Kravate će krasiti 46 zagrebačkih spomenika

Autor: Marta Duić , 01. siječanj 2020. u 22:00
Prva Smjena straža Kravat pukovnije u 2020. posvećena hrvatskom 'vođenju' EU/ EMICA ELVEĐI/PIXSELL

U čast predsjedanja Academia Cravatica osmislila niz aktivnosti tijekom siječnja.

Ustanova Academia Cravatica prigodnim svečanostima 1. i 2. siječnja 2020. godine obilježava kravatom, europskim i svjetskim simbolom diplomacije, dostojanstva i ravnoteže, početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. 

Priopćili su to u ponedjeljak iz ove institucije te najavili kako će aktivosti ovakve vrste provoditi tijekom cijelog mjeseca siječnja."Ova jedinstvena institucija posvećena proučavanju, čuvanju i unaprjeđivanju kravate kao hrvatske i svjetske baštine, podsjetit će čitavu Europu na činjenicu da je upravo Hrvatske domovina kravate, a Zagreb njena prijestolnica", objašnjeno je u priopćenju Academije Cravatice.

Na samu Novu godinu, u srijedu, počasna satnija Kravat pukovnije održala je već tradicionalnu novogodišnju Smjenu straže na Trgu svetog Marka u Zagrebu, u prisutnosti gradskoga vodstva ali i brojnih turista. Ova prva Smjena straže u novoj godini posvećena je jednom od povijesnih trenutaka za Hrvatsku, točnije predsjedanju Vijećem Europske unije, koje će trajati do kraja lipnja.

U četvrtak, 2. siječnja u podne članovi Academije Cravatice postavit će veliku crvenu kravatu na spomenik banu Jelačiću na istoimenom glavnom zagrebačkom trgu, a svečane kravate dobit će još 46 spomenika hrvatskih velikana u užem središtu Zagreba. Kravate će postavljati vojnici Kravat pukovnije, a one će ostati vezane na spomenicima idućih mjesec dana. U priopćenju Academije Cravatice stoji da će u suradnji s Gradom Zagrebom i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova slične aktivnosti provoditi sve do kraja siječnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close