekata u Republici Hrvatskoj i najveći korisnik bespovratnih sredstava Europske unije u prometnom sektoru. Razvoj prometnog sektora je ključan preduvjet za rast gospodarstva, a naša tvrtka tome daje svoj veliki doprinos kroz projekte obnove i modernizacije željezničke mreže. Tijekom provođenja spomenuti projekti uvelike pridonose i rastu BDP-a jer iniciraju aktivnosti povezanih gospodarskih grana, u prvom redu građevinskog sektora i željezničke industrije. HŽ Infrastruktura stoga i ove godine pozdravlja organizaciju događanja čiji je cilj promocija uspješnih primjera iz gospodarstva”, kaže Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture.

Pet gospodarstvenika i pet događaja s najviše osvojenih bodova istodobno će biti ponuđeni i čitateljima Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika na glasanje. Oni s najviše glasova ponijet će titulu Gospodarstvenika, odnosno Gospodarskog događaja godine prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

 

Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a

HEP s ponosom podržava projekt Gospodarstvenik godine, kroz koji Večernji list doprinosi snaženju ozračja uspješnosti, profesionalizma i rasta. Kao vodeći nacionalni investitor i predvodnik energetske tranzicije države, HEP će zadržati sinergijsku, pokretačku ulogu u gospodarstvu te doprinijeti nastavku pozitivnih trendova u ekonomiji. Ovako ambiciozne planove, koji utječu na cijelo društvo, nemoguće je provesti bez suradnje s liderima, inovatorima, poslovnim ljudima, čiju izvrsnost nagrađuje projekt Gospodarstvenik godine”, kažu u HEP-u na čelu s Franom Barbarićem.

U prvom izboru, 2016., za gospodarstvenika godine izabran je Ante Vlahović iz Adrisa, a zanimljivo je da su ga u odvojenim postupcima za laureata izabrali i čitatelji i stručni žiri. Prije dvije godine titulu najboljeg po izboru čitatelja ponio je Željko Kukurin, čelnik Valamara, dok je stručni žiri gospodarstvenikom godine predvodnika e-mobilnosti Matu Rimca.

U lanjskom izboru najboljima su proglašeni Ante Vlahović i Marin Pucar, čelnici Adrisa i Podravke

Komentirajte prvi

New Report

Close